Priklausomybės ligų specialistų pagalba prieinama ne visiems

„Visuomenė bijo naujų problemų, todėl jas hiperbolizuoja, išryškina, o senas, įprastas, bet kur kas didesnes primiršta. Bijo narkomanijos, priklausomybės nuo azartinių lošimų, o alkoholizmo nebepastebi. Tačiau priklausomybės nuo alkoholio problemos ženkliai didesnės ir skaudesnės nei narkomanijos”, – sakė Klaipėdos priklausomybės ligų centro (KPLC) socialinis darbuotojas Gediminas Norvilas.

Klaipėdos apskrityje praėjusių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais KPLC vykdyto projekto „Sergančiųjų priklausomybės ligomis medicininių paslaugų prieinamumo gerinimas” koordinatorius G. Norvilas, remdamasis projekto rezultatais, teigia: narkomanija nėra globalinė problema. O štai alkoholizmas kelia išties didžiulį nerimą Klaipėdos apskrities medikams bei socialiniams darbuotojams.

Negana to, kad priklausomi nuo alkoholio asmenys nuskursta, ima valkatauti, elgetauti, neprižiūri savo vaikų, netenka turto, darbo, būsto ir pan., apsvaigus nuo alkoholio yra padaroma didžioji dalis visų smurtinių nusikaltimų. Vartojantieji narkotikus daugiau nusikalsta smulkiais plėšimais, tačiau visuomenė įsivaizduoja, esą jie sukelia didesnę grėsmę, nes, G. Norvilo žodžiais, „vaikšto su švirkštais, gąsdina, užkrečia ŽIV”.

Pirmą kartą Klaipėdos apskrityje atliktame projekte dalyvavo 37 įstaigos – pirminiai sveikatos priežiūros centrai, šeimos gydytojų kabinetai, socialinės paramos tarnybos, vaikų teisių apsaugos tarnybos.

Pradeda nuo mažens

Projektas, kuriuo siekta suaktyvinti apskrities sveikatos priežiūros ir socialinių institucijų bendradarbiavimą teikiant pagalbą sergantiesiems priklausomybės ligomis ir jų šeimų nariams, parodė, kad alkoholio vartojimo problemą kaip aktualiausią išskyrė visų rajonų respondentai.

Alkoholis yra populiariausias svaiginimosi būdas ir tarp klaipėdiečių nepilnamečių. Užfiksuojama vis daugiau atvejų, kai svaigalus geria vaikai nuo septynerių metų. Rūkyti pabandoma nuo penkerių – žaidžiant. Jei to žaidimo niekas nenutraukia, tai tampa įpročiu.

Dauguma narkotikus vartoti pradeda nuo marihuanos rūkymo, tik po to pereina prie tablečių ir injekcijų. Beje, kokaino vartojimo beveik neužfiksuota. Labiau vertinamos pigesnės narkotinės medžiagos.

Akcentuodami alkoholizmo problemą, Klaipėdos, Klaipėdos rajono, Šilutės specialistai pripažino jų rajonuose egzistuojant ir narkomanijos problemą. Skuodo ir Kretingos rajonuose dėl to į specialistus nesikreipta.

Šilutiškiai nerimauja ir dėl naujos priklausomybės – nuo mobiliųjų telefonų. Daugelis vaikų, užuot mokęsi, per pamokas žaidžia jais žaidimus ar susirašinėja. Kas padėtų spręsti šią problemą, respondentai teigė nežiną.

Pradedama nerimauti ir dėl priklausomybės nuo azartinių lošimų.

Trūksta specialistų

Iš projekto ataskaitos, susidedančios net iš 80 lapų, matyti: atokesniuose apskrities rajonuose ir kaimuose paslaugos priklausomiems žmonėms nėra užtikrinamos. Geresnė padėtis vien Kretingos rajone, kur veikia Psichikos sveikatos centras. Kitur visą rajoną, kaip Skuode, aptarnauja vienintelis psichiatras.

Iš visų respondentų vien Neringos atstovai nurodė, jog paslaugos priklausomiems ligoniams ir jų šeimų nariams yra užtikrinamos. Kitur sergančiųjų šeimos nariai, patys kenčiantys nuo psichosomatinių sutrikimų, pagalbos kaip ir nesulaukia. Nėra dienos centrų, kuriuose laiką galėtų praleisti girtaujančių tėvų vaikai.

Labiausiai esą apleisti kaimai. Seniūnijų socialiniai darbuotojai nepajėgūs padėti visiems, kam pagalba reikalinga. Respondentų manymu, kiekviename rajone turi būti psichiatras, psichologas, socialinis darbuotojas, galintys suteikti pagalbą priklausomybės ligomis sergantiems asmenims ir jų šeimos nariams.

Dažnai, nesant pagalbos arti gyvenamosios vietos, toliau išvykti nuskurdęs priklausomybę turįs žmogus neturi galimybių.

Reikia informacijos

Kita problema, kurią atskleidė tyrimas, – pačių specialistų žinių trūkumas. Jie nežino, kokią pagalbą suteikti priklausomam asmeniui ar jo šeimai. Šią spragą jau pradėjo užpildyti KPLC specialistai – per du mėnesius jie organizavo 11 paskaitų.

„Paaiškėjo, kad trūksta žinių net apie mūsų centrą, jo teikiamas paslaugas. Todėl išleidom lankstinukus apie centre teikiamą gydymą, informaciją išsiuntėme į visas įstaigas”, – pasakojo G. Norvilas. Publikuota nemažai straipsnių, sukurti videofilmai. Atnaujintas ir papildytas KLPC internetinis puslapis www.kplc.lt išsyk sulaukė kur kas daugiau lankytojų negu anksčiau, kol informacijos apie centrą nebuvo.

Rinktis iš alternatyvų

Susiduriantieji su priklausomybių problema vis garsiau prabyla apie būtinybę įteisinti dalinai priverstinį gydymą. Pasimokyti siūloma kad ir iš kai kur Vakaruose taikomo modelio: jei vairuotojas antrą kartą sustabdomas girtas prie vairo, jam pasiūloma rinktis iš dviejų alternatyvų – arba areštą, arba reabilitacijos programą. Dauguma, žinia, pasirenka gydymą.

Gydymas galėtų būti privalomas ir nelaisvės vietose. Tai geriau ir visuomenei – juk priklausomas žmogus, išėjęs iš kalėjimo į laisvę, vėl darys nusikaltimus.

Pasaulio patirtis rodo, kad tokių asmenų gydymas duoda teigiamų rezultatų, keičia sergančiųjų požiūrį į problemą.

Ir tarp KLPC pacientų yra tokių, kuriuos gydytis paskatino darbdaviai, socialiniai darbuotojai ar šeimos gydytojai, tiesiog prabilę apie alternatyvas: galimybę nesigydant prarasti darbą, vaikus ar net sveikatą. G. Norvilas džiaugiasi, kad šie žmonės padaro sergančiajam gerą įtaką ir pelno pastarųjų dėkingumą. Svarbu, kad žmonių, pasiryžusių laiku pagelbėti skęstančiajam, būtų kuo daugiau.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.