Meno mugė – jaukas užsieniečiams kuratoriams ir pirkliams

Šimtas geriausių Londono dailės galerijų kasmet pristato savo naujienas, bręsta idėja tą patį daryti ir Kaune

Londone vykusi šimto geriausių Didžiosios Britanijos galerijų parduodamo meno mugė lietuviams priminė Vilniaus savivaldybės pastate prieš keletą metų vykusį Lietuvos dailės galerijų prisistatymą. Prašnekta, kad neprošal būtų, jei ne Lietuvos, tai bent Kauno mastu pradėti rengti meno muges, galinčias atvilioti meno kuratorius ir pirkėjus iš užsienio.

Važiavo žiūrėti meno naujienų

Sausio pabaigoje Londone vyko šimto geriausių meno galerijų, parduodančių meną, mugė. Į ją buvo nuskridę du lietuviai: menotyrininkas Ignas Kazakevičius ir grafikė Jūratė Rekevičiūtė. „Londono mugę pristatančiame interneto puslapyje aptikome daugybę šiandienos meno garsenybių pavardžių ir nutarėme nuvykti pasižiūrėti tarptautinių meno naujienų”, – apie ekspromtu surengtos savaitgalio kelionės priežastis pasakojo J.Rekevičiūtė.

Ne vieną meno projektą surengę menotyrininkas ir grafikė labiausiai išgarsėjo pernai per Lietuvą keliavusiu tarptautiniu Baltijos šalių grafikos projektu „Naujas menas. Nauja ateitis”. Londone jie tikėjosi pamatyti, kokie meno projektai yra rengiami ten. „Mugėje, nuo trečiadienio iki sekmadienio veikusioje Biznio dizaino centre, buvo ir jų. Tačiau dominavo tiesiog parduodamas menas”, – sakė J.Rekevičiūtė. Londone lietuviai sužinojo, kad parodoms skirto meno naujienos Londone pristatomos spalį.

Panaši į Vilniuje surengtą mugę

J.Rekevičiūtės žodžiais, Londono dailės galerijų pristatomo meno skiriamasis bruožas – efektingumas ir, pasitelkus netikėtas technologijas, orientacija į apgaulę, iliuzijos kūrimą. Pastarąjį pastebėjimą grafikė grindė konkrečiais matytų kūrinių pavyzdžiais. „Žiūri – paprasčiausia nuotrauka: kaimo keliuko vaizdas. Įsižiūri geriau: nesuvokiamu būdu virpa vienintelis medžio lapelis. Arba – suknelių rentgeno nuotraukos. Atrodo, kas čia tokio. Tačiau suknelių rentgeno nuotraukos įmanomos tik šiuos rūbus padengus metalu.

Dar vienas pavyzdys – atversta iliustruota knyga. Kaip tikra. Įsižiūri: taigi tai tik jos iliuzija, pagaminta iš metalo”, – dalijosi pastebėtomis technologinėmis kūrybos subtilybėmis kaunietė grafikė.

Lietuviai buvo liudytojai, kad meno mugėje Londone buvo aktyviai keičiamasi vizitinėmis kortelėmis, susipažįstama. „Pagalvojau: gaila, kad mūsų šalyje nėra žmonių, kurie sugebėtų reikiamuose tarptautiniuose sluoksniuose išreklamuoti panašią mugę, galinčią tapti langu į Vakarus parduodamo meno kūrėjams ir jiems atstovaujančioms galerijoms”, – kalbėjo J.Rekevičiūtė. Jai Londono mugė buvo kiek panaši į Vilniaus savivaldybės pastate prieš keletą metų surengtą Lietuvos dailės galerijų mugę, tik pristatomi autoriai ir kūriniai – aukštesnio lygio.

Reklama leidinyje pradėjo duoti naudos

Vienintelės lietuviškos dailės galerijos, nuo pernai metų pabaigos pristatomos „Europos galerijų gide” („Gallery Guide Europe”) – 100 puslapių mėnesiniame leidinyje, pristatančiame svarbiausių Europos galerijų ir muziejų meno projektus, parodas – kauniškis „Meno parkas” ir vilniškiai „Vartai”. Leidinyje atsispindi, kas vyksta garsiuosiuose „Art Basel”, Londono „Tate Modern” ir kt. Vien informacija apie Londono muziejus ir galerijas tęsiasi 16 puslapių, apie Paryžiaus – 12 puslapių.

„Meno parko” vadovas Arvydas Žalpys džiaugėsi, kad galerijos vardo ir adreso paminėjimas jau duoda naudos: „Gauname pasiūlymų dalyvauti bendruose projektuose iš mums lig šiol nepažįstamų meno kuratorių ir galerijų, su kuriomis lig šiol neturėjome ryšių”. Jo nuomone, labai svarbu lietuviams su savo menu „išlįsti” į platųjį pasaulį, kuriame daugiau galimybių finansuoti įvairius meno projektus.

A.Žalpys nebe pirmą kartą su kolegomis diskutavo, kad Kaune reikėtų bent kas treji metai rengti miesto galerijų pristatomo meno muges, į jas kviesti kolegas iš užsienio, o „paskui juos atsektų ir susidomėję meno kuratoriai, ir meno pirkėjai”. „Tačiau tam reikia bendro visų miesto galerijų atstovų susitelkimo ir pastangų. Be to, su 5 tūkstančių litų parama čia neišsiversi, reikėtų didesnės miesto valdžios paramos”, – samprotavo A.Žalpys.

Žilvinė Petrauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.