Mokyklų vadovams grasina ir šaltis, ir politikai

Keturių Panevėžio mokyklų direktoriai, viešai pripažinę, kad jų mokyklose šalta, užsitraukė politikų rūstybę.

Šią savaitę į nerenovuotas, supuvusiais langais, vėjo košiamomis sienomis „Verdenės”, „Šaltinio”, M.Karkos ir „Vilties” mokyklas prisistačiusi valdininkų komisija konstatavo, kad dėl šalčio kalti tik šių ugdymo įstaigų vadovai.

Mokyklų direktoriai dabar stebisi, kodėl nuolat taupyti šilumą liepiantys valdininkai sukruto tik šiemet ir tik tuomet, kai sakinys apie šaltas mokyklas pateko į televizijos eterį. Anot jų, žiemą vaikai mokyklose šąla kasmet, 14 laipsnių temperatūra pedagogams ir moksleiviams – įprastas dalykas.

Politikai iškėlė net tokią versiją, kad šiemet mokyklų vadovai specialiai šaldo vaikus, tokiu būdu norėdami greičiau gauti lėšų pastatų renovacijai.

„Tikrai nemanau, kad direktoriai taip siektų pakeisti renovuojamų mokyklų sąrašą. Mieste yra 17 mokyklų, kurioms reikalingas remontas, vienos statytos anksčiau, kitos vėliau, tad ir nusidėvėjimo laipsnis nevienodas. Bet visų iš karto juk niekas nesutvarkys, procesas vyksta palaipsniui”, – „Panevėžio rytui” sakė mokyklų direktorių asociacijos vadovas, „Žemynos” vidurinės direktorius Romualdas Grilauskas.

Už taupymą tikisi „padėkos”

Užvakar visi šių mokyklų direktoriai iš savivaldybės Teisės skyriaus gavo nurodymą rašyti pasiaiškinimus savivaldybės administracijos direktoriui Visvaldui Matkevičiui, kodėl praėjusį savaitgalį neiškvietė meistrų, kad šie perprogramuotų šilumos punkto prietaisus didesniam šilumos tiekimui.

„Kiekviename susirinkime mums kalama į galvą, kad taupytume kiekvieną centą. Dabar valdininkai sako parašę raštą, jog galime šilumos netaupyti, bet aš tokio rašto nei gavau, nei mačiau”, – vakar „Panevėžio rytui” sakė „Verdenės” pagrindinės mokyklos direktorius Vilhelmas Šalkauskas.

Jis dabar tikisi kaip „padėką” už per didelį taupumą ir iš savivaldybės einančių įsakymų paisymą gauti mažų mažiausiai papeikimą ar kitokią nuobaudą.

Pasak V.Šalkausko, jau seniai niekas iš kolegų pedagogų nesistebi, kad 30 metų kapitalinio remonto nemačiusiame pastate žiemą būna vėsu. Jei tokiame pastate temperatūra pakyla iki 14-16 laipsnių, visi džiaugiasi, jog šilta.

„Mes pirmieji garsiai pasakėme, kad mokyklose šalta, užtat ir esame nukryžiuojami. Šalta visose šalies mokyklose, kurių pastatai seniai nematę remonto. Politikams artėja rinkimai, jie negali negražiai atrodyti, todėl ieško kaltų.

Užvakar į mokyklą sugriuvę šalčio žiūrėti klerkai mane prie kryžiaus kalė, kad sporto salėje nuo radiatorių nuimtume medines apsaugas ir tokiu būdu padidintume šilumą. Nuėmėme.

Vakar atvažiavo sveikatos centro specialistai ir pakėlė vėją, kad tas pačias apsaugas tuojau pat prikaltume: kas atsakys, jei vaikas grius ir į radiatorių prasiskels galvą”, – guodėsi iš visų pusių puolamas mokyklos vadovas.

Šildo ne mokyklą, o orą

Pasak V.Šalkausko, kitų miesto mokyklų klasėse per šalčius padėtis nė kiek nebuvo geresnė, kai kur patalpose laikėsi nulinė temperatūra, tik ta žinia nepasiekė valdininkų ausų, tad direktoriai bausmių išvengs.

„Verdenės” pagrindinės mokyklos vadovas neslėpė, kad praėjusį savaitgalį termometras kai kuriose patalpose terodė 3 laipsnius šilumos.

Dabar, paklusęs savivaldybės administracijos nurodymui šilumos nebetaupyti, V.Šalkauskas iškvietė specialistus, kad šie šilumos prietaisus atsuktų iki maksimumo.

„Dabar šildome Parko gatvę. Jei pamatuotumėte oro temperatūrą dešimt metrų virš mokyklos pastato, jis ten būtų gerokai šiltesnis nei gatvėje. Šilumininkai irgi tai supranta. Ir juokiasi. Šilumos tiekėjams kas – jie tik rankomis trina, nes skaitiklis sukasi milžinišku greičiu ir pinigai kapsi”, – sakė V.Šalkauskas.

Anot vadovo, kitų mokyklų direktoriai, pamatę, kaip politikai užsipuolė apie šaltį klasėse paviešinusius ir perdėtu taupumu apkaltintus vadovus, suskubo savo įstaigose iki aukščiausios galimos ribos atsukti šilumą, nors per supuvusius langus ir neapšiltintas sienas viskas tuojau pat išgaruoja į lauką.

„Šitie seni pastatai – lyg kaimo daržinės. Visus plyšius užkaišome, komisija stebėjosi, kad net koridoriuose langai užklijuoti. Bet žvarbus vėjas skverbiasi pro palangių apačią, kabinetuose net juda užuolaidos”, – aiškino V.Šalkauskas.

Buvo patogiau nežinoti

„Situacija yra tokia, kokia yra, tik atsitiko taip, kad ji tapo žinoma”, – „Panevėžio rytui” sakė M.Karkos vidurinės mokyklos direktorius Alfredas Paberžis.

Savaitgalį, per šalčius, šioje mokykloje buvo 10-12 laipsnių šilumos.

Panaši temperatūra buvo ir kitose mokyklose. Pietų pusėje esančiuose kabinetuose termometrai rodė 15-16 laipsnių, o šiaurinėje pusėje – vos 8 ar net mažiau.

Bene šalčiausia buvo V.Žemkalnio gimnazijos sporto salėje. Ten po savaitgalio termometras rodė 0 laipsnių.

A.Paberžis mano, jog valdininkams seniai nebuvo paslaptis, kad net ir ne tokiomis šaltomis žiemomis mokyklose vidutinė temperatūra tebūna 14 laipsnių šilumos, tačiau visiems patogiau buvo nežinoti.

A.Paberžį supykdė nekompetentingi politikų ir šilumos punktus eksploatuojančios bendrovės specialistų postringavimai apie galimybę prišildyti kiaurasienes patalpas.

Užvakar kartu su tikrintojais mokykloje buvęs „Panevėžio energijos” abonentų tarnybos skyriaus pavaduotojas Andrius Dubinskas valdininkus tikino, kad viskas būtų gerai, jei šilumos eksploatacija šioje mokykloje rūpintųsi jų įstaiga. Specialistas aiškino, kad lauke esant 21 laipsniui šalčio jie galėtų patalpose palaikyti 18 laipsnių temperatūrą.

„Pasiaiškinimo administracijos direktoriui aš nerašiau, paprasčiausiai sudėjau šūsnį dokumentų, tarp jų ir sutartį su „Panevėžio energija” – pagal ją aišku, jog mes ir esame jų objektas.

Tegul dabar A.Dubinskas ir aiškina valdininkams, kodėl neužtikrina tos 18 laipsnių šilumos”, – iš komisijos nevengė pasišaipyti direktorius.

Pasiteiravus, ar A.Paberžis išdrįstų, paisydamas higienos normų, uždaryti mokyklą, kol visuose kabinetuose nebus 18 laipsnių šilumos, vadovas kiek paabejojęs tarė: „Ne, dabar neišdrįsčiau, jau esu per senas. Bet prieš 10 metų galėjau taip padaryti. Dabar valdžia mane suvalgytų. Be to, tai reikėtų daryti visų mokyklų direktoriams”.

Pasak A.Paberžio, dabar Švietimo skyriaus darbuotojai skambinėja ir klausia, kada mokykloje bus 18 laipsnių šilumos.

„Atsakau: niekada. Tokia teisybė. Aš žinau kiekvieną mokyklos vamzdį, suprantu, kiek galima kelti slėgį, bijau rizikuoti, kad jie neplyštų. Dalis vamzdyno pirmame aukšte yra po žeme”.

Vienintelė jaučiasi kalta

Sunku suprasti, kodėl trečiadienį mokyklas tikrinusiai valdininkų komisijai užkliuvo ir „Vilties” vidurinė.

Patikrinimo metu daugelyje mokyklos kabinetų buvo 15 laipsnių šilumos. Tai gerokai daugiau nei tose mokyklose, į kurias politikai tąkart neužsuko. Kai kuriuose kabinetuose termometro stulpelis buvo net ties 17 laipsnių padala.

Tačiau mokyklos vadovei Danutei Iljinienei vis tiek teks kloti pasiaiškinimą ant savivaldybės administracijos direktoriaus stalo.

„Man ne vienas moksleivis sakė, kad mūsų mokykloje šilčiau nei pas juos namie”, – sakė D.Iljinienė.

Ji teigė, kad praėjusį penktadienį, kai dėl šalčių jau buvo nutrauktos pamokos, iš savivaldybės administracijos direktoriaus gavo raštą, įpareigojantį imtis priemonių normalioms darbo sąlygoms užtikrinti.

Pasak D.Iljinienės, ji tą pačią dieną mokykloje sudarė komisiją, jai pavedė patalpose nuolat matuoti temperatūrą ir, reikalui esant, didinti šilumą. Dieną prieš vaikams grįžtant į mokyklas šiluma buvo atsukta smarkiau. Tačiau komisija priekaištavo dėl prietaisų rodmenų savaitgalį, kai mokykla buvo tuščia.

„Šaltinio” vidurinės mokyklos direktorė Adelė Bakienė vienintelė iš 4 tikrintų mokyklų vadovų sutiko, kad dėl šalčio klasėse yra kalta tik ji ir niekas kitas.

„Gal mano atsargumas, gal neišmanymas apie šilumos prietaisus kaltas? Gal per atsargiai kėlėme temperatūrą? Bet dabar, pasitarę su specialistais, šilumą padidinome. Ne, raštiško nurodymo nebetaupyti šilumos negavau, bet neturiu ir rašto, konkrečiai liepiančio taupyti šilumą”, – aiškino A.Bakienė.

Žadėjo nebūti budeliu

Vakar „Panevėžio ryto” kalbinti savivaldybės administracijos direktorius V.Matkevičius ir švietimą kuruojantis vicemeras Petras Luomanas jau taip smarkiai nebetūžo ant šilumą taupiusių mokyklos vadovų ir tvirtino, kad gąsdinti bausmėmis neketina.

Abu politikai išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo, kas iš tiesų gresia į tikrintojų akiratį papuolusiems per daug taupiems mokyklų direktoriams.

„Sprendimą priims miesto taryba. Mes viską išsiaiškinsime, surinksime medžiagą ir tarybai pateiksime duomenis.

Bausti – ne išeitis, svarbu užtikrinti, kad ateityje tai nepasikartotų. Reikia būti realistais, atsižvelgti į daugelį dalykų. Norint renovuoti visas Panevėžio mokyklas, reikia per 180 milijonų litų”, – sakė V.Matkevičius.

Kol kas administracijos direktorius mokyklų vadovų pasiaiškinimų dar nėra gavęs. V.Matkevičius tvirtino labai atsižvelgsiąs į savo pavaduotojos Audronės Grainienės ir patikrinimą inicijavusio vicemero P.Luomano nuomonę.

„Aš nebūsiu budeliu. Manau, ir kiti tarybos nariai pasielgs protingai. Čia valstybinės reikšmės problema, šalo visos šalies mokyklų vaikai”, – „Panevėžio rytui” sakė P.Luomanas.

Gailutė Kudirkienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Mokyklų vadovams grasina ir šaltis, ir politikai"

  1. Žinau sprendimą

    Už tai kad tik nuo aukščiau stovinčių priklauso tai tokios nesąmonės buvo ir bus. Kadencijų direktoriams reikia, tada nedrįs šaldyti vaikų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.