Ar žydai genetiškai protingesni?

Kartais už intelektualinį pirmavimą mokama mirtina kaina

Amerikiečių genetikų Henrio Hamperdingo ir Gregorio Kočrano tyrimas, daugiau kaip metus jaudinęs pasaulio mokslininkus, įgavo naują impulsą – prestižinė leidykla „Cambridge University Press” nusprendė jų darbą išspausdinti ir internete, ir savo žurnale „Journal of Biosocial Science”.

Ligos skatino intelektualumą

Buvo tirta labai subtili materija: pasirodo, žydai aškenaziai, tai yra Europos žydai, kuriuos beveik sunaikino hitlerininkai, genetiškai protingesni nei kiti. Pasak tyrimo autorių, aukštesnis žydų aškenazių intelektas susijęs su jiems būdingomis paveldimomis Tėjo-Sakso ir Nimano-Piko ligomis.

Šios ligos – ne maras, bet ir ne sloga. Jomis sergama kur kas rečiau, bet jos mirtinos. Tėjo-Sakso liga, maždaug per tūkstantmetį nusinešusi kas 25-o aškenazio gyvybę, o dabar lyg ir aprimusi, – tai genetinė mutacija. Vaikams ji sukelia progresuojantį centrinės nervų sistemos sutrikimą – retas ligonis išgyvena iki ketverių metų. Smarkus šios ligos sumažėjimas pastaraisiais metais JAV ir Izraelyje aiškinamas pirmiausiai tuo, kad jaunos poros atlieka genetinį vaisiaus tyrimą ir „teigiamos” reakcijos atveju nėštumą nutraukia. Nimano-Piko liga taip pat paveldima. Ji gali sutrikdyti ne tik centrinę nervų sistemą, bet ir kepenų bei blužnies funkcijas. Taip pat dažnai baigiasi mirtimi.

H. Hamperdingas ir G. Kočranas tvirtina, kad būtent šios ligos lemia aukštesnį žydų protinį potencialą, nes dėl jų smegenyse padaugėja dendritų (mediškai išsišakojusių nervų ląstelių ataugų). „Tai įvyko genetinio evoliucijos proceso metu, – tvirtina tyrimo autoriai. – Tai diskriminacijos, kurią žydai patyrė viduramžių Europos getuose, rezultatas.” Jie mano, kad tik šių mirtinų ligų dėka žydams ir pavyko išgyventi, nes viduramžiais jiems buvo leista užsiimti vien krikščionims draudžiamomis profesijomis – prekiautojo, mokesčių rinkėjo, palūkininko ir kt. Visos šios profesijos reikalavo gabumų matematikai bei aukštesnio nei vidutinis protinio išsivystymo.

Iš tikrųjų čia ne viskas taip aišku – būtent žydams priskiriamas aukštas intelektas tapo antisemitinės paranojos viduramžiais priežastimi. Gali būti, kad kaip tik šios mirtinos genetinės mutacijos, dėl kurių jie tapo protingi, dar kartą juos pavertė persekiojamaisiais. Lieka tik spėlioti, kas šias mutacijas sukėlė…

Tai galima teigti tik tuo atveju, jeigu H. Hamperdingas ir G. Kočranas buvo teisūs. Tuo smarkiai abejojama, nes vos tik jie paskelbė savo hipotezę, visas JAV mokslo isteblišmentas puolė juos kritikuoti. Daugelis oponentų hipotezę įvertino kaip „pavojingą” ir „rasistinę”, prisiminė XVI amžių, kai Liuteris patvirtino, neva žydų gydytojai tokie protingi, kad pagamino nuodus, kurie greičiau nei per dieną gali nužudyti krikščionį. Tada tai sukėlė tikrą antisemitinę audrą.

Tačiau faktas lieka faktu – mokslininkai primena, kad „pastarųjų dviejų šimtų metų istoriją puošia žydų mokslininkų, mąstytojų, intelektualinio pasaulio atstovų, tokių kaip Openheimeris, Einšteinas, Froidas, Marksas, Kafka, Belou, Levis, Strausas, Alenas, Dilanas…, vardai”. Suprantama, šis sąrašas nėra vienareikšmis, tačiau pateikiama ir statistika: „Nors žydai sudaro tik 0,25 proc. Žemės gyventojų, tarp Nobelio premijos laureatų jų yra 27 proc., 50 proc. – pasaulio šachmatų čempionai”. Kaip tai vertinti?

Perdėta reakcija

Rusijos mokslų akademijos narys korespondentas Leonidas Koročkinas, vienas žymiausių šios srities Rusijos genetikų, mano, kad triukšmas dėl H. Hamperdingo ir G. Kočrano tyrimo perdėtas.

„Diskusija išgalvota, – pareiškė profesorius L. Koročkinas. – Protinis pranašumas – abejotina sąvoka, ypač kai kalbama apie vieną žmonių grupę.”

Kitaip tariant, didelius protinius aškenazių gabumus lėmė ir genetinės, ir socialinės prielaidos. Tarp žydų yra daug žymių mokslininkų? Puiku, vadinasi, žydai šaunuoliai, puoselėja ir ugdo talentus, sudaro sąlygas jiems realizuotis! O iš kur Rusijoje gali atsirasti Nobelio premijos laureatų, jeigu po spalio perversmo pirmiausiai Leninas išsiuntė į užsienį tautos elitą, vėliau Stalinas tą elitą sunaikino tūkstančiais. Dabar valdininkai daro viską, kad užgesintų tuos kelis mokslo židinėlius, kurie dar rusena! Taigi persekiojimas anaiptol neskatina proto suklestėjimo!”

L. Koročkinas nemano, kad būtent genetika lemia aškenazių intelektualinį pranašumą. Pasak jo, padidėjęs dendritų kiekis smegenyse dar nieko neįrodo.

„Protinei veiklai pagerinti vien šito nepakanka, – pabrėžė L. Koročkinas. – Kyla klausimas: ar apskritai esama sugebėjimų ir talentų, kuriuos lemia tautybė? Didysis Afrikos poetas ir filosofas Leopoldas Sengoras, kurio neįmanoma įtarti turint rasistinių pažiūrų, manė, kad Kūrėjas baltųjų, juodųjų ir geltonųjų rases sutvėrė pagal tris žmogaus psichikos savybes – racionalumą, intuiciją ir emocijas. Šios savybės būdingos visoms trims rasėms, tačiau kiekvieną apibūdina kurios nors vyravimas. Baltieji – itin racionalūs, juodieji – emocingi, o geltonieji garsėja intuicija. Ugdant šias savybes, visi kartu jie optimaliai įkūnija Dieviškąjį sumanymą. Žinoma, galima ginčytis dėl L. Sengoro nuomonės, tačiau tam tikrus elgesio ypatumus ir polinkius tautybė gali nulemti. Manau, niekas pernelyg neprieštaraus, kad italai – geriausi pasaulyje dainininkai, brazilai – futbolininkai, žydai – smuikininkai. Rusai ir vokiečiai gerai išmanė chemiją, filosofiją ir aviaciją, japonai – taikomąsias mokslo sritis. Tai nereiškia, kad kitos tautos šiose srityse visiškai nepasireiškė. Jeigu sutinkate, jokiu būdu nesate rasistas. Rasizmas – vienos tautos pripažinimas pranašesne prieš kitas. Tokia tezė nepriimtina. Prieš Dievą visi lygūs! Nėra aukštų ir žemų, gerų ir blogų rasių bei tautų. Yra geri ir blogi žmonės. Kiekvienoje tautoje jų pakanka. Įvairių tautybių žmonės gali mokytis gerai ar blogai. Mūsų klasėje buvo du geri mokiniai: aš – rusas ir mano geriausias draugas – žydas. Buvo ir du blogi. Taip pat vienas – rusas, kitas – žydas.”

Žydai sudaro 0,25 proc. Žemės gyventojų.
27 proc. Nobelio premijų įteikta jiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.