Rojaus medis nebeturi vaisių

Tigro ir Eufrato susiliejimo vietoje irakiečiai tariasi turintys biblinę įžymybės kopiją

Ar žinote kur yra tikrasis rojus Žemėje? Tai ne kokie nors saulės pamylėti Maldyvai ar Havajai.

Tikrasis rojus yra karo nuniokotame ir seniai iš visų turistinių maršrutų išbrauktame Irake. Šios šalies pietuose, istorinėje Tarpupio teritorijoje, yra vieta, kur stovi Adomo medis. Bent jau taip jį vadina vietiniai gyventojai.

Styro pajuodusios šakos

Į rojų ta vietovė visiškai nepanaši.

Maždaug už 120 kilometrų nuo Basros miesto, Irako pietinėje dalyje esančiame Al Kurnos miestelyje, stovi suklypusios molinės irakiečių lūšnelės, automobiliai prorečiai važiuoja neasfaltuotu vieškeliu, styro šiukšlių krūvos, po kurias klaidžioja visaėdės avys. Ir visos šios depresinės aplinkos netikėtas akcentas – gražiai sutvarkytas nedidelis parkas ir jame – vienintelis medis.

Jokių lapų. Jokių vaisių. Tik pajuodusios šakos. „Visus vaisius nuraškė nedievobaimingi žmogeliai”, – vos išvydus tą medį šauna į galvą paika mintis.

Neįmanoma pasakyti, kiek jam metų. Bet tikrai ne keli šimtai ar keli tūkstančiai, kaip turėtų būti į biblinius pretenduojančiam augalui.

Vis dėlto tai, pasak irakiečių, vadinamasis Adomo medis. Tas, prie kurio Ieva sugundė pirmąjį pagal biblinę versiją vyrą pasaulyje. Tas, nuo kurio buvo nuraškytas uždraustas vaisius. Už tai Adomas ir Ieva buvo išvyti iš rojaus ir turėjo savo gyvenimą tęsti atšiauriomis žemiškomis sąlygomis.

Keistas tekstas

Tai, kas vadinama Adomo medžiu, įrėminta į marmurą ir keramiką. Čia pat – didžiulė marmurinė lenta su užrašu arabų ir darkyta anglų kalba be jokių skiriamųjų ženklų: „Šioje palaimintoje vietovėje kur susijungia Tigras ir Eufratas 2000 metų prieš Kristų Abraomas taika jam aplankė medį pasimeldęs jis pasakė kad čia išaugs medis kuris bus visiškai toks pats koks buvo mūsų tėvo Adomo medis taika jam Adomo rojuje”.

Menkai suprantamas tekstas, pasak vietinių arabų, reiškia, kad būtent čia ir yra ta vieta, kurią derėtų laikyti rojaus medžio kopijos buvimo vieta.

Bet detaliau šios keistokos versijos negalėjo paaiškinti nei arabai, nei šiame regione patruliuojantys lietuvių kariai, nei šioje vietovėje apsilankęs ekspertas.

„Greičiausiai tai gana naivus būdas pritraukti turistus, nors akivaizdu, kad tokių čia nebus dar labai ilgai. Irakas nėra ta vieta, kur lankytųsi turistai”, – sarkastiškai pastebėjo arabų šalių specialistas Egdūnas Račius, kartu su keliais Lietuvos žurnalistais ir lietuvių kariais aplankęs šią vietovę.

E.Račius atkreipė dėmesį, kad Abraomas yra vienodai svarbus tiek krikščionims, tiek judėjams, tiek ir arabams, kurie laiko jį savo tikruoju protėviu.

Sutvarkytas danų pastangomis

Parkas, kuriame yra vadinamasis Adomo medis, buvo įkurtas Sadamo Huseino valdymo metais. Pastarųjų karų metu parkas nukentėjo nedaug ir pastaraisiais metais Danijos kariškių pastangomis buvo visiškai atkurtas. Bet į parką įleidžiamas toli gražu ne kiekvienas norintysis, tik pagal bene vieninteliam prižiūrėtojui žinomą sistemą.

Parkas yra už maždaug 100 metrų nuo tos vietos, kur susilieja istorinės Tigro ir Eufrato upės.

Maždaug Neries platumo Tigras prie Al Kurnos miesto susijungia su dvigubai platesniu Eufratu. Ne įteka į jį, o susijungia, nes po santakos susidariusi upė vadinama jau kitu – Šatt al Arab vardu.

Al Kurnos apylinkės pelkėtos, gana nykios. Žemė beveik nedirbama. Ir upės nelabai panaudojamos. Sakoma, kad arabai kartais pabando pažvejoti, tačiau dažniausiai ne meškerėm ar tinklais, bet elektros srove šokiruodami žuvis.

Nedažnas arabas moka plaukti. Bet ir mokantieji nelabai plaukioja upėse, kurios atrodo gana drumzlinos, nešvarios.

Didžiuojasi praeitimi

Dvi didžiosios Irako upės kadaise buvo itin svarbios pasaulio civilizacijos vystymuisi. Būtent čia 4 tūkstantmetyje prieš Kristų šumerai, atsikėlę į šias derlingas žemes iš Irano kalnyno, sukūrė nuolat veikiančią drėkinimo sistemą, pirmuosius miestus-valstybes – Ūrą, Lagušą ir kitus.

Derlingas slėnis tarp Tigro ir Eufrato istoriškai dar vadinamas Tarpupiu, kur 1-3 tūkstantmečiais prieš Kristų karaliavo Mesopotamija, Babilonija ir Asirija.

Irakiečiai labai didžiuojasi tuo, kad jų gyvenamoje teritorijoje kadaise klestėjo tokios svarbios tuometinio pasaulio valstybės.

Stasys GUDAVIČIUS

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.