Vaikų globos aistras pakaitino mįslinga mirtis

Mažeikiuose kilęs skandalas po vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės atskleistų faktų jau įgauna tarptautinį mastą.

Ar tikrai Mažeikių vaikų teisių apsaugos darbuotojai ir globos įstaigos manipuliuoja vaikais, grobia juos iš normalių šeimų, siekdami užpildyti pustuščius globos namus?

Tai bandys išsiaiškinti į Mažeikius atvyksiantys Norvegijos milijonierės Inger Ellen Nicolaisen įgaliotiniai.

Bėdas įvardijo kaip purvą

Aistras dar pakaitino šios norvegės labdaros fondo finansuojamos globos įstaigos „Ištiesk ranką vaikams” vadovės 43 metų Ritos Rimkienės mįslinga mirtis.

Praėjusią savaitę staiga užgesusi R.Rimkienė paliko atsisveikinimo laišką, kuriame užgriuvusias ją bėdas įvardijo kaip purvą, kuris jai buvo nepakeliamas.

Ekspertai iki šiol nenustatė direktorės mirties priežasties.

Medžiaga – į prokuratūrą

Tuo tarpu R.Šalaševičiūtė šiandien rengiasi generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui perduoti dokumentus apie globos namus „Ištiesk ranką vaikams”.

Kontrolierė taip pat pateiks savo paskutinio pokalbio su R.Rimkiene vaizdo įrašą.

Po skundo – tyrimas

Skandalas kilo po to, kai dvejų su puse metų Monika, ketverių metų Dalius ir 14 metų Andrius buvo atvežti į įstaigą „Ištiesk ranką vaikams”.

Laikinąją globą inicijavo Mažeikių savivaldybės vaikų teisių apsaugos inspektoriai, namuose radę neblaivią vaikų motiną 32 metų Jūratę Michailionytę ir jos girtaujančius svečius.

Bet netrukus po to Viekšnių seniūnijos medikai kreipėsi į vaiko teisių apsaugos kontrolierę R.Šalaševičiūtę, kuri su trimis kolegomis atvyko į Mažeikių rajoną.

Kontrolierė nustatė, kad Mažeikių vaikų teisių apsaugos specialistai laikinosios globos klausimus sprendžia atsainiai, nebendraudami su vietos medikais, pedagogais, ir šitaip daroma žala šeimoms.

Kaip jau rašė „Lietuvos rytas”, netgi buvo pareikšta įtarimų, jog vaikai specialiai paimami iš šeimų, kad turėtų darbo globos įstaigų darbuotojai.

Karštas komisijos posėdis

Rajono savivaldybė sudarė specialią komisiją šiam atvejui ištirti.

Bendruomenės medikai kaltino rajono vaikų teisių apsaugos specialistus. Galiausiai vaikai buvo grąžinti motinai.

Per minėtos komisijos posėdį kaltinimų neišvengė ir laikinosios globos įstaigos direktorė R.Rimkienė. Jai pasakius, jog vaikai buvo gydomi nuo peršalimo ir per mėnesį tapo ne tokie dirglūs, Kapėnų kaimo bendruomenės slaugytoja Genovaitė Balčiūnienė pareiškė, kad jai kilo abejonių dėl to gydymo.

Mažeikių vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Liudvikos Lapienės atestacijos įvertinimą „labai gerai” rajono savivaldybės administracijos komisija perkvalifikavo į „gerai”.

Netrukus po to L.Lapienė buvo paguldyta į ligoninę, nes stipriai sušlubavo jos širdis.

Mirė per vyro gimtadienį

Sausio 26-osios vakare į R.Rimkienės namus iškviesti gydytojai moters atgaivinti nepajėgė. Jos širdis buvo sustojusi.

Tą vakarą mažeikiškė ruošėsi švęsti savo vyro 45-ąjį gimtadienį.

Našlys likęs Rimas Rimkus beveik įsitikinęs, kad tai buvo savižudybė. Kompiuteryje jis rado, kad žmona naršė po interneto svetaines, kuriose rašoma apie savižudybes ir išėjimo iš gyvenimo būdus.

Be to, vyras rado savo žmonos atsisveikinimo laišką.

Darbe turėjo problemų

Pasak fondo „A hand to children” valdybos pirmininkės Birutės Vaičkienės, darbe R.Rimkienė turėjo problemų ir prieš tai.

Be kita ko, direktorė nesutarė su įstaigos buhaltere.

Norvegijos kirpyklų tinklo savininkės I.E.Nicolaisen įsteigto fondo „A hand to children” valdybos vadovė, Mažeikių vaikų našlaičių ir senelių globos namų direktorė B.Vaičkienė įsitikinusi, kad jos kolegei ir draugei R.Rimkienei metami kaltinimai buvo paskutinis lašas jautraus žmogaus išgyvenimų taurėje.

Tikėtina, jog R.Rimkienę išgąsdino ne tik kaltinimai dėl netinkamos vaikų priežiūros įstaigoje, bet ir R.Šalaševičiūtės susidomėjimas įstaigos buhalterijos dokumentais.

Gavo laišką su dokumentais

Praėjusį penktadienį vaiko teisių apsaugos kontrolierė R.Šalaševičiūtė paštu gavo voką su dokumentais. Juose – faktai apie kai kuriuos globos namų „Ištiesk ranką vaikams” finansinės veiklos pažeidimus, be to, įvardyti asmenys, atsakingi už šiuos pažeidimus.

Laiške buvo kopijos dokumentų, kurie, kaip teigiama, buvo išsiųsti į Norvegiją šių namų steigėjai, bet atsakymo nebuvo gauta.

Laiškas kontrolierę pasiekė vėliau negu žinia apie globos namų direktorės R.Rimkienės mirtį.

Kontrolierės nuomone, apie šį laišką su dokumentais R.Rimkienė greičiausiai nebuvo informuota. Išvakarėse direktorė atsiuntė į Vilnių informaciją apie vaikus, kurie gyvena šiuose globos namuose, bei jų judėjimą.

Motina – vaikų namų auklėtinė

Apgailestaujanti dėl globos namų vadovės mirties R.Šalaševičiūtė tvirtino, kad jos pokalbis įstaigoje „Ištiesk ranką vaikams” vyko taikiai ir konstruktyviai. Ji turi šio pokalbio vaizdo įrašą, kurį nufilmavo kontrolierės tarnybos atstovė spaudai Olga Malaškevičienė.

Būdama Mažeikiuose kontrolierė įsitikino, kad paimant iš J.Michailionytės vaikus nebuvo laikomasi visų nustatytų procedūrų.

Be to, R.Šalaševičiūtė sužinojo, kad J.Michailionytė – globos namų auklėtinė ir tiesiog neturėjo įgūdžių, kaip prižiūrėti vaikus, nors, bendruomenės tikinimu, auklėjo juos neblogai.

Domėjosi pinigų panaudojimu

Dėl šio incidento R.Šalaševičiūtė teigia neturėjusi kuo kaltinti globos namų direktorės R.Rimkienės. Ji tik prašiusi parodyti dokumentus, kaip buvo panaudoti 1500 litų, kuriuos valstybė sumokėjo už tris iš J.Michailionytės paimtus vaikus, kai jiems buvo paskirta laikinoji globa.

Kas mėnesį už globojamą vaiką valstybė moka po 500 litų.

Iškilo papildomų klausimų

Nagrinėdama tuos dokumentus kontrolierė netikėtai išvydo kitų vaikų pavardes, kurios jai sukėlė papildomų klausimų.

R.Šalaševičiūtė jau buvo ištyrusi skundą ir žinojo, kad trys seserys iš Mažeikių rajono nuo rugsėjo šiuose globos namuose nebegyveno. Dvi buvo grąžintos savo motinai ir gyveno su ja, o vyriausioji pradėjo mokytis Vilniuje.

Bet Mažeikių globos namų dokumentai rodė, kad iki šių metų sausio už vyriausią mergaitę valstybė mokėjo po 500 litų per mėnesį. Be to, liko ir kitų dviejų seserų nepanaudotų pinigų – apie pusantro tūkstančio litų.

Pareigūnė paprašė įrodyti, kaip buvo panaudoti Vilniuje besimokančios septyniolikmetės pinigai.

Kai buvo pateikti dokumentai, kad merginai nupirkta drabužių, sumokėta už kelionę į sostinę ir duota grynaisiais maistui, R.Šalaševičiūtė pasiteiravusi, kodėl nėra globotinės parašų. Visur pasirašė globos namų darbuotoja.

Kontrolierė paėmė dokumentų kopijas ir žadėjo išsiaiškinti, kiek iš tikrųjų tų drabužių nupirkta.

R.Šalaševičiūtė vakar teigė su R.Rimkiene atsisveikinusi draugiškai ir nuoširdžiai.
Rasa Čergelienė, Dalia Gudavičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Vaikų globos aistras pakaitino mįslinga mirtis"

  1. Rytis

    Šalaševičiūtė – žudikė. Visiškai nežinanti kas daros ant žemės. Pirma jei padirbti reikėtų VTAT specialiste ir važiuoti į namus su blusomis, o tik tada į kontrolieres. GĖDA

  2. Urtė

    Man Šalaševičiūtė asocijuojasi su gestapininke. Toks žmogus tikrai negali dirbti kontroliere. Ja jau tuoj pradės vaikus gąsdinti. O jos tos kvailos kalbos apie darbą su šeima? Sutinku, kad reikia dirbti. Bet ar supranta, kad vienas socialinis darbuotojas nepajėgus spėti dirbti prevencinį darbą su visomis jos reikalingomis šeimomis? Įdomu, p.Šalaševičiūte, jei viena turėtum bent 70 tokių šeimų ar spėtum su kamera aplakstyti( čia ne VTAT filmuoti). Gėda taip negerbti darbuotojų, juos taip žeminti.

  3. as

    Su direktore susidurti teko tik karta, zmogus spindejo nuosirdumu ir entuziazmu daryti gera. Tegul ilsisi ramybeje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.