Žvejams ledas geriau nei šilta lova

Gelbėjimo tarnybos specialistai įspėja, kad užšalę vandens telkiniai yra pavojingi, tačiau žvejams šie perspėjimai – nė motais.

Specialistų teigimu, šiuo metu užšalusi Danės upė yra pakankamai pavojinga, nes nuo AB „Klaipėdos energija” teka šiltos srovės. Apgaulingas ledas taip pat yra Jono kalnelio teritorijoje, ant Trinyčių tvenkinio, Kuršių mariose.

Teigiama, jog Klaipėdos krašte ledas storėja lėtai. Paspaudus pirmiesiems šalčiams, net iki -25 laipsnių, bet pučiant stiprokam vėjui, ledas būna vos 5 cm storio.

Pasak Klaipėdos miesto skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyr. specialisto Andriaus Kavecko, įlūžusį žmogų apima paniška baimė, o nelaimei įvykus giliame vandenyje retai pavyksta išsikapstyti pačiam ar prisišaukti pagalbos. Kartais žmogus nuskęsta atbėgusiųjų jį gelbėti akivaizdoje.

Gelbėjimo tarnybos išplatintose rekomendacijose patariama ledo tvirtumu įsitikinti 2-3 kartus smūgiuojant metaliniu kirtikliu į tą pačią vietą prieš save bei šalia. Jei ledą pavyko prakirsti iš pirmo karto, iškart reikėtų skubėti į krantą. Ledo tvirtumo negalima bandyti kulnu.

Išlaikytų ir automobilį?

„Vakarų ekspreso” reporteriai pasidomėjo, ar galima rizika atbaido žvejus nuo ledo. Ant Danės upės iš tolo pamatome kelis vyrus, tiesa, vos žengus kelis žingsnius ledas pavojingai sutraška. Žvejai sušunka, kad toje vietoje galime drąsiai eiti.

Šiemet pirmąkart nusprendę išbandyti ledą Nikolajus ir Andrejus pasiūlo žvilgtelėti į išgręžtas eketes, kad patys įsitikintume ledo storiu. Jie čia žvejoja apie valandą, bet gausiu ešerių laimikiu pasigirti negali. Savo pomėgiui renkasi upę, nes ji – arčiau.

Paklausti, ar nebijo įlūžti, vyrai tik nusijuokia: „Taip, rizikos yra, bet reikia būti atsargiam: nežvejoti šalia vamzdžių, kuriais gali bėgti karštas vanduo ir susidaryti properšos”.

Dabar ledas esą toks tvirtas, kad išlaikytų ir automobilį, tikina žvejai. Norėdami įrodyti savo žodžių teisumą, jie mosteli išilgai ledo einančių linijų link – esą pavojinga būtų, jei jos vingiuotų skersai upės, o ir reikia, kad temperatūra priartėtų prie pliusinės.

Vietoj lovos – ledas

Prie Tarptautinės jūrų perkėlos, Malkų įlankoje, irgi matyti pavieniai žvejai. Vienas jų – Michailas – paaiškina, kad daugelis dabar traukia į marias stintų gaudyti.

Pusamžis vyras nuramina, kad pučiant pietryčių vėjui galima drąsiai lipti ant ledo – to nepatartina daryti, jei pučia vakarų vėjas, žinovo tonu aiškina Michailas. Be to, jei laivai ledus ir prastumdo, tai toliau nuo pakrantėje įsikūrusių žvejų.

Anot Michailo, nuo ledo, kurio storis dabar esą siekia apie pusę metro, niekas negina, nebent patikrina, ar turi leidimus žvejoti. Tiesa, kitas nepanoręs prisistatyti pašnekovas girdėjęs, kad pasitaiko bandančiųjų žvejus vaikyti, tačiau šie vėl atkakliai įsikuria prie ekečių.

Ant įlankos renkasi ne tik užkietėję žvejai. Vieni čia atvažiuoja, kad greičiau prabėgtų laikas jį leidžiant gavus nedarbingumo lapelį, kiti – dėl šalčių negalėdami dirbti įprasto darbo statybose. Tiesa, nė vieni negalėjo pasigirti dideliu raudžių laimikiu. Matyt, ir žuvims šalta, juokavo jie.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.