Vandens oazės namuose

Interjere įkomponuoti dekoratyviniai šaltinėliai, fontanai, akvariumai būstui suteikia jaukumo ir ramybės

Gyvendami didmiesčiuose, daugiabučiuose ar tankiai vienas prie kito sutupdytuose individualiuose gyvenamuosiuose namuose pasigendame gyvos gamtos. Šį trūkumą kompensuoti padeda svetainėje, hole ar net vonioje įrengti dekoratyviniai vandens telkiniai – upeliukai, šaltinėliai, fontanėliai. Ne mažiau mėgstamos ir paslaptingo vandens pasaulio dalelės – akvariumai. Jie namams suteikia ne tik jaukumo, bet ir drėkina sausą patalpų orą.

Neužima daug vietos

Vandens oazės iš visuomeninių pastatų pamažu žengia ir į mūsų namus. Ne vien turintieji savą namą ar kotedžą gali džiaugtis gyva trykštančio vandens srove. Šiandien galima įsigyti ir įvairių mažyčių dekoratyvinių fontanėlių bei miniatiūrinių baseinėlių. Jiems tikrai užteks vietos ir nedideliame bute.

Namų fontanais prekiaujanti Jolita Andriuškevičienė pasakoja, kad pagal lietuvių dailininkų projektus iš keramikos gaminami dekoratyviniai namų fontanėliai gali tapti originaliu interjero akcentu mūsų būste. Jie gali būti statomi ant grindų, specialių metalinių stovelių atskirai ar įkomponuojami tarp kambarinių augalų jiems skirtoje vietoje. Tokia kompozicija ypač primena tikrą gamtos kampelį, atkeliavusį į mūsų namus.

„Daugeliui žmonių vanduo, jo čiurlenimas asocijuojasi su jaukumu ir ramybe. Namuose turiu net du dekoratyvinius fontanėlius ir labai jais džiaugiuosi. Taip ir traukia pabūti netoli jų, kai norisi pailsėti ir atsipalaiduoti. Jei vandens keliamas garsas atrodo per stiprus, ima erzinti, tereikia įmesti į fontanėlį keletą akmenukų ar kriauklyčių. Tai originaliai atrodys ir čiurlenimą sušvelnins”, – sako pašnekovė.

Tokį namų fontanėlį prižiūrėti lengva, jam nereikia jokių specialių sąlygų ar įrangos. Pripylei vandens, įkišai kištuką į rozetę, ir veikia. Nėra ko baimintis, kad vanduo išbėgs ant grindų ar sudrėks sienos, baldai. Jis pagamintas taip, kad nekelia pavojaus aplinkai.

Vietoje fontanėlio galima rinktis ir dekoratyvinį drėkintuvą. Jo pagrindinis elementas – rūko generatorius, vandenį išskaidantis smulkiais pursleliais, iš kurių ir susidaro rūkas. Ant specialaus stovo sumontuotas drėkintuvas atrodo įspūdingai, nes jame įmontuotas specialus šviestuvas rūkui suteikia norimą atspalvį. Toks drėkintuvas primena šviestuvą ir iš dalies atlieka ir jo funkciją.

Originalus akcentas

Pasak interjero architektės Audronės Mizelinskienės, šiuolaikinės statybinės medžiagos ir technologijos įgalina dekoratyvinius vandens telkinius įrengti bet kokioje patalpoje. Nedidelis vandens telkinys – baseinėlis ar fontanėlis gali atsirasti hole, koridoriuje ar bendroje didesnėje būsto erdvėje ir net vonioje. Jie įpūs gyvybės ir šiandien vis dar populiariam minimalistiniam interjerui.

Derinant prie bendros interjero estetikos jis gali būti suprojektuotas klasikinio ar modernaus stiliaus. Šiuolaikiškame interjere jį galima įrengti kvadrato ar stačiakampio formos, įgilintą grindyse. Madinga į jį pridėti uolienos nuolaužų, akmenų, per kuriuos čiurlentų vandens srovė. Šalia galima įkomponuoti ir augalų, kriauklių kolekciją. Apšviestas specialiais šviestuvėliais baseinėlis atrodys tikrai įspūdingai. Tokį dirbtinį vandens telkinį, įgilintą grindyse, galima uždengti stiklu, tada rečiau teks valyti, mažiau pridulkės, neprikris šiukšlių.

Tiems, kurie nebijo papildomų rūpesčių, namuose tiks įsirengti akvariumą. Jis suteiks gyvybės, šilumos, jaukumo, sako pašnekovė. Geriausiai jam vietos paieškoti dar statant ir įrengiant būstą. Akvariumui tinkama vieta gali tapti nenaudojama niša kambaryje ar koridoriuje, nereikalingas langelis tarp virtuvės ir svetainės.

Didelis akvariumas vykusiai atskirs valgomojo stalą nuo virtuvės. Viename bute akvariumu architektė atskyrė holą nuo gyvenamosios erdvės. Kitame projekte erdvioje vonioje perregimas, siauras akvariumas nuo grindų iki lubų, tarsi skaidri sienelė ar gyvas paveikslas, skiria tualetinį stalelį su veidrodžiu nuo dviejų kriauklių. Koralai ir ryškiaspalvės žuvytės jame suteikia patalpai dekoratyvumo.

Įmanoma akvariumą įrengti netgi grindyse. Vaikštai, o apačioje žuvys plaukioja. Arba įmontuoti sename, nebeveikiančiame pianine. Didelis akvariumas gali būti žaismingas elementas nuobodžioje sienelėje, skiriančioje vieną nuo kitos patalpas ar jas dalijančioje į zonas. Galima žaisti jo formomis – originaliai atrodys siauras ir ilgas akvariumas, jie gali būti sukomponuoti keli vienoje plokštumoje.

Fantazijai ribų nėra

Meistrai, pagal individualius užsakymus projektuojantys, gaminantys bei įrengiantys akvariumus, sako, kad gali įgyvendinti beveik kiekvieną klientų pageidavimą. Apribojimų formai ir dydžiui nėra, tačiau žuvytėms netinka lenkti paviršiai, nes gadina joms akis. Tokios formos akvariume tiktų auginti vien augalus.

Uždarosios akcinės bendrovės „Akvafanas” direktorius Vladimiras Orlovas sako, kad svarbu numatyti ne tik vietą, kur akvariumas stovės, bet ir po juo ar už jo vietą techninei įrangai, laidams, filtrams. Tada jie nebjauros interjero, bus patogiau akvariumą prižiūrėti. Šiuos darbus lengviau atlikti, kol remontas ar statybos darbai dar nebaigti.

Akvariumą galima rinktis iš kelių rūšių: paprastą, kuriame augs vandens augalai ir gyvens žuvytės, dekoratyvinį, tik iš augalų, ir jūrinį, sukomponuotą iš koralų, uolų gabalų, akmenų, žuvyčių ir kitų jūros gyvių, pavyzdžiui, jūros žvaigždžių. Pastarasis atrodo ypač egzotiškai, dvelkia atšiauriu grožiu. Nepaprastai spalvingas, primenantis rudenėjantį mišką, gali būti ir akvariumas, kuriame auga tik augalai.

Gėlavandenių augalų ir gyvūnų akvariumą taip pat galima įrengti netikėtai, derinant prie būsto interjero stiliaus. „Naudojame tik natūralias medžiagas. Jokio plastiko ir kičo, tik tai, kas iš gamtos. Akmenukai ar skalda, šaknys ir šakos, uolos, kelių šimtų rūšių augalai, spalvingos žuvytės leidžia sukurti daugybę įdomių ir netikėtų kompozicijų”, – pasakoja V.Orlovas.

Komponuojant akvariumą svarbu neprarasti saiko. Žuvų ir augalų mišrainė pasigėrėjimo nesukels. Kompoziciją lemia ir akvariumo dydis, jame sukurta ekosistema. Yra daug paslapčių, kurių pašnekovas nenori atskleisti. Tačiau užtikrina: tinkamai įrengus akvariumą nebus sunku prižiūrėti, specialistų patarimai leis jį išlaikyti estetišką, švarų visą laiką su minimaliomis valymo ir tvarkymo sąnaudomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.