Iki partijos įsteigimo – tik vienas žingsnis

Po mėnesio Lietuvos politikos padangėje savo nišą bandys atrasti dar viena liberalias idėjas deklaruojanti partija

Vakar buvo paskelbta, kad Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) steigėjai surinko partijos registravimui reikalingus parašus. Apie tai per spaudos konferenciją pranešė Seimo opozicinės Liberalų frakcijos narys bei buvęs kandidatas į prezidentus Petras Auštrevičius.

Surinktas tūkstantis parašų

„Aš su džiaugsmu norėčiau konstatuoti, jog šiandien mes jau turime tūkstantį užsiregistravusių steigėjų, esame įveikę labai svarbų darbų etapą, tai rodo, kad mūsų iniciatyva turi pagrindą, turi realią paramą”, – vakar pakiliai kalbėjo P.Auštrevičius.

Pats P.Auštrevičius, neoficialiai įvardijamas kaip vienas galimų būsimos partijos lyderių. Politinė partija registruojama, jei paramą jai savo parašais deklaruoja ne mažiau kaip tūkstantis šalies gyventojų.

Naujos partijos pagrindą sudarys nuo Artūro Zuoko Liberalų ir centro sąjungos (LCS) atskilę politikai. Dalis jų iš LCS pasitraukė patys, po to, kai iš partijos vadovo posto nepavyko nuversti kontroversiškai vertinamo Vilniaus miesto mero, dalis buvo išmesti iš partijos už nuožmų oponavimą LCS vadovui.

P.Auštrevičius pranešė, kad LLS steigiamasis suvažiavimas planuojamas vasario 25 dieną.

Vilioja oponentų stovyklos narius

Kitas iš LLS organizatorių, Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius „Kauno dienai” vakar tvirtino, kad naujas politinis judėjimas pritraukė daug naujų veidų, iki šiol nedalyvavusių jokių partijų veikloje.

„Manyčiau, kad tokių žmonių mūsų judėjime gali būti apie pusę ar net daugiau. Kiti – iš senosios LCS. Pas mus ateina nauji žmonės, ir kiekvieną dieną plečiasi judėjimo geografija”, – teigia G.Steponavičius.

Vis dėlto, pasak parlamento vicepirmininko, kol kas didžioji dalis naujojo politinio judėjimo šalininkų susitelkę didmiesčiuose.

G.Steponavičius taip pat sutinka su prognoze, jog oficialiai įkūrus LLS kaip naują partiją, į ją gali pereiti dar daugiau dabartinių LCS narių, kurie kol kas delsia.

„Dalis LCS narių yra užėmę laukimo poziciją ir tokia dalis yra nemaža. Bet dar iki suvažiavimo kasdien atsiliepia tai vienas, tai kitas žmonių būrys iš partijos. Stebime sniego gniūžtės riedėjimą nuo kalno – pas mus pradėjo eiti žmonės ir iš tų skyrių, kurie iki šiol delsė. Jeigu vienas rajonas susiorganizavo ir pajudėjo, tai tuojau ir kaimynai pradeda krutėti ir priiminėti sprendimus”, – tvirtina G.Steponavičius.

Domisi reputacija ir ankstesne veikla

Pradiniame naujos partijos kūrimo etape, pasak G.Steponavičiaus, svarbu išvengti „visokių perėjūnų ir nepritapėlių plūstelėjimo”.

„Mes patys sau norime kelti aukštus reputacijos ir atsakomybės kriterijus. Manau, kad mūsų perspektyvos yra neblogos, kadangi šiandien daugelis Lietuvos politinių partijų nenori keisti buvusių politinės kovos žaidimo taisyklių, o žmonės tikisi, kad tam atsiras atsvara”, – optimistiškai pareiškė G.Steponavičius.

Paklaustas, kaip LLS stengsis atsiriboti nuo „perėjūnų ir nepritapėlių”, parlamento vicepirmininkas tvirtino, kad sąjūdis „turi pažįstamų žmonių kiekviename rajone”, tad jų ir klausiama apie kandidatų į steigiamos partijos gretas reputaciją, ankstesnę veiklą.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.