Moteris vis labiau domina automobiliai

Lietuvoje sparčiai daugėja pradėjusių vairuoti automobilius moterų. Tai parodė naujausi būsimus vairuotojus egzaminuojančios valstybės įmonės „Regitra” duomenys. Šie duomenys apibendrina pastarųjų trejų metų egzaminavimo rezultatus. VĮ „Regitra” duomenimis, vairavimo praktikos egzaminą šalyje pernai išlaikė 35,7 proc. daugiau moterų, nei prieš porą metų (2005 m. – 24,7 tūkst., 2003 m. – 15,9 tūkst.). Tendencija, rodanti augantį moterų susidomėjimą vairavimu ir automobiliais, nesikeičia ir šiemet.

Per šių metų sausį vairavimo praktikos egzaminą Lietuvoje išlaikė 1649 moterys, tai yra, 22,7 proc. daugiau, nei atitinkamu laikotarpiu pernai.

„Nuolat didėjantis žmonių mobilumas, palyginti maža naudotų automobilių kaina bei plati jų pasiūla šalies rinkoje, o taip pat didelis dėmesys lygioms lyčių galimybėms bei moterų emancipacija – visa tai skatina moteris įvertinti tuos patogumus, kuriuos joms gali suteikti automobilis”, – komentuodamas naujausius egzaminų rezultatus sakė VĮ „Regitra” Generalinis direktorius Ramutis Oleka.

Kaip ir daugelyje Europos Sąjungos šalių, taip ir Lietuvoje ne tik į darbo vietas pretenduojantiems vyrams, bet vis dažniau ir moterims keliamas reikalavimas sugebėti vairuoti automobilį.

VĮ „Regitra” specialistų manymu, ši tendencija nesikeis ir ateityje, todėl automobilio vairavimas moterims taps vis svarbesnis.

Nors daugiausia tarp pernai išlaikiusiųjų vairavimo praktikos egzaminą yra 18 – 23 metų merginų (56,5 proc.), vairavimas vis labiau domina ir brandesnio amžiaus moteris.

Pernai šį egzaminą išlaikė 47 moterys nuo 60 iki 70-ies, bei 484 moterys nuo 50 iki 60-ies metų.

Daugiau kaip pusantro tūkstančio (1587) išlaikiusių egzaminą moterų buvo nuo 40 iki 50 – ies, daugiau kaip keturi tūkstančiai (4341) – nuo 30 iki 40 – ies metų.

Dvi vyriausios šį egzaminą pernai išlaikiusios moterys buvo 72-iejų metų. 2004 m. vyriausia vairavimo praktikos egzaminą išlaikiusi moteris buvo 77 metų amžiaus.

Dauguma vyresnių moterų vairavimo praktikos egzaminui renkasi automobilius su automatine pavarų dėže.

Per pastaruosius trejus metus (2003 – 2005 m.) vairavimo praktikos egzaminą VĮ „Regitra” iš viso išlaikė 150,1 tūkst. žmonių: 41,7 proc. jų – moterys, 58,3 proc. – vyrai.

Moterys sėkmingiau už vyrus išlaiko vairavimo teorijos egzaminą. Praktikos egzaminą šiek tiek sėkmingiau išlaiko vyrai.

Valstybės įmonėje „Regitra” visi vairuotojo pažymėjimą norintys gauti šalies gyventojai vairavimo teorijos ir praktikos egzaminus laiko nuo 2003 metų.
Egzaminavimo paslaugas įmonė teikia ne tik asmenims, norintiems pirmą kartą gauti vairuotojo pažymėjimą, bet ir tiems, kurie siekia jį susigrąžinti netekus teisės vairuoti kelių transporto priemones vieneriems metams arba ilgesniam laikotarpiui.

Nepriklausomai nuo žmogaus gyvenamosios vietos, vairavimo praktikos ir teorijos egzaminus gyventojai gali laikyti bet kuriame VĮ „Regitra” egzaminavimo centre. Šie įmonės padaliniai veikia visuose Lietuvos apskričių centruose. Be to, B kategorijos transporto priemonių vairavimo egzaminus galima laikyti Mažeikiuose, o vairavimo teorijos egzaminą – Biržuose.

Vairavimo teorijos bei B kategorijos praktikos egzaminams galima nemokamai užsiregistruoti įmonės svetainėje internete adresu www.regitra.lt. Registravimasis internetu sparčiai populiarėja.

VĮ „Regitra” yra Tarptautines vairuotojų egzaminavimo įstaigas vienijančios organizacijos CIECA, kuri skatina saugaus eismo plėtrą bei teikia rekomendacijas vairuotojų egzaminavimo klausimais Europos Komisijai, narė.

VĮ „Regitra” taip pat teikia kelių transporto priemonių registravimo paslaugas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.