Kas žinotina apie paukščių gripą kelionėje ir po jos?

Sausio 31 dienos oficialių Europos Sąjungos šaltinių bei Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kuriais disponuoja Lietuvos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras, Turkijoje iki šiol patvirtinti 12 iš 21 įtariamų žmonių susirgimų paukščių gripu. Keturiems mirusiems buvo laboratoriškai patvirtintas susirgimas paukščių gripu. Pastaruoju metu Turkijoje neregistruojami nauji žmonių susirgimų paukščių gripu atvejai.

Irako sveikatos ministerija Pasaulio sveikatos organizacijai pranešė patvirtinusi pirmą žmogaus mirties atvejį nuo paukščių gripo. Pranešama apie dar du įtariamus susirgimus paukščių gripu, kurių patvirtinimui atliekami tyrimai.

Šiuo metu nėra taikoma jokių apribojimų keliautojams, keliaujantiems į paukščių gripo paveiktas šalis, tačiau, atsižvelgiant į blogėjančią paukščių gripo rizikos žmonėms situaciją, Lietuvos gyventojams ir keliautojams rekomenduojama:

Kelionės metu:

– vengti kontakto su gyvais (net ir sveikai atrodančiais), sergančiais ir/ar nugaišusiais paukščiais (vištomis, žąsimis, antimis, balandžiais, ypač laukiniais paukščiais);

– jeigu įmanoma nesilankyti komercinėse ar namų ūkio paukščių fermose ir turguose, kur auginami, laikomi, parduodami gyvi paukščiai, paukštiena;

– neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti paukščių išskyromis, išmatomis;

– nevalgyti patiekalų, kuriuose gali būti termiškai neapdorotos paukštienos ;

– kruopščiai ir dažnai plauti rankas su vandeniu ir muilu (net jeigu jos atrodo švariai), jeigu nėra tokios galimybės visuomet su savimi turėti drėgnas dezinfekuojančias servetėles. Rankų plovimas pašalina infekciją ir tokiu būdu išvengiama užkrato perdavimo;
– susirgus kelionės metu, jeigu įmanoma vengti kontakto su kitais žmonėmis (taip sumažinama užkrato plitimo rizika), čiaudint ar kosint- prisidengti burną nosinaite, kreiptis medicinos pagalbos.

Po kelionės ir/ar jei manote, kad turėjote kontaktą su sergančiu paukščių gripu paukščiu ar žmogumi:

– 10 dienų stebėkite savo sveikatą;

– jeigu susirgote per 10 dienų (karščiavimas, kosulys, dusulys) skubiai kreipkitės medicinos pagalbos. Kreipdamiesi pagalbos nurodykite: 1) kokius pastebėjote simptomus (pakilo temperatūra, skauda galvą, raumenis, atsirado kosulys); 2) į kokią šalį buvote išvykęs; 3) ar turėjote kontaktą su paukščiais ar su įtariamu sergant/sergančiu paukščių gripu asmeniu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.