Vilkti galima ne visus automobilius

Paspaudus šaltukui, dažnas vairuotojas prašo padėti patempti neužsivedantį automobilį.

Tačiau vilkti su trosu galima ne visus automobilius ir ne visada.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Saulius Švėgžda sakė, kad vos tik pašąla ir neužsiveda automobiliai, daugiabučių kiemuose padaugėja avarijų.

Tempiami trosu automobiliai neretai nubraižo aplink stovinčiųjų šonus, nes vairuotojai per apšalusius langus blogai mato, kas dedasi aplink, be to, per šalčius sunkiau valdyti neužsivedantį automobilį.

S.Švėgžda pabrėžė, kad pagal kelių eismo taisykles vilkti automobilius draudžiama esant plikšalai, plikledžiui ar slidžiai kelio dangai.

Bendrovės „Vakarų autocentras” direktorius Donatas Žemgulys sakė, kad tempti galima tik tuos automobilius, kurių pavarų dėžės – mechaninės.

Automobilių, kurių pavarų dėžės automatinės, vilkti nepatartina. Automatinė pavarų dėžė turi aušintis, o kai automobilis neužvestas, aušinimo sistema neveikia, ir dėl to automobilis gali sugesti.

Iš bėdos, pasak D.Žemgulio, galima tempti ir automobilį su automatine pavarų dėže, tačiau ne didesnį nei 50 kilometrų atstumą ir ne greičiau kaip 50 kilometrų per valandą.

Bendrovės „Armi servisas” technikos direktorius Gintaras Sendrius sakė, kad vilkti su trosu galima automobilius ir su mechanine, ir su automatine pavarų dėže.

„Gamintojai nerekomenduoja vilkti automobilių, kurių pavarų dėžė – automatinė. Nebent ne ilgesnį kaip 30 kilometrų atstumą ir ne greičiau kaip iki 50 kilometrų per valandą, nes automatinė pavarų dėžė turi aušintis, o kai variklis neužvestas, ji nesiaušina ir todėl gali užkaisti. Prireikus galima ir automatinę pavarų dėžę turintį automobilį tempti didesnį atstumą, tačiau tada reikia kas kiek laiko sustoti ir leisti jai ataušti”, – aiškino technikos direktorius.

G.Sendrius priminė, kad tempiant kitą automobilį reikėtų įjungti aukštesnę pavarą nei įprastai, kad varikliui tektų mažesnė apkrova.

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.