Posovietinėje erdvėje bręsta naujos lygos idėja

Kai kuriuose krepšinio sluoksniuose jau kurį laiką sklando naujos tarptautinės lygos idėja, kuri vienytų stipriausias buvusios Sovietų Sąjungos šalių komandas. Buvęs garsus krepšininkas ukrainietis Aleksandras Volkovas netgi žada, jog ši lyga bus dviem galvom stipresnė už Ispanijos ir Italijos čempionatus.

Naujosios lygos vizija neįsivaizduojama be stipriausios Lietuvos komandos – Kauno „Žalgirio”.

NEBL įkūrė per anksti

Naujo projekto idėja kilo kelių garsių krepšinio pasaulio atstovų galvose. Vienas jo iniciatorių yra 41 metų Ukrainos klubo „Kiev” prezidentas A.Volkovas – olimpinis čempionas, pirmasis SSRS krepšininkas, 1989 metais atvėręs NBA duris.

Būsimoji lyga kol kas neturi tikslaus pavadinimo. Dažniausiai ji vadinama tarpnacionaline lyga. A.Volkovo manymu, Baltijos šalims naujojoje lygoje turėtų būti skirtos keturios vietos, Rusijai – septynios, Ukrainai – trys.

A.Volkovas įsitikinęs, kad Lietuva, Latvija ir Estija verda savose sultyse, negana to, anksčiau ar vėliau šiose šalyse baigsis finansiniai resursai.

Į klausimą, ar jis nori vėl užminti ant to paties grėblio – juk Šarūnas Marčiulionis buvo įkūręs NEBL, kuri gyvavo visai neilgai, A.Volkovas atsakė: „Priešingai. NEBL patirtis buvo tarsi lakmuso popierėlis. Gali būti, kad ši lyga buvo įkurta truputį per anksti, tačiau ji buvo labai naudinga. Pagrindinė „Marčiulionio lygos” klaida buvo ta, kad jie nesiekė nacionalinių čempionatų permainų, o tik norėjo savimi pakeisti Europos turnyrus. Nepasitvirtino ir ne krepšinio šalių komandų iš Skandinavijos įtraukimas į NEBL”.

Siūlys trauktis iš savų čempionatų

Naująją lygą A.Volkovas įsivaizduoja taip: „Europos turnyrų mes neliesime, tačiau iš nacionalinių čempionatų komandos turės išeiti. Prie Rusijos, Ukrainos ir Baltijos šalių komandų ateityje turėtų prisijungti Baltarusija, Gruzija, Kazachstanas. Potencialūs naujojo turnyro rėmėjai gaus unikalią rinką – beveik 300 milijonų žmonių, gyvenančių posovietinėje erdvėje. Į tokią rinką greičiausiai norėtų ateiti žinomiausios pasaulio kompanijos”.

A.Volkovas tvirtino, kad lygos įkūrimas daugiausia priklausys nuo rusų. Jo manymu, tarpnacionalinę lygą reikia įkurti kuo greičiau: „Tempti laiko negalima: po dvejų trejų metų idėja gali prarasti savo aktualumą ir sėkmingai numirti. Manau, išgyvename istorinį momentą – dabar arba niekada. Klausimas yra būtent toks, nes vėliau galutinai įsitvirtins profesionali Rusijos lyga, susiformuos Ukrainos, įsibėgės Baltijos lyga. Žodžiu, susiformuos stereotipai, kuriuos bus sunku sulaužyti”.

Didžiausių abejonių sukėlė lygos iniciatoriaus mintys apie komandų pasitraukimą iš nacionalinių čempionatų. Negana to, A.Volkovo teigimu, naujoji lyga pati skirstytų komandų vietas Europos turnyruose.

„Galimą interesų konfliktą užgniaužtų komercinis interesas. Jeigu klubai suprastų, kad dalyvavimas lygoje kompensuos nors dalį išlaidų, tai jau būtų postūmis startuoti. Su rimtais rėmėjais, reklama ir TV transliacijomis klubai galės tikėtis didžiulių pinigų. Žodžiu, nepanaudota rinka, sveikos sportinės ambicijos ir mūsų bendra istorija duos didžiausius dividendus kaip įdomiausios varžybos”, – išraiškingai „Sport-ekspres” leidiniui Ukrainoje aiškino A.Volkovas.

Stipri lyga – reikalinga

Ar šiuos buvusio garsaus krepšininko žodžius galima suprasti kaip raginimą šlovingiausiai Lietuvos komandai grįžti į Rusijos glėbį?

Arvydo Sabonio „Žalgirio” krepšinio centro generalinis direktorius Ginas Rutkauskas siūlė nevertinti idėjos taip tiesmukai.

„Sunku vienareikšmiai atsakyti, ar tokia lyga reikalinga. Bet idėja įdomi. Jeigu ją suvyniotume į kitokį popieriuką, o ne vadintume Sovietų Sąjungos lyga, nes tokios šalies nėra ir nebebus, gal ir vertėtų svarstyti „už” ir „prieš”. Aišku tai, kad stiprių komandų lyga „Žalgiriui” būtų įdomi”, – sakė G.Rutkauskas.

– Aleksandras Volkovas išsakė tokią poziciją – naujos lygos komandos turėtų pasitraukti iš nacionalinių čempionatų. Ar „Žalgiris” sutiktų su tokiomis drastiškomis permainomis?

– Manau, ne nuo to pradedama kalbėti. Tai yra asmeniniai A.Volkovo pašnekėjimai. Kalbame apie tai, kad mums įdomi lygos idėja. Volkovas, dar keli Rusijos krepšinio veikėjai buvo susitikę su Arvydu Saboniu, vėliau su jais teko kalbėti ir man. Kol kas tai yra tik idėja kartu žaisti stiprioms komandoms. Jeigu „Žalgiris” turės 10 ar 15 tūkstančių vietų sporto rūmus, jam reikės ir žiūrovų. Žaisdami su Gulbene (Latvijos klubas „Bumerangs” – red.) Sporto halėje sugebame pritraukti 3 tūkstančius žiūrovų, bet 10 tūkstančių vargu ar sugebėtume. Žaidžiant su Maskvos CSKA ar „Dinamo”, kurias treniruoja garsūs treneriai, kurios turi daugybę žvaigždžių, manau, žiūrovai užpildytų didžiulę areną.

Tai – viena medalio pusė. Kaip toliau viską vystyti, yra tik teoriniai svarstymai, o teorija – toli nuo praktikos. To, ką kalbėjo A.Volkovas, nereikia priimti už gryną pinigą, nes abejoju, ar būtų įmanoma taip spręsti klausimą – išeiti iš nacionalinių čempionatų. Ir, esu įsitikinęs, kad taip lengvai naujos lygos niekas neįkurs. Negalėčiau tvirtinti, kad tai išvis įmanoma.

Kai Š.Marčiulionis kūrė NEBL, buvo labiau tinkamas laikas, nes lygos dar buvo nesusiformavusios. Įdomu, kaip reaguotų rusai, jeigu 6-8 komandos pasakytų, kad joms nėra įdomus dabartinis čempionatas ir jie žais su „Žalgiriu” ir panašiai?

Rusijos rinka dar neišsemta

– Kodėl Rusijoje kyla mintys kurti naują lygą?

– Rusijos čempionatą organizuoja šios šalies krepšinio federacija. Klubai moka šimtatūkstantinius mokesčius už užsieniečius, už dalyvavimą čempionate, rusai į krepšinį investavę milžiniškus pinigus, bet kažkokių stulbinančių rezultatų Rusijos krepšinis nepasiekė. Todėl ir kyla debatai, kad reikia kurti naujas lygas.

– Kaip Jūs įsivaizduotumėte tokią lygą?

– Turėtų būti suburtos labai stiprios komandos. Taip pat reikėtų sujungti didžiulę – milijoninę – auditoriją ir šitame šimto milijonų žmonių turguje privilioti rėmėjus. Lietuvoje gali užkimęs rėkti, bet niekas nesupranta, kam mums reikalinga Baltijos lyga – trijų respublikų rinkoje yra visai kiti pinigai, nes jie dauginasi iš trijų. Pinigų Lietuvoje visam krepšiniui neužtenka. Komandų skaičius mažėja, viskas pradeda niveliuotis, verslas pinigus gali skirti penkių miestų krepšiniui, o kiti pasmerkti mirti, tik niekas nenori to pripažinti. Todėl ir aukšto krepšinio lygio nėra. Todėl ir sklando naujos stiprios lygos idėja, nes mums nereikia Gulbenės, į kurią važiuoji mišku, kol kelias baigiasi.

– Rusijos rinka vilioja ir dėl finansinių resursų?

– Taip. „Žalgiris”, turėdamas tokį mažą biudžetą, vis dar pajėgia varžytis su garsiausiomis Europos komandomis. Bet tai darosi vis sunkiau, kovojame sukąstais dantimis. Jeigu rusų klubas turi 15 milijonų biudžetą, kaip su juo varžytis? Juk jis paprasčiausiai išperka žaidėjus. Mes liekame su pasaulio jaunimo čempionais ir visa laimė, kad juos dar turime. Bet turime todėl, kad investuojame į jaunus žaidėjus, nors niekas į tai per daug nekreipia dėmesio.

Lygą kuria žinomi veikėjai

– Ar galite įvardyti, kokių žmonių galvose bręsta naujos lygos idėja?

– Apie tai kalba latvis Valdis Valteris, Aleksandras Volkovas, CSKA generalinis direktorius Sergejus Kuščenka. Apie šią idėją palankiai atsiliepė ir CSKA strategas Etorė Mesina. Manyčiau, neliks nuošalyje Šarūnas Marčiulionis, kūręs NEBL ir turintis įdirbį bei patirties.

– Buvo „Profbasket” lyga, NEBL, bet jos gyvavo neilgai. Ar praeities pamokos padėtų kuriant naują lygą, ar jos rodo, kad bet kuri nauja idėja neišlaikys nacionalinių čempionatų konkurencijos?

– Vertinimai priklauso nuo to, ar žmogus optimistas, ar pesimistas. „Profbasket” iškart buvo nenusisekęs projektas, nors tuo metu, subyrėjus SSRS, reikėjo kažkuo užpildyti atsiradusią varžybų spragą.

Lietuvos krepšinio lygos pradžia buvo graži, keletą metų grojom fanfaromis. Bet kodėl apleidome savo lygą? Šitas klausimas man įdomesnis.

„Žalgiris” diktuotų savo sąlygas

– A.Volkovas teigia, kad lygą kurti reikia dabar, nes vėliau gali būti praleistas palankus momentas.

– Šiuo atveju aš pabūsiu pesimistu. Nemanau, kad lygą galima būtų įkurti labai greitai. Tokie dalykai taip greitai nevyksta. Visos komandos dalyvauja savo čempionatuose, didieji klubai – Eurolygoje, turime savo kasdienybę, nuo kurios imti ir staiga pasitraukti neišeina. Tai – sudėtingas procesas.

Bet viską daro žmonės. Jeigu atsirastų entuziastų, kurie užsidegtų naujos lygos idėja ir atvestų ją iki pabaigos, rezultatas gali būti stulbinamai geras.

– Tačiau „Žalgirio” lauktų sunkios derybos?

– Nemanau. Šiuo atveju būsiu optimistas. Mums su naująja lyga derybos būtų netgi lengvos, nes jiems be „Žalgirio” ta lyga nebūtų reikalinga. Netgi galiu pasakyti taip – be „Žalgirio” tos lygos išvis nebus. Tegul žaidžia „Kiev”, dar kas nors, bet tai neduotų teigiamo efekto. Maskvos klubų kovos su „Žalgiriu” – jau visai kas kita. Netgi su „Lietuvos rytu” būtų daug įdomiau, nors LKL posėdyje Vilniaus klubo direktorius pareiškė, kad jų komanda nedalyvautų tokios lygos veikloje.

Bet kokiu atveju, sklandanti idėja suteikia peno rimtiems svarstymams.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.