Pasaulio bankas jau traukiasi

Specialistai tikina, kad Lietuva – turtinga šalis, todėl pagalbos jai nebereikia.

Kovo 1-ąją Lietuvoje bus uždaryta Pasaulio banko (PB) atstovybė – nuspręsta, kad Lietuva yra gana turtinga šalis ir jai pagalbos reikia vis mažiau.

Lietuva gali didžiuotis greta skurdžių Afrikos valstybių atrodanti kaip turtinga šalis, tačiau tarp Europos Sąjungos (ES) šalių, deja, mes dar atrodome vargetos.

Apie tai – pokalbis su PB atstovybės Lietuvoje vadovu Mantu Nociumi.

Patekome tarp turtingųjų

– Kodėl PB uždaro biurą Lietuvoje?

– Manau, tai pozityvus dalykas. Lietuva pasiekė tokią ribą, kai PB pagalbos reikia vis mažiau. Pagal banko kriterijus, Lietuva jau gali pati teikti pagalbą kitoms šalims, nes oficialiai per metus vienam Lietuvos gyventojui tenka 5400 JAV dolerių (daugiau kaip 15 tūkstančių litų) bendrų nacionalinių pajamų.

Paprastai sakant, pagal PB kriterijus Lietuva jau pateko tarp turtingųjų šalių ir reikia galvoti, kad artimiausiu metu šalis gali tapti donore – teikti pagalbą kitoms valstybėms.

Skurdas liko

– Tačiau šalyje vis dar daug žmonių gyvena arti arba žemiau skurdo ribos.

– Aišku, liko ir skurdas, ir ekonominės problemos, tačiau jos labiau panašios į tas problemas, kurias turi turtingosios šalys, o ne skurdžiosios – sakykime, Armėnija, Moldova, Gruzija.

Nepaisant stabilios padėties, sparčios ekonomikos pažangos, reikia nepamiršti, kad Lietuva kartu su Latvija ir Lenkija yra neturtingiausios Europos Sąjungos šalys. Tai reiškia, kad lietuviams reikės daug ir sunkiai dirbti, kad būtų pasivytos kitos ES valstybės.

Nebėra kam dirbti

– Statistika rodo, kad Lietuvoje kasmet lieka vis mažiau žmonių, kurie dirba tėvynėje, vis daugiau jų išvažiuoja.

– Šio reiškinio vertinti vienareikšmiškai negalima. Paprastai sakoma, kad tai yra blogai, kad būtina stengtis žmones išlaikyti. Žinoma – aš taip pat tam pritariu.

Tačiau matau ir pozityvią emigracijos pusę – tai skatina darbdavius kitaip pažiūrėti į darbuotojus. Seniau, kai norinčiųjų dirbti buvo gerokai daugiau nei darbo vietų, darbdavių požiūris į darbuotojus nebuvo teisingas. Manau, kad emigracija padės darbuotojui tapti pilnaverčiu verslo dalyviu, privers darbdavius labiau galvoti apie darbuotojų socialines garantijas.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.