Uostamiestyje – sudėtingos operacijos

Ligoniams lieka vis mažiau priežasčių iš Klaipėdos vykti gydytis į didmiesčius. Gydytojai iš didžiųjų šalies klinikų patys atvažiuoja dirbti į uostamiestį, o ligoninėse daugėja tokių sudėtingų tyrimų ar operacijų, kurios iki šiol būdavo atliekamos tik Vilniuje ar Kaune.

Atvyko iš Kauno

Jau keletą mėnesių Klaipėdos ligoninėje atliekamos sudėtingos galvos smegenų auglių operacijos, o artimiausiu metu planuojama pradėti ir galvos smegenų kraujagyslių patologijos operacijas. Iš Kauno klinikų į uostamiestį dirbti atvykę neurochirurgai Dmitrijus Aleksandrovas ir Egidijus Gružas yra pasiruošę suteikti pagalbą, kuri iki šiol Vakarų Lietuvoje nebuvo teikiama.

Ligoniai, kuriems reikėdavo operuoti galvos smegenų auglius, aneurizmas ir kitas galvos smegenų kraujagyslių patologijas, turėdavo keliauti į Vilnių arba Kauną.

D.Aleksandrovas sakė, jog ne visi žmonės noriai vyksta į didmiesčius. Jie mieliau rinktųsi ligoninę arčiau savo namų, tačiau iki šiol tokios galimybės nebuvo.

Dabar Klaipėdos ligoninėje neurochirurgai atliks ir gėrybinių, ir piktybinių galvos smegenų auglių, taip pat aneurizmų, išeminių bei hemoraginių insultų operacijas.

Atliks 100 operacijų

Pirmasis naujos tarnybos kūrimo etapas jau baigiasi ir neurochirurgai E.Gružas ir D.Aleksandrovas tikisi, kad tinkamai pasiruošusi ir naujos modernios įrangos įsigijusi Klaipėdos ligoninė pakels visą neurochirurginės pagalbos lygį mūsų mieste. Per metus įstaigoje tikimasi atlikti apie šimtą galvos smegenų operacijų.

Kol kas ligoninėje esanti įranga riboja neurochirurgų galimybes atlikti visas operacijas, kurias jie yra numatę. Tačiau Klaipėdos ligoninės vadovai patikino, kad jau vyksta konkursai ir artimiausiu metu bus įsigyta visa sudėtingoms operacijoms reikalinga įranga.

Trūko specialistų

Dėl instrumentų stokos ir būtinos angiografinės tarnybos trūkumo kol kas medikai negalėjo atlikti galvos smegenų kraujagyslių operacijų, tačiau trukdžių vis mažėja.

Nuo vasario ligoninėje pradėjo dirbti taip pat iš Kauno medicinos universiteto ligoninės atvykęs intervencinis radiologas Algimantas Šimkaitis, kuris angiografu tirs galvos smegenų kraujagyslių būklę. Be šių tyrimų operuoti paciento galvos smegenų kraujagyslių nesiima nė vienas civilizuotos šalies ligoninėje dirbantis neurochirurgas.

Klaipėdos ligoninė jau yra įsigijusi angiografą, kuris veikti pradės artimiausiu metu.

A.Šimkaitis mano, kad ateityje šiuo aparatu jis atliks ne tik diagnostines, bet ir gydomąsias galvos smegenų kraujagyslių procedūras.

Operacija – 9 valandas

Kol neurochirurgai rengiasi antrajam etapui – kraujagyslių operacijoms, Klaipėdos ligoninėje jau nuo vasaros sėkmingai operuojami galvos smegenų augliai.

Praėjusią savaitę neurochirurgai D.Aleksandrovas ir E.Gružas atli-kto sudėtingą meningiomos – smegenų dangalo auglio – operaciją 77 metų pacientei. Nors meningiomos sudaro apie 30-40 proc. visų galvos smegenų auglių operacijų, tačiau ši buvo reta dėl auglio išplitimo vietos. Beveik 9 valandas trukusi operacija praėjo sėkmingai, ir moteris sveiksta.

Neurochirurgai teigė, jog nebūtinai visos smegenų operacijos trunka labai ilgai. Jų trukmė priklauso nuo auglio išplitimo vietos, dydžio, nuo operacijos radikalumo – ar šalinamas visas auglys, ar tik jo dalis.

Neurochirurgai uostamiestyje yra pasirengę dirbti ekstremaliomis sąlygomis. Smegenų auglių operacijas galima suplanuoti ir joms pasirengti, tačiau kraujagyslių patologijos operacijos dažniausiai būna skubios – plyšus aneurizmai arba įvykus insultui atidėlioti pagalbos negalima.

Jolanta Juškevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.