Geroji aura šildo šeimininkus

Žinomo lenktynininko ir jo žmonos namuose netrūksta ekspresijos, originalumo ir spalvų

Visi svajojame gyventi savitoje išskirtinėje erdvėje, ypač kai planuojame įsikurti naujame nuosavame name ar bute. Jauna kauniečių šeima – Lietuvos automobilių sporto meistras Arūnas Strumskis ir jo žmona Virginija gyvena name, kuris iš aplinkinių išsiskiria originalumu, netradiciniu interjeru ir drąsiomis architektūros formomis. „Jame gyvendami jaučiamės puikiai”, – sako sutuoktiniai.

Projektą jaukinosi ilgai

Šeimos galva Arūnas pasakoja, kad, rengdamiesi statyti namą, sutuoktiniai sumanymą brandino kelerius metus. Arūnui teko nemažai važinėti po užsienio šalis, tad vis stebėdavo tenykščių namų dizainą bei interjerą. Ilgokai teko pagyventi Šveicarijoje, kur žavėjo balti namai ir raudoni jų stogai.

„Svajojau, kad ir mano namas bus toks. Įsivaizdavau jį daugmaž tradicinių formų, bet kartu norėjosi kažko naujo, originalaus. Dabar jis ne šviesus, o tamsiai pilkas, o eksterjeru ir interjeru gerokai kitoks nei aplinkiniai, – sako Arūnas. – Dėl to „kalti” architektai Gintautas Natkevičius ir Rimas Adomaitis, kūrybiškai įsiklausę į mūsų pageidavimus. Jų sukurtu projektu ir interjeru esame labai patenkinti”.

Architektūriniam avangardui šio namo gal ir nepriskirtum, bet iš aplinkinių naujajame gyvenamajame mikrorajone jis išties išsiskiria. Šeimininkai neslepia, kad projektą teko jaukintis gana ilgai. „Kai architektai parodė namo maketą ir nuotraukas, mus ištiko kone šokas, – sako ponia Virginija. – Reikėjo laiko, kad susigyventume su pasiūlyta idėja. Bet įsikūrę namuose jaučiame itin gerą jo aurą”. Šeimininkai sako, kad iš kaimyninių namų savininkų ir šiaip smalsuolių jį statant susilaukdavo įvairiausių vertinimų. Dabar visi priprato prie naujajame gyvenamajame mikrorajone esančio pilko, iš betoninių plokščių sumūryto dviaukščio kaimynystės ir nebesistebi, kad jų šeimininkai nedangsto didžiulių lyg vitrinos langų užuolaidomis ir visiškai nesistengia slėptis nuo aplinkinių.

Siekta minimalistinio stiliaus

Ritininės užuolaidos įrengtos ant visų langų, bet šeimininkai jomis naudojasi nebent tada, kai spigina karšta vasaros saulė. Namo interjeras – modernus, ryškus ir minimalistinis. „Pavyko pasiekti, kad namas būtų ne tik estetiškas, bet ir funkcionalus, – sako ponas Arūnas. – Mūsų tvirtu įsitikinimu, neužtenka daiktų turėti – jais reikia ir naudotis. Todėl norėjome, kad jų būtų kuo mažiau, patalpų neužgožtų varginančios ir gausios interjero detalės”. Šeimininkų nuomone, ne viskas, kas gražu, yra funkcionalu, tad ypač siekta minimalistinio stiliaus.

Interjero esmė – patogi namo struktūra. Pirmojo aukšto patalpa skirta aktyviam visos šeimos gyvenimui. Čia namiškiai ilsisi, žiūri televizorių, priima svečius. Vientisą erdvę sudaro svetainė, holas ir virtuvė. Originalūs balti betoniniai laiptai padalija patalpas į kelias zonas. Šalia virtuvės įrengtas darbo kambarys, kurį, atitvertą stikline siena ir įsikomponuojantį į bendrą erdvę, galima uždaryti stumdoma pertvara.

Svetainėje dominuoja raudona spalva: grindys išklotos marmoleumu – ekologiška antistatine danga, gaminama iš natūralių žaliavų, tokios pat raudonos spalvos prancūziški Ligne Rosset baldai. Jie, beje, neturi nė vienos kietos detalės. Raudona spalva kontrastuoja su balta sienų spalva, stiklinėmis pertvaromis ir tamsiai pilkos spalvos detalėmis. Namo šeimininkei patinka triūsti ir čia pat esančioje virtuvėje, kurios baldai – irgi modernaus dizaino, raudonos ir tamsiai pilkos spalvos.

Šeimininkei jaukiausia prie židinio

Bet geriausiai ponia Virginija jaučiasi vakarodama prie židinio, kuris itin originalus – metalinis, ovalo formos. Jis jungiasi į tą patį kaminą kaip ir katilinė, židinyje plevenanti liepsna matyti 180 laipsnių kampu. Ant židinio pastačius virdulį galima išsivirti arbatos.

Sėdėdamas svetainėje jautiesi esantis statinio ir namą supančios aplinkos centre: iš vienos pusės pro langus matyti gatvė, iš kitos – didžiulis kiemas, kurio mūrinę tvorą apšviečia originalūs žibintai. Ypač gražiai jie išryškina sieną vasarą, kai ji būna apželdinta. Pastato formą savotiškai atkartoja keturiose namo pusėse įrengti 4 originalūs šviestuvai. Apšvietimui, sako namo šeimininkas, architektai skyrė ypač daug dėmesio. Jis originalus ir patalpose. „Norėjome, kad apšvietimas nekristų į akis, nebūtų akcentuotas šviestuvais. Juk nesvarbu, iš kur šviesa sklinda, svarbu, kad būtų šviesu ir jauku”, – sakė Arūnas. Erdvės neužgožia ir šildymo įranga. Tai pasiekti padeda konvektorinis šildymas – radiatoriai įleisti į grindis.

Vaikai turi žaidimų kambarį

Antrajame aukšte, kur įrengti tėvų bei močiutės miegamieji ir vaikų kambariai, irgi vyrauja tokia pati spalvų gama. Visos medžio durys – vyšninės spalvos, o koridoriaus bei kambarių grindų danga – tamsiai pilka. Šeimininkų miegamasis itin asketiškas: jame stovi balta lova ir stilizuoti staleliai iš abiejų pusių. Norėdamas gali juos nesunkiai išardyti ir stalelio viršus taps padėklu. Miegamajame veltui dairytumeis televizoriaus ar muzikos aparatūros. Šeimininkų įsitikinimu, tai – poilsio zona ir niekas čia neturi trikdyti ramybės. Kampe stovi tik gitara, kuria mėgsta skambinti namo šeimininkas. Pravėręs miegamojo duris patenki į čia pat esančią rūbinę.

Trečiaklasio sūnaus Beno ir pirmokės Benitos kambariuose – irgi daug baltos spalvos. Baltos knygų lentynos taip sukonstruotos, kad, augant vaikams ir didėjant jų poreikiams, jas galima būtų papildyti naujomis. Vaikai turi dar vieną mėgstamą patalpą – žaidimų kambarį, į kurį, įrengtą palėpėje, jiems patinka įsiropšti siaurais laipteliais. Šeimininkams patogu naudotis ir tame pačiame aukšte esančiu stilingu vonios kambariu bei skalbykla.

Architektai įvykdė šeimininkų prašymą – antrojo aukšto koridorių pavertė stilizuotu balkonu, nuo kurio atsiveria erdvė į pirmąjį aukštą. Tarp dviejų aukštų esančioje sienoje, kurios viršų stilingai „dekoruoja” medinės sijos, ryškus meninis akcentas – didelio formato tapytojo Stasio Jusionio paveikslas „Poilsis”. Kitas šio menininko kūrinys – „Šokis”- puošia darbo kabinetą.

Aldona Kibirkštienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.