Girulių bendruomenės namai – jau nebe miražas

Ne vienerius metus puoselėti planai Giruliuose pastatyti vadinamuosius bendruomenės namus pamažu ima įgyti konkrečius kontūrus.

Šiuos reikalus kuruojanti Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė „Vakarų ekspresą” patikino giruliškių išsvajotuosius bendruomenės namus duris atversiant kitų metų kovą. Tačiau, sakė valdininkė, Savivaldybė nepraranda vilties įkalbėti rangovą sutartimi numatytus terminus kiek pakoreguoti ir darbus užbaigti šiek tiek anksčiau – 2007-ųjų vasarį. Tada nebereikėtų sukti galvos, kur giruliškiams balsuoti per kitų metų pradžioje vyksiančius eilinius savivaldybių tarybų rinkimus.

Kliūčių nebeliko

Apie būtinybę Giruliams turėti savo bendruomenės namus Savivaldybėje imta mąstyti prieš gerą dešimtmetį, netrukus po to, kai buvo įkurta Melnragės ir Girulių seniūnija. Konkretus planas, kaip šią idėją būtų galima įgyvendinti, išsikristalizavo 2003-iųjų pradžioje – Savivaldybėje prašnekus apie turto mainus.

Sprendimą dėl turto mainų Klaipėdos miesto taryba priėmė 2003 metų lapkritį. Pagal jį, Savivaldybei priklausančius pastatus Giruliuose, Šlaito g. 14 ir Šlaito g. 10 (buvęs jaunimo turizmo centras) bei Šlaito g. 14a (buvusi katilinė ir garažas) kartu su teise valdyti jiems priskirtus žemės sklypus nutarta perleisti jų kaimynystėje gyvenančiai šeimai.

Mainais už Savivaldybės turtą pastaroji įsipareigojo savo dviejų aukštų mūrinio namo vietoje pastatyti Girulių bendruomenės namus su biblioteka ir perduoti šį pastatą miestui.

Tačiau sandorio teisėtumu susidomėjus Specialiųjų tyrimų tarnybai, mainų sutartis tarp Savivaldybės ir minėtųjų fizinių asmenų buvo pasirašyta tik 2004-ųjų birželį.

Dar vienas barjeras buvo įveiktas 2005-ųjų gegužę, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai patvirtinus daugiau nei dvejus metus rengtą bei derintą Girulių detalųjį planą.

Galiausiai pavyko suderinti ir visus su žemės naudojimu susijusius reikalus. Pasak J. Simonavičiūtės, sausį gavus Klaipėdos apskrities viršininko administracijos sutikimą, Girulių bendruomenės namų planavimo ir statybos darbams pradėti kliūčių nebeliko.

Surašė pageidavimus

Pasak J. Simonavičiūtės, statinio techninio projekto rengėjų darbui palengvinti būsimieji bendruomenės namų šeimininkai buvo paraginti surašyti savo pageidavimus.

Anot Girulių ir Melnragės seniūnės Vandos Dorčienės, pagrindinis sąraše įvardytas pageidavimas – apie 200 kv. metrų salė su scena. Tokia patalpa, pasak seniūnės, būtina gyventojų sueigoms, susitikimams su politikais, valdžios atstovais, vasarvietę aptarnaujančių įmonių, įstaigų vadovais organizuoti. Čia būtų galima rengti valstybinių, kalendorinių švenčių paminėjimus, koncertus, diskotekas jaunimui, vakarones garbaus amžiaus žmonėms ir kita. Pageidautina, sakė V. Dorčienė, kad greta pagrindinės salės būtų įrengtos ir persirengimo bei sanitarinės patalpos.

„Taip pat norėtume, – sakė seniūnė, – kad būtų ir nedidelė patalpa konferencijoms bei seminarams rengti, taip pat keletas kabinetų, kuriuose gyventojus galėtų priiminėti seniūnijos darbuotojai, budėtų policijos inspektorius, užeitų girininkas, UAB „Paslaugos būstui” atstovai. Ilgainiui čia galėtų įsikurti medicinos punktas, į bendruomenės namus taip pat būtų galima perkelti ir šiuo metu tik vasarą veikiantį paštą. Kartu atsirastų vieta, kur būtų galima išmokėti pensijas bei pašalpas – dabar tai daroma visiškai tam nepritaikytose geležinkelininkams priklausančiose patalpose.”

Pasak V. Dorčienės, reikia ir pagalbinių patalpų, kuriose vasarą gyvenvietėje viešuosius darbus dirbantys žmonės galėtų laikyti įrankius.

Jei bus nuspręsta bendruomenės namus statyti su mansarda, pastarojoje galėtų būti įrengta keletas kambarių seminarų bei konferencijų dalyviams.

Seniūnės manymu, šalia bendruomenės namų turėtų atsirasti asfaltuotas kiemas – ne tik automobiliams statyti, bet ir vasarą įvairiems renginiams po atviru dangumi organizuoti. Labai praverstų tegu ir nedidelė dengta estrada. V. Dorčienės įsitikinimu, projektuotojai turėtų numatyti vietą ir sporto aikštynui. Jam įrengti seniūnė pasiryžusi pati ieškoti investuotojų.

Girulių bendruomenės namuose taip pat ketinama įkurdinti ir biblioteką su skaitykla.

Pasak V. Dorčienės, savo pageidavimus, kokius norėtų matyti bendruomenės namus, gali išsakyti ir tikrieji jų šeimininkai – Girulių gyventojai. Jiems išklausyti vasario mėnesį ketinama surengti viešą būsimo statinio bei jo aplinkos sutvarkymo projekto aptarimą.

Sudarė grafiką

Pasak J. Simonavičiūtės, bendruomenės namus statysiantis rangovas, susipažinęs su išvardytaisiais pageidavimais, jau parengė ir Savivaldybei pristatė preliminarų darbų grafiką.

Pagal jį, sklypą sutvarkyti ir visus dokumentus, reikalingus statybai pradėti, planuojama parengti iki balandžio. Prognozuojama leidimo statyti išdavimo data – birželio 5-oji.

Pasak J. Simonavičiūtės, turto mainų sutartyje numatyta, kad bendruomenės namai turi būti pastatyti per 10 mėnesių nuo leidimo statyti išdavimo dienos. Pažeidus šį sutarties punktą, už kiekvieną pradelstą dieną, atsižvelgiant į darbų sąmatinę vertę, bus skaičiuojami delspinigiai.

„Jei viskas vyks taip, kaip suplanuota, – sakė J. Simonavičiūtė, – įkurtuves turėtume švęsti ne vėliau nei 2007-ųjų kovą, o jei pavyks susitarti, – galbūt ir anksčiau.”

Vilija Šilinienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.