Vietoje spenelio – tatuiruotė

Kai kurios moterys, po vėžio operacijos netekusios savo krūtų, dirbtinai suformuotąsias mieliau papuošia tatuiruotėmis, nei chirurgų sukurtais speneliais.

Po vėžio operacijos netekusi krūties 48 metų Jila Montelius iš Upsalos (Švedija) vietoje dirbtinio spenelio pasidarė laumžirgio tatuiruotę.

„Tai tarytum papuošalas”, – apie tatuiruotę sakė moteris.

Krūtis – it gumbas

J.Montelius kairėje krūtyje buvo aptiktas vėžys, kai jai buvo 39-eri.

Pradžioje buvo pašalinta tik dalis krūties, tačiau 2003 metais vėžys atsinaujino. Todėl medikams teko nupjauti visą kairiąją krūtį.

Po operacijos Jilai iš nuo jos pilvo paimtų audinių buvo suformuota nauja krūtis. Tačiau naujoji krūtis, ant kurios nebuvo spenelio, moteriai nepatiko.

„Aš nekenčiau suformuotos krūties. Man ji atrodė kaip paprasčiausias gumbas. Nenorėjau į ją net pažiūrėti. Su prisiūta naująja krūtimi jaučiausi kaip Frankenšteino nuotaka. Visi sakė, kad krūtis atrodo nuostabiai, tačiau aš buvau įsitikinusi, kad jie melavo. Blogiausia, kad nesuspėjau apraudoti savo tikrosios krūties, su ja atsisveikinti”, – prisiminė J.Montelius.

Primena apie gyvenimą

Dirbtinai suformuota krūtis Jilai kėlė depresiją. Ji netgi atsisakė, kad naujajai krūčiai būtų suformuotas ir dirbtinis spenelis. „Nenorėjau, kad atsirastų spenelį imituojanti dėmė. Tai man neatrodė gražu”, – paaiškino moteris. Vietoje dirbtinio spenelio ji nusprendė išsitatuiruoti laumžirgį, kuris, pasak Jilos, suteikia dirbtinai krūčiai daugiau gyvybingumo.

Praėjusį rudenį Jila apsilankė tatuiruočių salone ir už 2000 kronų (apie 745 litus) pasidarė tatuiruotę. „Piešinys atrodo velniškai gražiai. Niekada anksčiau nesu mačiusi ko nors panašaus ant krūties. Laumžirgis man primena apie gyvenimą”, – džiaugėsi Jila.

Dabar moteriai naujoji jos krūtis patinka ir nebeatrodo bjauri. J.Montelius rekomendavo ir kitoms krūtų netekusioms moterims verčiau pasidaryti tatuiruotę, nei turėti dirbtinai suformuotą spenelį.

Papuošė rože

Jila – ne vienintelė švedė, vietoje dirbtinio krūties spenelio pasidariusi tatuiruotę.

Tatuiruote savo naujai suformuotą krūtį papuošė ir 52 metų Pernila Hilborg. Ji krūties neteko 2000 metais, po vėžio operacijos.

Nors P.Hilborg buvo siūloma suformuoti naują spenelį, ji to nedarė, baimindamasi galimų komplikacijų. Vietoje spenelio ji pasidarė rožės tatuiruotę ir dabar ja yra labai patenkinta. P.Hilborg sakė, kad tatuiruotė tarsi atgaivino naująją krūtį.

Paslepia simptomus

Nors moterys tatuiruotėmis džiaugiasi, chirurgijos profesorius Janas Friselis įspėjo, kad dėl jų gali būti sunkiau pastebėti atsinaujinusią ligą.

Netgi jeigu krūtis yra nupjauta, išlieka rizika, kad vėžys atsinaujins. Krūties vėžio atsinaujinimą galima pastebėti pagal ant odos atsiradusius išbėrimus arba susiraukšlėjimus. Tatuiruotė gali paslėpti šiuos simptomus.

Pagal švedų spaudą parengė

Giedrė Balčiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.