Kauno konservatoriams – padidinta kontrolė

Eiliniai Tėvynės sąjungos nariai apkaltino partijos vadovybę diktatūra ir ragino nepaklusti jos sprendimams

Tėvynės sąjungos Kauno skyriaus sueigos konferencijos dalyviams šeštadienį neleista išsirinkti lyderio, kuris artėjančių savivaldybių tarybų rinkimų kandidatų sąraše užimtų pirmąją vietą. Pasak partijos lyderio Andriaus Kubiliaus, šie rinkimai Kaune bus surengti po kelių mėnesių.

Konferencijos dalyviai ragino neklausyti Tėvynės sąjungos vadovybės ir surengti rinkimus, tačiau A.Kubilius perspėjo, kad jų rezultatai būtų anuliuoti.

Minimi keturi kandidatai

Tėvynės sąjungos atrankos komitetui, kuriam vadovauja A.Kubilius, pasiūlyti 9 kandidatai. Komitetas konferencijos dalyviams turėjo pateikti sureitinguotą pretendentų sąrašą, tačiau šeštadienį partijos pirmininkas viso labo įvardijo keturis realiausius kandidatus: Kauno lyderį Andrių Kupčinską, Seimo narį Kazimierą Starkevičių, naująjį Savivaldybės administracijos direktorių Arūną Keserauską ir verslininką Joną Koryzną.

Daugiausiai nemalonių klausimų sulaukė A.Keserauskas. Konservatoriai priekaištavo, kad apie gautą pasiūlymą tapti Savivaldybės administracijos direktoriumi jis laiku neinformavo Kauno miesto tarybos frakcijos narių.

Pateikė skirtingas versijas

Pasak A.Kubiliaus, Kauno lyderio rinkimai atidėti balandžio mėnesiui, kad partijos nariai galėtų geriau susipažinti su kandidatais.

„Mums svarbu, kad nepaisant, kam kandidatų sąraše atiteks pirmoji vieta, visi keturi potencialūs lyderiai vėliau dirbtų kaip viena komanda. Jau pastebėjome, kad Kaune atsirasdavo grupių su atskirais lyderiais. Tai gali peraugti į nesveiką konkurenciją”, – tikino Tėvynės sąjungos pirmininkas.

„Mums bandoma primesti valią iš viršaus. Pernai Andrių Kupčinską išsirinkome Kauno sueigos pirmininku. Jis tikrai pagerino darbą. Kokie mums dar gali kilti neaiškumai? Įtariu, kad tokiu būdu siekiama kitų tikslų”, – partijos lyderiui replikavo vienas konferencijos dalyvis.

„A.Kubiliui neužtenka drąsos pasakyti, kad Tėvynės sąjungos vadovybė viską bando koncentruoti vienose rankose. Tai jau primena diktatūrą. Atotrūkis tarp vadovybės ir eilinių narių – didžiulis. Bręsta revoliucinės nuotaikos”, – jam pritarė dar vienas konferencijos dalyvis.

Kalbinti konservatoriai neslėpė, kad rinkimai atidėti dėl neseniai Savivaldybės administracijos direktoriumi tapusio A.Keserausko. Per du mėnesius jis galėtų pabandyti užsitikrinti kauniečių paramą.

Užsiminė apie dvigubus standartus

Tėvynės sąjungos Kauno skyriaus sueigos konferencijos dalyvius pasveikino miesto meras Arvydas Garbaravičius, kitų partijų atstovai.

Tiesa, ne visi sveikinimai konservatoriams nuskambėjo vienodai maloniai. Besikuriančio Liberalaus sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis savo kalboje užsiminė ir apie dvigubus standartus. Praėjusią savaitę po Tėvynės sąjungos prezidiumo sprendimo Kauno konservatoriai nusigręžė nuo liberalų.

„Džiaugiuosi, kad Tėvynės sąjunga šalies mastu Liberalų sąjūdį įvardijo strateginiu partneriu. Norėčiau palinkėti, kad konservatoriams pakaktų politinės valios ne tik Seime, Vilniaus miesto taryboje, bet ir Kaune”, – sakė R.Mikaitis. Dar praėjusią savaitę jis Kauno konservatorius pavadino liberalcentristų satelitais.

Partijos lyderis konflikto nemato

Praėjusią savaitę Tėvynės sąjungos prezidiumo priimtas sprendimas palaikyti A.Keserausko kandidatūrą į Savivaldybės administracijos direktoriaus postą sulaukė prieštaringų vertinimų.

„Pirmiausia visada buvome ir esame valdančiojoje koalicijoje. Ne visada sutikome su liberalcentristų pozicija ir tai viešai pasakydavome. Tačiau niekada nekalbėjome, kad rengiamės pasitraukti iš valdančiosios daugumos. Antras dalykas – nereikėtų painioti Artūro Zuoko ir eilinių liberalcentristų. Tenka apgailestauti, kad aštrėja konfliktai tarp Liberalų sąjūdžio ir eilinių liberalcentristų”, – teigė Tėvynės sąjungos pirmininkas A.Kubilius.

Paklaustas apie nurodymus iš Vilniaus, partijos lyderis tikino, kad nieko panašaus nebuvo. „Esame sąmoningai nusprendę, kad sostinės ir Kauno svarbūs politiniai klausimai svarstomi partijos Prezidiume. Jeigu kalbame apie A.Keserauską, pirmiausia jis priėmė sprendimą tapti administracijos vadovu. Vėliau jis pristatytas frakcijai, o tik tada šį klausimą svarstė prezidiumas”, – tikino A.Kubilius.

Tuo tarpu „Kauno dienos” žiniomis, miesto Tarybos Tėvynės sąjungos frakcija tik iš žiniasklaidos sužinojo, kad A.Keserauskui siūlomas Savivaldybės administracijos direktoriaus postas. Dėl šios kandidatūros net nebuvo diskutuota, o tiesiog prieš prezidiumo posėdį įvyko trumpas pristatymas.

Kauno konservatorių lyderis A.Kupčinskas nenoriai komentuoja šią situaciją, tačiau pripažino, kad „A.Keserausko apsisprendimas buvo netikėtas ir išmušė iš vėžių”.

„Gal ir nesakyčiau, kad dėl šio klausimo buvo įsikišimas iš Vilniaus. Tiesiog blogai, kad informaciją apie pasiūlytą postą sužinojome ne iš paties A.Keserausko, o iš pašalinių žmonių”, – nuo tiesaus atsakymo į klausimą išsisuko A.Kupčinskas.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kauno konservatoriams – padidinta kontrolė"

  1. Bendrapartietis

    Konservatoriu partijoje isivyrauja diktatura. Greitai nebesiskirsime nuo darbieciu. Siulau kol ne velu, bent jau Kaune apsvarstyti toki partijos lyderio elgesi. Gal jam jo pareigos per sunkios.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.