Gydytojų darbą trikdo neatsakingi tėvai

Artėjanti gripo epidemija, šoktelėjęs peršalimo ligų skaičius kelia nerimą Klaipėdoje dirbantiems šeimos gydytojams ir pediatrams.

Mat net apie du trečdaliai namuose lankomų vaikų būna palikti be tėvų priežiūros. O skiriamą gydymą medikai privalo suderinti su tėvais.

2004 metų liepos 13 dienos Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas nurodo, jog už nepilnamečius pacientus iki 16 metų, kurie negali objektyviai vertinti diagnostikos ir gydymo metodikų, pasirašo jų atstovai.

Tačiau, deja, pas sergantį 8-16 metų vaiką iškviestų gydytojų tėveliai nepasitinka. Tėvų nedalyvavimas apžiūrint pacientą trukdo nustatyti teisingą diagnozę, nes vaikai nesumini visų simptomų. Būna, kad kartais mediką pasitinka močiutė, bet ir ši dažniausiai nieko negali paaiškinti, nes būna ką tik atvykusi pas anūką.

Maža to, vaikai nežino, kokių namuose yra vaistų, kokius jau yra vartoję, neranda kompensuojamųjų vaistų knygelių.

Didelių keblumų susidaro sunkesniais atvejais, kai vaiką apžiūrėjęs gydytojas nusprendžia, jog vaiką reikia skubiai paguldyti į ligoninę ar skirti gydymą antibiotikais.

„Mes turime teisę be tėvų sutikimo skirti nebent žoleles, o dėl antibiotikų turime gauti tėvų sutikimą, – pasakojo Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja pediatrijai Lilija Girčienė. – Tėvų dalyvavimas būtinas norint suderinti gydymą”.

Medikai pataria: jei dirbantys tėvai neturi galimybės laukti, kol atvyks iškviestas gydytojas, nesunkiai sergantį vaiką, jei jo kūno temperatūra ne aukštesnė kaip 37,5 laipsnio, jie gali patys atvežti į polikliniką pas budintį gydytoją. Čia jam eilėje laukti nereikės, skubi pagalba bus suteikta. Jei temperatūra kiek aukštesnė ir nesinori vaiko į lauką vesti, ją galima sumažinti sugirdžius paracetamolio. Atvežti vaiką pačiam naudinga ir dėl to, kad centro patalpose jam bus atlikta visapusiška diagnostika.

Beje, gydytojai pasigenda ne vien tėvų, bet ir darželio auklėtojų ar mokyklų pedagogų atsakomybės. Į darželį ar mokyklą priimami sloguojantys, kosintys, kartais – net karščiuojantys vaikai. O tai – puikios sąlygos ligoms plisti.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Gydytojų darbą trikdo neatsakingi tėvai"

  1. Mama

    Be komentarų.O kaip ten,tikroje Europoje,o ką sako įstatymas?Aš,kaip
    mama niekada nepalieku vieno ser-
    gančio vaiko,bet buvo atvejų,kai rei-
    kėjo skubios konsultacijos,jos sulaukiau praėjus 4,5 val. 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.