Draudimas rūkyti turi ir šalininkų, ir priešininkų

Galingas ventiliacijos sistemas kavinėse ir restoranuose įsirengę verslininkai prašo ilgesnio pereinamojo laikotarpio

Vyriausybė, kai kurių Europos Sąjungos šalių pavyzdžiu, siūlo nuo 2008 metų uždrausti rūkyti restoranuose, kavinėse, klubuose ir kitose viešojo maitinimo įstaigose. Nors įstatymų pataisos dar tik keliauja iki Seimo, verslininkai prabilo, kad politikų blaškymasis kenkia verslui.

Remiasi kitų šalių patirtimi

Praėjusį mėnesį Vyriausybė pritarė siūlymui pakeisti Tabako kontrolės įstatymą ir po dvejų metų uždrausti rūkyti viešojo maitinimo įstaigose. Tikimasi, kad toks draudimas sumažintų pasyvaus rūkymo įtaką restoranų, kavinių, barų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų, klubų, diskotekų darbuotojų ir lankytojų sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga iš karto suskubo pareikšti, kad verslininkai dėl tokio draudimo nenukentės.

„Patirtis tų šalių, kurios jau uždraudė rūkyti, skaičiuoja vienerių ir daugiau metų patirtį, rodo, kad verslas nenukenčia, priešingai – padidėja. Nes nerūkančių žmonių skaičius yra didesnis nei rūkančiųjų. Žmonių, kurie serga plaučių ligomis ir negali kvėpuoti prirūkytu oru, yra taip pat pakankamai daug”, – po Vyriausybės posėdžio sakė Ž.Padaiga.

Tuo tarpu ūkio ministras Kęstutis Daukšys įžvelgia, kad verslininkai dėl šio draudimo patirs tam tikrų nuostolių. Anot jo, įstaigoms, kurios įsirengė patalpas, pritaikytas rūkymui, būtų galima pratęsti draudimo terminą dar dvejiems metams po įstatymo įsigaliojimo.

Investuoti milijonai

Tokios pat nuomonės laikosi ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė: „Jeigu bus uždrausta rūkyti, verslininkai tikrai patirs nemažai nuostolių”.

Dar 2004 metais, rengiant šiuo metu galiojančio įstatymo pataisas, buvo numatyta, kad viešojo maitinimo įstaigose atskiros patalpos rūkantiems asmenims turi būti įrengtos taip, kad nerūkantys klientai ir darbuotojai būtų apsaugoti nuo tabako dūmų. Sveikatos ministro patvirtintose higienos normose nurodyta, kaip turi būti įrengtos rūkymo vietos viešojo maitinimo įstaigose.

„Rengiant šias normas apie visišką uždraudimą rūkyti nebuvo nė kalbos. Verslininkai, atsižvelgdami į naujus reikalavimus, jau investavo apie 50 mln. litų ir įrengė ventiliacines sistemas. Tačiau, uždraudus rūkyti, tokių ventiliacinių sistemų apskritai nebereiktų”, – „Kauno dienai” sakė E.Dilkienė.

Anot jos, jau šiuo metu verslininkai yra įpareigoti rūkaliams skirti tik 30 proc. visų klientams skirtų patalpų ploto, o viduje turi būti užtikrintas tam tikras šviežio oro kiekis, taip pat numatytas ribotas nikotino koncentracijos kiekis. Tokias nuostatas pažeidusiems verslininkams nuo šių metų gegužės 1-osios grės 1-5 tūkst. litų baudos.

„Valdžios blaškymasis labai kenkia verslui. Liko neaišku, kodėl prieš dvejus metus reikėjo verslininkus klaidinti ir įstatymuose numatyti reikalavimus įsirengti atskiras patalpas bei ventiliacijos sistemas, o dabar ketinama apskritai uždrausti rūkyti?” – stebėjosi asociacijos vadovė.

Prašys dar dvejų metų

E.Dilkienė svarstė, kad galbūt nevertėtų keisti šiuo metu galiojančios tvarkos ir uždrausti rūkyti, nes nuo gegužės 1 dienos ir taip nemažai viešojo maitinimo įstaigų bus priverstos neleisti savo klientams rūkyti: „Kadangi nemažai kavinių ir restoranų nėra pajėgūs įgyvendinti įstatymų nuostatas ir įsirengti ventiliacijų, jiems neliks nieko kito, kaip tik uždrausti rūkyti patalpose. Antraip teks mokėti nemažas baudas. Taigi ši problema išsispręstų savaime – padaugėtų viešojo maitinimo įstaigų, kuriose nebūtų rūkoma”.

Vis dėlto prieš įsigaliojus įstatymui Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ketina siekti, kad pereinamasis laikotarpis būtų pratęstas dar bent dvejiems metams toms įmonėms, kurios papildomai investavo ir įsirengė galingesnes ventiliacijas. Šiose įstaigose draudimas rūkyti būtų įteisintas nuo 2010-ųjų.

„Šis klausimas yra itin aktualus naktiniams klubams, kur beveik visi lankytojai rūko.

Rūkymo draudimas galbūt bus ne toks aktualus kavinėms ir restoranams, kur dauguma žmonių ateina papietauti su verslo partneriais, draugais ar šeimomis”, – teigė E.Dilkienė, pripažinusi, kad rūkančiųjų viešojo maitinimo įstaigose susirenka daugiau nei nerūkančių asmenų.

Vis dėlto asociacijos vadovė svarstė, kad jeigu šalies maitinimo įstaigose bus uždrausta rūkyti, kavinės ir restoranai galbūt tik pradžioje pajus lankytojų stygių.

„Iš tiesų kitų šalių statistika rodo, kad draudimas rūkyti visuomenėje sukėlė nemažai sąmyšio ir diskusijų, tačiau vėliau rūkaliai įprato rūkyti lauke, o kavinės lankytojų stygiumi nesiskundžia. Tačiau, antra vertus, kaip atrodys mūsų kavinės ir restoranai, kai prie jų durų nuolatos būriuosis rūkantys žmonės? Vasarą lauko kavinėse vis tiek bus leidžiama rūkyti, kaip ir iki šiol”, – sakė E.Dilkienė.

Padaugės darbo apsaugai

Dauguma kalbintų Kauno viešojo maitinimo įstaigų atstovų vienbalsiai teigė, kad jeigu draudimas rūkyti bus įteisintas, tai bus didesnis smūgis patiems rūkaliams, o ne verslui.

„Nemanau, kad žmonės rečiau eis į kavines ar klubus, tačiau rūkantiesiems nebus patogu – jiems teks išeiti iš pastato parūkyti. Greičiausiai būtų sunkiau dirbti padavėjams ir apsaugai, kuriems reikėtų atidžiau stebėti išeinančius ir vėl grįžtančius”, – būsimus pokyčius komentavos restorano-klubo „Zepelinus” direktorė Gintarė Meiluvienė.

„Tačiau šiandien aš net negaliu įsivaizduoti, kaip reiktų žmonėms pasakyti, kad rūkyti nebegalima. Reakciją nesunku prognozuoti, nes dauguma mūsų klientų rūko. Lietuviai – ne vokiečiai ir iš pradžių tikrai neskubės paisyti draudimų. Greičiausiai jie vis tiek ieškotų būdų, kur parūkyti. Spėju, kad dauguma mėgins rūkyti tualetuose, vadinasi, apsaugai darbo tikrai padaugės”, – svarstė restorano-klubo vadovė.

Anot jos, tarp lankytojų cigaretės iš rankų nepaleidžia maždaug kas antras klientas. Ypač daug rūko vakare į klubą susirenkantys jaunuoliai.

„Abejoju, ar tokiu draudimu bus rūpinamasi žmonių sveikata. Jeigu lankytojai rūkys lauke, tai žiemą tikrai nepavyks išvengti gripo ir kitų peršalimo ligų”, – svarstė klubo direktorė, prisipažinusi, kad pati nerūko ir mielai laiką leistų neprirūkytoje aplinkoje.

„Restorane tikrai nemalonu, kai kažkas šalia rūko, bet naktinio klubo aplinka yra kitokia, čia lyg ir įprasta, kad visi aplinkui rūko. Mūsų klube, nors ir įrengta ventiliacija, vis tiek jaučiasi dūmai, tačiau dėl to ypatingų problemų nėra kilę, iki šiol nesulaukėme nė vieno nusiskundimo”, – pridūrė pašnekovė.

Rūkaliai cigarečių neatsisakys

„Kiekvienas panašus draudimas turi dvi medalio puses. Vieni lankytojai bus tuo nepatenkinti, tačiau kiti – džiaugsis. Manau, kad dauguma mūsų klientų liks nepatenkinti, nes, kaip pastebėjome, beveik visi rūko, bet klientų neturėtų sumažėti”, – teigė picerijų tinklo „Pizza Arena” vadybininkė Rūta Grincevičienė.

Anot jos, lankytojus turėtų tenkinti dabartinė situacija, nes picerijose yra atskirtos rūkančiųjų ir nerūkančiųjų zonos. Visai neseniai Laisvės alėjoje esančioje „Pizza Arena” buvo atliktas remontas ir įrengta galinga ventiliacija. Boulingo klube „Straikas” dirbanti vadybininkė Vilma buvo įsitikinusi, kad dėl draudimo labiausiai nukentės naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos, kur renkasi rūkantis jaunimas. „Jeigu kai kuriuose klubuose būtų leista rūkyti, o kituose ne, tai žmonės daugiau eitų ten, kur rūkoma. Tačiau nelabai įsivaizduoju, kaip ta visa masė žmonių, kurie rūko klubuose, eis rūkyti į gatvę. Abejoju, ar dėl tokio draudimo rūkaliai atsisakytų šio įpročio. Tikrai ne. Vadinasi, jiems teks eiti į gatvę. Ir vaizdas tikrai bus nekoks”, – įsitikinusi klubo darbuotoja.

Jos teigimu, rūkantys asmenys klube paprastai praleidžia panašiai tiek pat laiko kaip ir nerūkantieji: „Tikrai nepastebėjome, kad rūkaliai klube paliktų daugiau pinigų. Nebent jie pirktų nemažai cigarečių”, – užsiminė Vilma.

Būtinos vienodos sąlygos

Itin bohemiška aplinka garsėjančios „B.O.” kavinės vadovas Ričardas Stankūnavičius pripažino, kad absoliuti lankytojų dauguma rūko. Nerūkantiesiems yra įrengta atskira patalpa, tačiau čia klientai užsuka retai.

„Draudimas rūkyti mūsų verslui būtų didelis smūgis, nes iš visų mūsų lankytojų rūko beveik 80 proc. Tai tapo įprastu reiškiniu. Daug žmonių kavinėje perka cigaretes ir vietoje rūko. Jeigu draudimas bus įvestas, klientų iš pradžių turėtų tikrai sumažėti, bet vėliau jie greičiausiai sugrįžtų”, – svarstė vienas kavinės savininkų.

Vis dėlto draudimas rūkyti gąsdina ne visus. Rotušės aikštėje esančios kavinės „Skliautas” savininkas Ąžuolas Gaižutis naujienas apie gresiantį draudimą rūkyti viešojo maitinimo įstaigose sutiko visiškai ramiai. „Tokį Vyriausybės siūlymą vertinus teigiamai. Manau, kad rūkantieji gali rasti ir kitų vietų užtraukti dūmą, o ne kavinėse”, – teigė verslininkas.

Jo nuomone, jeigu draudimas rūkyti galios visoms maitinimo įstaigoms, tai klientų persidalijimas niekam negresia. Tačiau jeigu vienoms kavinėms ir restoranams būtų numatytas pereinamasis laikotarpis, tuomet tikėtina, kad daugiau lankytojų sulauktų tos, kur rūkyti nėra draudžiama.

„Galbūt rūkantis klientas kavinėje iš tiesų praleidžia daugiau laiko, o kartu palieka ir daugiau pinigų. Tačiau tai nėra esminiai aspektai. Kavinėse veikiančios galingos ventiliacijos sunaudoja labai daug energijos. Taigi sąlygiškai didesnės sąskaitos lankytojams tikrai nepadengia šilumos nuostolių. Esu tikras, kad uždraudę rūkyti pataupytume ir kavinių darbuotojų, ir kitų lankytojų sveikatą”, – užsiminė Ą.Gaižutis.

Jo nuomone, įsigaliojus draudimui rūkyti bus itin populiarios lauko kavinės, tačiau jis neatmetė galimybės, kad apskritai maitinimo įstaigos gali priraukti daugiau žmonių, kurie anksčiau čia neidavo vien dėl ore tvyrančių tabako dūmų.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.