Kyšininkavimą skatina ir blogos žaidimo taisyklės

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo Povilo Malakausko nuomone, išgyvendinti korupciją įmanoma tik sutvarkius valstybės administravimą ir „pakeitus žaidimo taisykles”.

„Aš duodu, nes mane įvarot į kampą ir verčiat žaisti pagal tokias taisykles, (…) netvarkydami tų žaidimo taisyklių mes tiesiog skatiname kurtis alternatyvą”, – korupcijos šaknis aiškino P.Malakauskas.

Jis taip pat teigė netikintis, kad bausmės sustabdytų korupciją.

„Kartais susikoncentravimas tiktai į baudimą problemą pagilina ir pasunkina, o ne sprendžia iš esmės.

Deja, lietuviai nori kraujo. Jeigu kiekvieną dieną arba savaitgalį padėtume nupjautą galvą Katedros aikštėje, turbūt visi būtų patenkinti.

Raktas yra – šalinti blogas žaidimo taisykles”, – sakė STT vadovas.

* * *

Generalinis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius, kurio pavaldinius žmonės vertina kaip vienus labiausiai korumpuotų, pripažino egzistuojant šią problemą.

Jo tvirtinimu, apie tai neseniai buvo kalbama ir susitikimuose su kelių eismo priežiūros padalinių vadovais. „Neneigiu, tokia problema yra. Ne veltui pas mus buvo sukurta antikorupcijos sistema”, – sakė policijos vadovas.

Vienas populiariausių šalyje pareigūnų kalbėjo, kad įvairios priežastys galėjo lemti tokį visuomenės požiūrį į policiją.

„Motyvacijos nebuvimas, žemas profesinio pasirengimo lygis sukuria korupcijos prielaidas.

Tam įtakos turi net ir prastos darbo sąlygos, aprūpinimas technika”, – vardijo V.Grigaravičius.

* * *

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga tvirtino esąs nepatenkintas tokiais visuomenės apklausos rezultatais, tačiau ministerija nuo praėjusių metų kyšininkavimui skiria išskirtinį dėmesį.

Anot ministro, kovai su korupcijos reiškiniais sveikatos apsaugoje net buvo įsteigtas Sveikatos apsaugos ministerijos ekonominės veiklos kontrolės skyrius.

Nuo praėjusių metų rudens ministerijos atstovai įsitraukė į Europos sveikatos apsaugos sistemos apgavysčių bei korupcijos tinklą, kur aptariamos prevencinės kovos su korupcija priežastys.

Anot Ž.Padaigos, viena medikų korupcijos priežasčių yra nedideli jų atlyginimai: „Todėl vienas pagrindinių Sveikatos apsaugos ministerijos prioritetų yra kiek įmanoma didinti medikų darbo užmokestį. Tai buvo daroma pernai, medikų atlyginimai bus didinami ir šiemet”.

* * *

Komentuodamas apklausos rezultatus teisingumo ministras Gintautas Bužinskas „Lietuvos rytui” pareiškė, kad žinia apie teismuose išvešėjusią korupciją nėra nauja, tačiau ji nėra maloni.

Anot ministro, nemažai požymių liudija, kad teismų sistemoje yra problemų: „Vis dėlto reikėtų atsieti faktus ir gandus. Tai – visiškai skirtingi dalykai ir nebūtinai kiekvienas gandas virsta faktu”.

G.Bužinskas mano, jog po tokių visuomenės pasiųstų signalų daugiau aktyvumo turėtų parodyti su korupcija kovojančios tarnybos.

„Kita vertus, reikia siekti, kad teismai taptų viešesni, kad žmonės savo akimis galėtų matyti teismų darbą ir daryti tam tikrą įtaką.

Apie korupciją kalbame ne pirmą kartą ir tenka apgailestauti, kad ši problema vis dar aktuali”, – sakė ministras.

* * *

Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Petras Baguška teigė neturįs duomenų apie korumpuotus politikus, tačiau iš principo neatmetė, kad parlamente yra korupcijos apraiškų.

P.Baguška svarstė, kad žmonės apie Seimą, kaip korumpuotą instituciją, galbūt susidarė įspūdį todėl, jog nėra priimtas politikų etikos kodeksas, nėra aiškios pareigūnų skyrimo ir atleidimo procedūros.

Anot parlamentaro, visuomenė neigiamai žiūri į nuolatinį įstatymų kaitaliojimą.

„Pas mus taip pat nėra užtikrintas valdžios institucijų veiklos skaidrumas ir išsamus visuomenės informavimas apie priimamus politinius ir administracinius sprendimus”, – apklausos rezultatų priežastis vardijo Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.