Pataikavimas pirkėjų skoniui nepriimtinas skrandžiui

Duona ar konditeriniai gaminiai gali tapti skrandžio skausmų, padidėjusio rūgštingumo priežastimi.

Mitybos specialistai pataria nebijoti valgyti duonos: esą ir sveika, ir į kūną neina. Tuo tarpu kai kurie žmonės skundžiasi, kad pasivaišinus bandelėmis ar net juoda duona ima mausti skrandį.

Viena moteris redakcijai pasakojo, kad nuėjusi išsitirti skrandžio, sužinojo sugadinusi jį, nes pernelyg mėgo valgyti šiltą duoną. Suvalgius rūgštesnės duonos kai kuriems žmonėms pasitaiko nemalonių pojūčių: sukyla rūgštis, raugėjama.

Pirkėjai mano, kad kalčiausios dėl skrandžio negalavimų – ant kai kurių duonos gaminių pakuočių sužymėtos E raidelės.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytoja higienistė Liuda Potapovienė nuramino, kad palyginti su kitais produktais į duoną dedama nedaug priedų. Kai kurie jų – natūralūs bei skirti gaminio išvaizdai gerinti. Picos esą turi kur kas daugiau konservantų.

Tiesa, virškinimo problemų turintys žmonės turėtų įsiminti E 263 ženklą – dėl juo žymimo konservanto gali kilti skrandžio rūgštis.

Anot L. Potapovienės, daugiau problemų kyla dėl konditerinių gaminių vartojimo. Jiems leidžiama naudoti begalę priedų, kurie gerina kokybę, išvaizdą, prailgina vartojimo terminus, tačiau ne visiems skrandžiams būna priimtini.

Provokacijos maistu – nepatartinos

Klaipėdos ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Žilvinas Šukys sakė, kad valgant ne tik duoną, bet ir sunkiai virškinamą maistą dėl tam tikrų funkcijų sutrikimų gali skaudėti šalia rėmens, versti riaugėti.

Norintieji išvengti šių nemalonių pojūčių, taip pat sergantieji inkstų akmenlige, lėtinėmis kasos ligomis neturėtų savo organizmo provokuoti sunkiai virškinamu maistu. Be to, reikėtų pasikonsultuoti su specialistais, ar tokie požymiai nėra rimtos ligos priežastis.

Gydytoja higienistė patarė nepamiršti sveikos mitybos bei produktų derinimo principų: su duona vengti valgyti kiaušinius, mėsą. Labiausiai duonos gaminiai dera su sviestu, margarinu.

Anot L. Potapovienės, vis dėlto nereikėtų ignoruoti duonos ir reikėtų pratinti ją valgyti vaikus. Ypač vertinga duona iš nevalytų grūdų, su sėmenimis, saulėgražomis – ji padeda apvalyti organizmą bei žarnyną. Mat mes valgome išgrynintą maistą, tad organizmas nesugeba pats apsivalyti ir dėl to prasideda puvimo procesas.

Grožis kenkia sveikatai

Respublikinio mitybos centro higieninės ekspertizės skyriaus vedėja Irena Raugelienė bijantiems įvairių produktų ženklinimų patarė rinktis juodą duoną, į kurią nededami priedai – taip sutarta su gamintojais.

Tiesa, ne visų skrandžiai tokią duoną toleruoja. Jiems bei vyresnio amžiaus žmonėms patariama rinktis II rūšies kvietinių arba ruginių bei kvietinių miltų mišinio duonas.

Anot I. Raugelienės, gamintojai skundžiasi, kad pirkėjai ignoruoja neišvaizdžius ir greit senstančius gaminius, nors jie yra sveikesni. Maisto priedų pridedama pataikaujant pirkėjų skoniui.

Tiesa, ji nemananti, kad dėl brangumo į duonos gaminius dedama daug priedų. Kas kita – tešlos purikliai, ypač dažnai sutinkami konditerijos gaminiuose.

„Bandelės – gražios, išsipūtusios, tačiau jose nieko nėra, todėl ir skauda skrandžius”, – pridūrė ji. Bet visos tešlos kildinimo medžiagos pagal higienos normas yra leistinos.

Nepaisant to, I. Raugelienė rekomenduoja rinktis gaminius, ant pakuotės kuo mažiau E raidelėmis paženklintus. Kartais prie to prisideda gamintojai, skelbiantys – „be konservantų”, „be priedų”.

Respublikinio mitybos centro atstovė šeimininkėms patarė geriau rinktis ne aukščiausiosios, o sveikesnius – I ar II rūšies miltus. Mat kuo baltesni miltai, tuo labiau jie apdoroti ir turi mažiau organizmui naudingų medžiagų.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į raideles ant pakuotės: kuo ši arčiau abėcėlės pradžios, tuo miltai geresni.

Nėra dietos priešė

Artėjant Šv. Agotos, duonos dienai, kuri švenčiama vasario 5-ąją, specialistės primena, kad sveikiausia yra rupi juoda duona – tokia, kokią valgydavo mūsų tėvai ir protėviai.

Šiandienos pirkėjams geriau rinktis ne šiltą, ką tik iškeptą duoną, nors būtent tokią mėgsta daugelis pirkėjų, o atvėsusią, šiek tiek pastovėjusią.

Geriausia duona, kurios galiojimo trukmė yra ne ilgesnė kaip 2-3 dienos. Vadinasi, joje nerasite duonos „gyvenimą” prailginančių priedų.

Valgyti duoną nesibaimindamos sustorėti drąsiai gali ir moterys. Duona turi nedaug kalorijų: nuo 200 iki 250, o žmogui per dieną rekomenduojama daugiau kaip 2 tūkst. Mažiausiai jų yra ruginėje duonoje, o štai baltymų daugiausia baltoje.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.