„Jiesios” skolos – vienose rankose

„Sabonio klubas ir partneriai” tapo didžiausiu dailiosios keramikos gamyklos kreditoriumi

Visos milijoninės „Jiesios” skolos nuo šiol priklauso Kauno bendrovei „Sabonio klubas ir partneriai”. Tai paaiškėjo po vakar Turto banke vykusio viešojo aukciono, kurio metu krepšininko Arvydo Sabonio įmonė nupirko reikalavimo teisę dar į 2 mln. litų skolą.

Tuo tarpu nesibaigiant konfliktams tarp „Jiesios” akcininkų, darbo teko imtis ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Laukia teigiamų pokyčių

Turto banke skelbtame aukcione dalyvavo du pareiškėjai, ketinę nupirkti reikalavimo teisę į daugiau kaip 2 mln. litų „Jiesios” skolą. Aukciono laimėtoju tapo bendrovė „Sabonio klubas ir partneriai”, kuri jau buvo perėmusi ir 6 mln. litų siekusią Kauno įmonės skolą „Sodrai”.

„Jiesios” generalinis direktorius Gediminas Maksimavičius įsitikinęs, kad „Jiesios” veiklos istorijoje kaip tik šiuo metu verčiamas naujas puslapis. Bendrovės vadovas neslėpė tikėjęsis, kad daugiau kaip 2 mln. litų „Jiesios” skolas Turto bankui perpirks bendrovė „Sabonio klubas ir partneriai”, kuri padėjo „Jiesiai” pagal sutartį atsiskaityti ir su Finansų ministerija.

Anot G.Maksimavičiaus, „Sabonio klubas ir partneriai” gamyklos skolas perpirko tik tam, kad „Jiesios” daugiau nebesmaugtų kreditoriniai įsipareigojimai valstybinėms institucijoms, o įmonėje būtų galima įgyvendinti seniai puoselėtus modernizacijos planus.

„Jiesia” tikrai nebus nei uždaroma, nei vedama į bankrotą, nes kreditorius, nupirkdamas „Sodros” skolas, įsipareigojo tęsti gamybą, ir jeigu tai nebus padaryta „Sabonio klubui ir partneriams” gresia nemaža bauda”, – teigė G.Maksimavičius.

Gamyklos vadovas įsitikinęs, kad A.Sabonio įmonei perėmus ir Turto banko skolas, „Jiesioje” prasidės ilgai laukti pokyčiai: „Dabar jau esu tikras, kad įmonės laukia stabilus darbas ir šviesi ateitis”.

Vardui ir gamybai suteikiama garantija

Bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai” komercijos direktorius Sigitas Daugėla neslėpė, kad kitas bendrovės žingsnis – tapti „Jiesios” savininkais.

„Artimiausiu metu ketiname supirkti ir kitas įmonės skolas, o vėliau sieksime perimti gamyklos valdymą. Tikimės, kad šie procedūriniai dalykai pavyks sklandžiai, nors galime sulaukti ir įvairių trikdžių”, – sakė S.Daugėla.

Į dailiosios keramikos gamyklą per artimiausius dvejus metus planuojama investuoti 3-4 mln. litų, nors investicijų mastai gali būti dar didesni.

Pašnekovas neatmetė galimybės, kad jeigu nepavyks geranoriškai susitarti su dabartiniais įmonės akcininkais, „Jiesiai” vis dėlto gali būti skelbiamas bankrotas.

„Tai būtų daugiau formalus sprendimas, jeigu nebematytume kitų išeičių, kaip išgelbėti gamyklą. Tačiau bet kokiu atveju garantuojame, kad „Jiesios” vardas tikrai išliks, o įmonė ir toliau tęs savo veiklą. Sieksime, kad žmonės turėtų darbo ir gerai uždirbtų. Tai, mūsų nuomone, galima įgyvendinti gaminant tokią produkciją kaip „Jiesios”, – įsitikinęs „Sabonio klubo ir partnerių” komercijos direktorius, kuris užsiminė, kad gamyklos ateitis dar priklauso ir nuo dabartinių akcininkų veiksmų.

Skundas dėl apskaitos

Apie „Jiesios” akcininkų nesutarimus rašėme praėjusią savaitę. 30 proc. įmonės akcijų valdantis šiaulietis verslininkas Stasys Norvila tikina esąs ignoruojamas „Jiesios” vadovybės ir nuolatos jaučiantis spaudimą parduoti turimus vertybinius popierius.

Praėjusių metų spalį šiaulietis kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT), prašydamas ištirti, jo nuomone, apgaulingai ir aplaidžiai vedamą buhalterinę apskaitą. S.Norvila įtarė, kad „Sabonio klubo ir partnerių” skola buvo nepagrįstai įtraukta į „Jiesios” buhalterinę apskaitą.

Tačiau tuomet FNTT atsisakė atlikti tyrimą, nes pareiškėjas nepateikė konkrečių ir pagrįstų aplinkybių, kuriomis remiantis būtų galima daryti prielaidą, kad „Jiesioje” buhalterinė apskaita vedama aplaidžiai ar net apgaulingai.

Šiaulietis tokiu atsakymu nepasitenkino ir FNTT apskundė Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, kuri vis dėlto įpareigojo pareigūnus priimti S.Norvilos prašymą ir jį išnagrinėti.

Praėjusį penktadienį FNTT Kauno skyriaus pareigūnai apsilankė „Jiesioje” ir patikrino buhalterinę apskaitą. Oficialus atsakymas S.Norvilai dar rašomas, tačiau įmonės generalinis direktorius G.Maksimavičius „Kauno dienai” teigė, kad jokių rimtesnių pažeidimų nebuvo užfiksuota.

„Apmaudu, kad šis akcininkas nesirengia investuoti į įmonę, o tik ieško priekabių ir rašo skundus. Jis turi vieną tikslą – pasipelnyti, kuo brangiau parduodant akcijas. Taip tempiamas laikas, kuris „Jiesiai” nėra naudingas”, – teigė G.Maksimavičius.

Anot jo, iki 2005 metų sausio vykusios ir 34 mėnesius užsitęsusios bendrovės bankroto procedūros gamyklai kainavo apie 2 mln. litų.

G.Maksimavičiaus nuomone, „Sabonio klubui ir partneriams” nekils didelių problemų perimti „Jiesios” valdymą, nes realiai įmonė teturi turto vos už 3 mln. litų. Šiuo metu „Finasta” supirkinėja smulkiųjų akcininkų, kurių yra daugiau kaip 4 tūkst., vertybinius popierius.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.