Augustė: „Noriu matyti!”

Išraiškingą jaunosios dainininkės žvilgsnį pastebėjo ne tik jos sceninio įvaizdžio gerbėjai. Į Augustės akis atkreipė dėmesį ir mažojo „Eurovizijos” finalo ekspertai. Jie patarė jai dainuojant neužsimerkti. Pati Augustė prisipažįsta, kad kerintį jos žvilgsnį kuria… kontaktiniai lęšiai, kurie neretai jai padeda užmegzti pokalbį ir sužavėti pašnekovą.

Tačiau neseniai jaunoji atlikėja prasitarė, kad laimėjimą, kurį gavo „Danguje” (7 tūkst. jos gerbėjų taškų virto 7 tūkst. litų), ketina išleisti regėjimo korekcijos operacijai. Kas verčia Augustę atsisakyti savo slaptojo ginklo?

Su akiniais – nuo vaikystės

„Žmonės nepastebi, bet mano regėjimas labai prastas. Akinius nešioju nuo 7 metų, vienuoliktoje klasėje juos pakeičiau linzėmis, – atvirauja pašnekovė. – Pernai netyčia pamačiau užsienietišką laidą, panašią į mūsiškį „Grožio fabriką”. Joje buvo rodoma, kaip žmonėms atliekamos akių operacijos. Tada pirmą kartą pamaniau, kad ryžčiausi tokiai operacijai ir aš. Šiuo metu mano regėjimas nebeblogėja. Anot medikų, tik tuomet ir verta daryti operaciją. Pažįstu nemažai žmonių, kurie pasi-darė regėjimo korekciją ir dėl to nesigaili. Šiandienės technologijos pakankamai saugios, tad dėl komplikacijų nesibaiminu”.

Augustė sako, kad jos akys nėra jautrios, tad lęšiai nevargina. „Vis dėlto pasaulį norisi matyti ryškiai visada – ne tik dieną, bet ir gulant miegoti ar ką tik nubudus. Yra pakankamai daug dalykų, kurių negaliu daryti tik todėl, kad mano regėjimas prastas. Pavyzdžiui, negaliu užmigti žiūrėdama televizorių”, – atsidūsta mergina.

Kol kas Augustė nesikreipė į medikus ir neišsirinko klinikos, kurioje darys operaciją. To imsis tik gavusi laimėjimą. Tada paaiškės, kokio regėjimo korekcijos būdo jai reikia.

Visagalis lazeris

Prieš tris dešimtmečius regėjimo korekcijos operacijas išpopuliarino rusų medikas Sviatoslavas Fiodorovas, nors tuo metu tai nebuvo visai saugu.

Dabar jos atliekamos eksimeriniu lazeriu, kuris tiesiog nugarina viršutinio ragenos audinio sluoksnį, pakeisdamas ragenos išgaubtumą bei šviesos spindulių laužiamąją galią. Dėl to labai pagerėja regėjimas.

Anot lazerinės korekcijos entuziastų, operacijos metu galima visiškai atkurti regė-jimą net ir tiems, kurie mato labai blogai. Atsargesni prisibijo komplikacijų: kad po to neprasidėtų akių uždegimas, nepablogėtų regėjimas naktį ar atvirkščiai – nevargintų ryški šviesa, nekamuotų akių išsausėjimas, nepradėtų vys-tytis toliaregystė.

Sąrašas baugus, tačiau akių specialistai teigia, kad tikimybė patirti ką nors panašaus nedidelė.

„Tiesiog reikia laikytis gydytojo nurodymų – tuoj po operacijos nesigarinti pirtyje, nesilankyti baruose, kur daug rūkoma, – pataria akių ligų klinikos vadovė Lilija Socevičienė. – Šiandien regos korekcija – pasaulyje jau įprastas dalykas. Populiarėja jis ir Lietuvoje”. Tiesa, kol kas tai nepigus malonumas. Vienos akies operacija gali kainuoti nuo 2 iki 4 tūks. litų.

Akis akyje

Po truputį Lietuvą pasiekia vis pažangesnės regėjimo korekcijos naujovės. Neseniai mūsų šalyje buvo atliktos pirmosios refrakcinės intraokulinės korekcijos operacijos. Jų metu į akis buvo implantuoti lęšiai.

Pacientai nusiėmė –8, –11 ir –13 dioptrijų akinius. Operacijos metu lęšiai saugiai fiksuojami ant rainelės specialiomis kojytėmis, todėl praėjus pooperaciniam periodui, pacientai gali sportuoti, plaukioti, nardyti, slidinėti ir pan. Europoje tokios operacijos pradėtos daryti prieš 15 metų.

Šios korekcijos privalumas – nesuardomi jokie akies audiniai, o atsiradus komplikacijoms lęšį visada galima išimti.

Specialistai tikisi, kad artimiausiu metu šis būdas pakeis daugumą regėjimo korekcijos operacijų lazeriu.

Beje, iki šiol nemažai gydytojų pacientų akis tikrina patys užsikabinę akinius.

Anot jų, dar nėra ištirta, ar regos korekcija neturės neigiamų pasekmių senatvėje. Be to, regėjimas bet kada vėl gali pablogėti, tad žmogui tektų ryžtis dar vienai operacijai. Lieka ir labai maža galimybė, kad lazeriu paploninta ragena gali prakiurti. Vis dėlto regėjimo sutrikimų epidemijos laikais noras matyti aiškiai nugali baimę, tad mokslininkai skuba pateikti vis tobulesnių regėjimo korekcijos būdų.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Augustė: „Noriu matyti!”"

  1. bla

    Nu, gebeju jai tikrai sumazes

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.