Paukščių gripas Klaipėdoje: įtarimai nepaneigti ir nepatvirtinti

Vakar staigi jūreivio iš Indijos mirtis uostamiesčio specialiosioms tarnyboms tapo tikru išbandymu.

Po to, kai vakar rytą į uostą iškviestas Greitosios medicinos pagalbos (GMP) ekipažas laivo „Ocean Wind” įgulos nariui nustatė pirminę mirties priežastį – paukščių gripą, atsakingose Klaipėdos institucijose kilo tikras chaosas.

Šis įspūdis sustiprėjo po pietų, kai viena tarnyba po kitos suskubo viešinti skirtingo turinio informaciją.

Visiškas tarnybų nepasirengimas mirtį nešančio viruso sutiktuvėms bei tarpusavio nesusikalbėjimas tik dar kartą įrodė, kad visuomenė nuo jai gresiančių pavojų nėra apsaugota. Maža to, likimo valiai buvo paliktas ir pats velionis – pusantros valandos indo palaikai gulėjo greitosios automobilyje.

Sirgo 3 dienas

Panika uostamiestyje kilo, kai pagal iškvietimą į AB Vakarų laivų gamyklos teritoriją atvykęs medikų ekipažas užsieniečiui diagnozavo biologinę mirtį nuo paukščių gripo.

Velionis – 61-erių metų Indijos pilietis Rafique Shaikh buvo Liberijai priklausančio ir su Panamos vėliava plaukiojančio, šiuo metu Klaipėdoje remontuojamo laivo „Ocean Wind” jūreivis.

Anot laivo įgulos, iš Anglijos atvykęs ir virėju dirbęs indas bloga savijauta ėmė skųstis praėjusį penktadienį, visą tą laiką nieko nevalgė ir negėrė. GMP duomenimis, vyriškis sirgo plaučių uždegimu.

Vakar ryte užsieniečio būsena suprastėjo, todėl po konsultacijos su Vakarų laivų remonto medicinos punkto personalu nuspręsta kviesti GMP. Deja, ligonis ekipažo pagalbos nesulaukė ir atvykusiems medikams neliko nieko kita, kaip tik konstatuoti jo mirtį.

Indo palaikai buvo nuvežti į Klaipėdos miesto ligoninės morgą, tačiau Teismo medicinos instituto ekspertizės skyrius atsisakė juos priimti. Kadangi nei medikai, nei skyriaus darbuotojai nežinojo, kokių veiksmų reikia imtis tokioje situacijoje, velionio kūnas pusantros valandos gulėjo GMP automobilyje.

Tyrimai – į Vilnių

Per tą laiką prie morgo, išskyrus žurnalistus, nebuvo matyti nė vienos tarnybos atstovų. Teismo ekspertas Vytautas Paulikas sakė, kad esant įtarimams dėl ypač pavojingos infekcijos, būtina stropiai laikytis instrukcijų. Deja, neaišku, kokių.

Pasak jo, po pirminių GMP medikų išvadų dėl Indijos piliečio mirties, uostamiestyje atsirado du potencialūs ligos židiniai – uoste bei medikų mašinoje, kuriuos bus privalu dezinfekuoti.

„Mes negalime paimti kūno, nes taip savo skyriuje neapdairiai paskleistume infekciją. Laukiame tolesnių veiksmų, kurių pirmiausia turi imtis Klaipėdos visuomenės sveikatos centras ir policija”, – teigė V. Paulikas, neslėpęs, kad mūsų šalyje iki šiol nėra aiškaus plano, kas ir ką turi veikti paukščių gripo atveju.

Jam antrino ir Ekspertizės skyriaus vadovas Diomenas Vitkus, pažymėjęs, kad yra žinoma tik tai, kaip reikia veikti tokių ypatingo pavojaus infekcijų kaip maras ar juodligė, atveju.

Galop apie 14 val. indo palaikai, patalpinti į hermetišką maišą, iš greitosios automobilio vis dėlto buvo iškelti.

Anot D. Vitkaus, toks sprendimas priimtas pasitarus su miesto Visuomenės sveikatos centro (VSC) vadovu, rekomendavusiu priimti indo kūną.

Ragina nepanikuoti

Deja, klausimas, ar jūreivis tikrai sirgo pavojingu paukščių gripu, liko neatsakytas.

D. Vitkaus teigimu, ar GMP medikų įtarimai pagrįsti, galima nustatyti tik atlikus skrodimą ir skubiai nusiuntus medžiagą tyrimams į Vilnių: „Po vienos dviejų parų dėl natūralaus kūno irimo infekcijos požymių bus neįmanoma aptikti.”

Kaip yra iš tikrųjų, sužinoti sutrukdė laivo „Ocean Wind” kapitonas. Jis, vykdydamas velionio artimųjų valią, pranešė neleidžiantis atlikti skrodimo ir informavo, kad mirusiojo palaikai bus išgabenti į jo tėvynę.

Tuo metu Klaipėdos VSC specialistai ir be skrodimo ragino žiniasklaidą neskleisti panikos ir neigė paukščio gripo keliamą grėsmę klaipėdiečiams.

VSC Visuomenės sveikatos saugos Ekspertizės skyriaus bendrosios praktikos gydytojo Rimanto Giedraičio teigimu, centro specialistai apsilankė laive, pasikalbėjo su administracija: „Surinkta informacija leidžia daryti išvadas, kad pirminė diagnozė dėl paukščių gripo neturėtų pasitvirtinti.”

Pasak jo, jeigu miręs indas dirbo su žalia paukštiena, tai dar nereiškia, kad jis sirgo gripu. Be to, trečią savaitę remontuojamas laivas „Ocean Wind”, kurios keliasdešimties žmonių įgula sudaro indai ir vienas ukrainietis, prieš mėnesį buvo išplaukęs iš Afrikos ir pakeliui į Klaipėdą užsuko tik į Prancūzijos bei Vokietijos uostus.

„Jeigu užkratas būtų atkeliavęs iš Afrikos, per mėnesį paukščių gripo požymiai būtų išryškėję, o susirgusieji – mirę.”

Ramybės pavyzdys

Paklaustas, kokia tikimybė, kad paukščių gripas dėl laisvai po miestą savaitgalį judėjusių įgulos narių, galėjusių užsikrėsti nuo mirusiojo, paplito dar plačiau, gydytojas tik nusijuokė.

„Paukščių gripu galima užsikrėsti tik nuo paukščių. Kad šis virusas jau mutavo ir plinta tarp žmonių, duomenų nėra. Todėl jokio pavojaus klaipėdiečiams nėra”, – tvirtino Klaipėdos VSC atstovas.

Darbo dienos pabaigoje ši tarnyba pakoregavo savo išvadas: Klaipėdos apylinkės prokuratūra telefonu buvo informuota, kad VSC pirminės paukščių gripo diagnozės nei patvirtina, nei paneigia.

Olimpine gydytojo ramybe vakar popiet negalėjo pasigirti kitos institucijos: apie 14.30 val. prie 2-osios krantinės doke stovintis „Ocean Wind” buvo aptvertas ir teritorija pradėta saugoto, o jį remontavę darbininkai evakuoti.

Pusvalandžiu vėliau į skubų pasitarimą atsakingų tarnybų atstovus sukvietė ir Ekstremalių situacijų komisijai vadovaujanti Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Anot jos, nuspręsta išsiaiškinti trūkstamas paniką sukėlusios mozaikos dalis: „Greitosios gydytoja, atvykusi prie krantinės, konstatavo, kad indas prie automobilio buvo atneštas jau miręs. Dabar neaišku, ar jis mirė laive, ar jau nešamas. Taip pat neaišku, kodėl tuo atveju, jeigu jis mirė laive, jis buvo apskritai išneštas.”

J. Simonavičiūtės teigimu, reikia nustatyti, ar mirtis nebuvo smurtinė, juk būtent dėl to kažkas galėjo paleisti gandą, neva žmogus mirė nuo paukščių gripo. Administracijos direktorei taip pat rūpi sužinoti, kodėl laivo kapitonas draudžia mirusiam įgulos nariui atlikti tikslią mirties priežastį galinčią nustatyti procedūrą. Todėl į pagalbą bus pasitelki prokuratūros darbuotojai.

Tik apie 18 val. vakar paaiškėjo, kad teismo medicinos ekspertizė vis dėlto bus atliekama. Tą padaryti D. Vitkui nurodė Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra. Skrodimas bus atliekamas šiandien, mėginiai siunčiami į Lietuvos AIDS centrą, kuris atsakymą turi pateikti per dvi dienas.

Natalija Mogučaja

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.