Gyvūnų mikroschemos garantuoja saugumą

Rūpestingi šeimininkai turėtų suskubti savo augintiniui implantuoti mikroschemą.

Grūdelio dydžio prietaisas padės išspręsti daugybę problemų. Mikroschemos padės pasiklydusį gyvūną surasti per kelias minutes. Be to, ji būtina, norint augintinį kartu išsivežti į užsienio šalis.

Paženklinti ne visi

Klaipėdoje mikroschemos gyvūnams implantuojamos jau kelerius metus. Šią procedūrą atlieka kiekvienas privatus veterinarijos gydytojas. Mikroschema ir jos implantavimas kainuoja apie 100 litų.

Tačiau yra galimybių mikro-schemą gauti ir nemokamai. Klaipėdiečiai, kurie yra įregistravę savo augintinius ir moka už juos mokesčius, gali kreiptis į gyvūnų priežiūros bendrovę „Nuaras”. Ten bus paaiškinta, kaip mikroschemą augintiniui implantuoti nemokamai.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Dalia Gailienė sakė, jog įstatymai įpareigoja ženklinti visus gyvūnus. Tačiau uostamiestyje mikroschemos implantuotos toli gražu ne visiems keturkojams. Dažniausiai žmonės taip ženklina šunis, kates ir šeškus. „Yra ir kitas ženklinimo būdas – tatuiruotės. Tačiau jos dažniausiai daromos veislynuose gimusiems šuniukams”, – sakė D.Gailienė.

Reikia paso

Jei šeimininkai atsakingiau ženklintų savo augintinius, mieste sumažėtų valkataujančių gyvūnų. Žmonės klaidingai galvoja, kad jų augintinis niekada nepabėgs. Jis išties gali taip pasielgti. Greičiausias ir patogiausias būdas jį surasti – mikroschema.

Be to, mikroschemos taip pat leidžia surasti šuns, kuris ką nors apkandžioja, šeimininkus.

Paženklinti gyvūną būtina ir norint jį išsivežti į užsienį. Pasak D.Gailienės, be mikroschemos ir tarptautinio paso šuns, katės ar šeško į svečią šalį neįleis. Tarptautiniai pasai taip pat duodami privačiose veterinarijos gydytojų kabinetuose.

Įterpia skiepijant

Viena iš priežasčių, kodėl žmonės vengia paženklinti savo augintinius mikroschema, – baimė, kad gyvūnui skaudės.

Mikroschema yra mažytė kompiuterinė schema, kuri savyje turi užprogramuotą identifikacinį numerį. Schema yra apvilkta vienalyčiu, stipriu biologiškai pritaikytu stiklu ir yra pakankamai maža, kad tilptų į poodinę adatą.

Mikroschemos įterpimo procedūra yra nesudėtinga. Kadangi mikroschemos yra pagamintos iš biologiškai neaktyvių medžiagų, kurios yra sterilios ir supakuotos kiekviena atskirai, todėl nesukelia jokio nei ilgalaikio, nei trumpalaikio diskomforto gyvūnui. Šios mikroschemos yra visiškai saugios.

Veterinarijos gydytojai tikino, jog gyvūnas į dūrį reaguoja lygiai taip pat kaip ir į paprastą skiepijimą. Nei blogiau, nei geriau.

Mažyliai gali būti pažymėti mikroschemomis sykiu su pirmuoju skiepu. Dauguma veisėjų sužymi mikroschemomis mažylius maždaug 5-8 savaičių amžiaus. Be abejo, mikroschemą galima įterpti bet kokio amžiaus gyvūnui.

Įterpus mikroschemą nepasikeičia gyvūno elgesys, nelieka randų. Mikroschema, kuri yra įterpiama gyvūnui po oda, nesukelia jokio erzinančio efekto gyvūnui. Įterpus mikroschemą gyvūnui giliai po oda, neįmanoma jos apčiuopti netgi glostant ar čiupinėjant.

Šunims ir katėms mikroschema įterpiama tarp menčių giliai po oda.

Numeris tik vienas

Kartą įterpus gyvūnui mikroschemą, tik jam vienam skirtas identifikacijos numeris suteiks galimybę jį atskirti visą jo gyvenimą. Jo identifikacijos numerio neįmanoma pamesti, pakeisti ar apgalvotai pašalinti.

Specialus nuskaitytuvas yra naudojamas, kad siųstų signalus per gyvūno odą perskaityti mikroschemoje užkoduotą informaciją. Gyvūnas nejaučia jokio poveikio nuskaitant jo mikroschemą.

Joks kitas gyvūnas negali būti pažymėtas tuo pačiu numeriu.

Mikroschema išlieka veiksminga ne tik visą gyvūno gyvenimą, bet ir ištisus dešimtmečius.

Milijonai šunų, kačių, žirgų, naminių gyvulių ir paukščių šiuo metu jau turi mikroschemas. Laukiniai ir nykstantys gyvūnai, reptilijos ir netgi žuvys yra stebimi ir kontroliuojami tik todėl, kad yra suženklinti mikroschemomis.

Indrė Rauktytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.