Policininkai atgaus neišmokėtus pinigus

Vakar Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendimu trim tauragiškiams policijos pareigūnams pavyko susigrąžinti dėl Vyriausybės kaltės prarastus pinigus.

Buvusių policijos pareigūnų Rimanto Zaleckio ir Gintauto Tranelio prašymą priteisti iš Tauragės rajono policijos komisariato (PK) neišmokėtą atlyginimo dalį teisėja Dalia Gumuliauskienė patenkino iš dalies. Tauragės rajono PK R. Zaleckiui turės išmokėti per 2 tūkst. litų, o G. Traneliui – beveik 1,5 tūkst. litų.

Teisėja Violeta Balčytienė vakar patenkino ir kito tauragiškio – Arūno Kučo prašymą. Jam turės būti gražinta per 1 tūkst. litų.

Be to, Apygardos administraciniame teisme vakar buvo nagrinėta dar viena byla, kurioje net 42 policininkai iš Tauragės rajono PK siekė prisiteisti jiems neišmokėtą atlyginimo dalį. Šios bylos sprendimas bus skelbiamas vasario 9 dieną.

Iki tos pačios datos atidėtas teismo sprendimas ir kitoje byloje, kur Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojas Arūnas Beniušis taip pat siekia prisiteisti jam neišmokėtą atlyginimo dalį.

Tiesa, bylas jau laimėjusiems pareigūnams galimybė atgauti pinigus, kol kas tik teorinė. Tauragės rajono PK viršininkas Algirdas Meiženis vakar komentavo, kad šių metų biudžete nėra numatyta lėšų skoloms grąžinti.

„Mūsų komisariatas tikrai nenuspręs, iš kur gauti pinigų. Teismai vyksta visoje šalyje, tad Vyriausybė ir Policijos departamentas turėtų centralizuotai nutarti, iš kokių lėšų komisariatai turės padengti priteistas sumas”, – sakė A. Meiženis.

Jo pavaduotojas, Eugenijus Motiekaitis, kuris teisme atstovavo savo ir kitų 41 kolegos interesams, svarstė, kad sėkmės atveju policininkai tikrai neplėšys komisariato į skutelius ir kantriai palauks, kol bus surastos lėšos.

„Keista situacija – byloje esu ieškovas, tačiau, kaip administracijos darbuotojas, tuo pačiu esu ir atsakovas. Žinau, kokia padėtis komisariate, todėl nesitikiu, kad teismui priėmus palankų sprendimą iš karto ir atgautume pinigus”, – svarstė E. Motiekaitis.

Tokių bylų, kai policininkai prarastus pinigus bando susigrąžinti per teismus, daugėja. Panašios bylos Klaipėdos apygardos administraciniame teisme bus nagrinėjamos ir rytoj.

Viltis atgauti prarastus pinigus teisėsaugos pareigūnams sužibo 2004 metų pabaigoje, kai Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, jog 2002 m. gegužės 20 d. Vyriausybės nutarimu patvirtintos valstybės tarnautojo darbo užmokesčio skaičiavimo taisyklės prieštarauja Konstitucijai.

Kadangi taikant indeksavimo koeficientą policijos pareigūnams pusantrų metų buvo mokamas mažesnis darbo užmokestis nei jiems priklausė, visos šalies policininkams buvo neišmokėta per 180 milijonų litų. Nepaisant KT sprendimo, Vyriausybė pareiškė nesiruošianti atgaline data kompensuoti neišmokėtų atlyginimų.

Toks valdžios požiūris paskatino teisėsaugininkus praėjusių metų pabaigoje rengti protesto akcijas ir ieškoti teisybės teismuose. Šiuo metu šalyje teismų keliu pareigūnai bando atgauti per pusę milijono litų.

Edita Užkuraitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.