„Jiesios” ateitis trapesnė už porcelianą

Milijonines investicijas planavusi bendrovė „A.Sabonio klubas ir partneriai” tebesvarsto, ar mesti gelbėjimo ratą dailiosios keramikos gamyklai

Bendrovė „Jiesia”, vos prieš metus išvengusi bankroto, pastaruoju metu grimzta akcininkų intrigų liūne. Didžiausia priešprieša kilo tarp Kauno įmonės vadovybės ir naujojo akcininko iš Šiaulių, kuris įtariai žiūri į A.Sabonio įmonės ištiestą pagalbos ranką žlungančiai gamyklai, tačiau pats investicijų nežada.

Šiauliečio įsitikinimu, naujuosius investuotojus vilioja ne pati gamykla, o jos žemė – kelių hektarų sklypas miesto pakraštyje.

Ieško patikimo partnerio

2005-ieji, kai pernai sausio mėnesį buvo nutraukta „Jiesiai” iškelta bankroto byla, turėjo tapti šios gamyklos atgimimo metais. Deja, puoselėtos viltys ir investuotojų paieškos iki šiol apčiuopiamų rezultatų neduoda. Maža to, gamyklos ateitį temdo prieš kelis mėnesius įsiplieskę nesutarimai tarp akcininkų.

Į unikalią ir perspektyvas turinčią įmonę dirsčiojo nemažai investuotojų, tarp jų ir legendinio krepšininko Arvydo Sabonio įkurta bendrovė „Sabonio klubas ir partneriai”, kurios atėjimas į „Jiesią” ilgą laiką buvo dangstomas paslapties šydu. Šiandien gamyklos generalinis direktorius Gediminas Maksimavičius tiesiai sako, kad „Jiesios” ateitis yra A.Sabonio įmonės rankose. Priešingu atveju bendrovei vėl gresia bankrotas.

„A.Sabonio bendrovė yra patikimas investuotojas, kuris gali padėti atgaivinti gamyklą ir sugrąžinti jai gerą vardą. Tačiau yra viena sąlyga – „Sabonio klubas ir partneriai” investuos tik tuo atveju, jeigu taps tikraisiais įmonės savininkais”, – „Kauno dienai” teigė „Jiesios” generalinis direktorius.

Nuo praėjusių metų rudens gamykloje buvo kuriami įvairiausi planai, kaip bendrovės akcijas sukoncentruoti vienose rankose.

„Patirtis parodė, kad neįmanoma sėkmingai dirbti įmonei, kuri turi net 4632 akcininkus. Be to, reikia, kad naujasis savininkas būtų pajėgus investuoti. Gamykla neatsistos ant kojų, kol nemodernizuos gamybos”, – įsitikinęs G.Maksimavičius, kuris prisipažįsta pats kalbinęs „Sabonio klubą ir partnerius” investuoti į „Jiesią”.

Akcijas nupirko „ne tas”

Pašnekovo teigimu, būtinybė ieškoti naujų investuotojų atsirado tuomet, kai ankstesni du patys stambiausi „Jiesios” akcininkai, valdę po 30 proc. įmonės akcijų, taip ir neskyrė lėšų gamyklos modernizacijai.

„Sabonio klubas ir partneriai” ketino ne tik supirkti vertybinius popierius iš daugumos akcininkų, bet ir perpirkti milijonines „Jiesios” skolas valstybinėms institucijoms.

Tačiau tokius ketinimus pavyko įgyvendinti tik iš dalies. Strateginiai investicijų planai įstrigo iš karto po to, kai beveik trečdalis įmonės akcijų atsidūrė šiauliečio verslininko Stasio Norvilos rankose. G.Maksimavičius neneigia tikėjęsis aukcione nupirktas akcijas vėliau perleisti būsimajam investuotojui, tačiau įvykiai pakrypo neplanuota linkme.

Pernai rugsėjį Valstybės turto fondas paskelbė aukcioną 30,07 proc. akcijų paketui įsigyti. Laimėtoju tapo verslininkas S.Norvila, pasiūlęs didžiausią sumą – daugiau kaip 300 tūkst. litų, t.y. triskart daugiau nei antroje vietoje likęs G.Maksimavičius. Tačiau vos tik šiauliečio pavardė atsidūrė akcininkų sąraše, tarp jo ir įmonės vadovų kilo tikras nesutarimų karas.

„Tikėjomės ateiti į įmonę ir dirbti, tačiau kai pasiūlėme apsvarstyti ateities planus, iš karto išgirdome, kad bendro darbo nebus. Kelis kartus prašiau pateikti finansinius dokumentus, kad galėčiau susipažinti su esama bendrovės padėtimi, tačiau gaunu neigiamus atsakymus. Aš, kaip valdybos narys, net nesu įleidžiamas į įmonės teritoriją”, – „Kauno dienai” teigė S.Norvila, redakcijoje apsilankęs kartu su žmona Irena.

Anot pašnekovų, jau per pirmuosius susitikimus su „Jiesios” vadovais jiedu išgirdo vienintelį reikalavimą – greičiau apmokėti įmonės einamąsias skolas, viršijančias 400 tūkst. litų. Tokia suma neva reikalinga pirmiausia atsiskaityti su darbuotojais, antraip įmonei bus keliama bankroto byla.

„Pasijutau reketuojamas. Nuolatos girdžiu reikalavimus mokėti pinigus arba bus skelbiamas bankrotas. Kodėl turėčiau įdėti tokias lėšas, jeigu man net neleidžiama susipažinti su įmonės finansiniais dokumentais?! Pavyko sužinoti, kad vos per kelis mėnesius įmonės turtas sumažėjo nuo 15 milijonų iki 12 milijonų litų, tačiau niekas man nepaaiškina, kur dingo turtas?” – bėrė abejones S.Norvila.

Šiauliečio verslininko teigimu, jis jaučiąs ne tik spaudimą padengti „Jiesios” skolas, bet ir parduoti turimą akcijų paketą: „G.Maksimavičius nuolatos prašo manęs parduoti turimas akcijas. Dėl to net buvo atvažiavęs į Šiaulius. Šį klausimą, žinoma, galima svarstyti, tačiau už protingą kainą. Ją turi pasiūlyti pirkėjas. O jis, kaip suprantu, yra „Sabonio klubas ir partneriai”.

Vilioja tik sklypas?

Dabartinė padėtis įmonėje S.Norvilai kelia nemažai nerimo. Nors oficialiai skelbiama, kad „Sabonio klubas ir partneriai” turėtą 30 proc. akcijų paketą pardavė, tačiau, šiauliečio įsitikinimu, būtent ši kompanija šiuo metu valdo „Jiesią”. Tačiau verslininkas abejoja, ar dabartiniai gamyklos vadovai daro viską, kad įmonė nežlugtų.

„Mano nuomone, gamykla sąmoningai stumiama į bankrotą. Jau pjaustomi ir nežinia kur išvežami porceliano cecho įrenginiai, patalpos po truputį parduodamos. Akivaizdu, kad apie įmonės darbą niekas negalvoja. Matyt, kai kurie akcininkai yra suinteresuoti ne atgaivinti įmonę, o tik perimti keleto hektarų sklypą gana patrauklioje miesto vietoje. Galbūt greitai šioje žemėje iškils visai kiti pastatai?” – svarstė S.Norvila.

Verslininko pasiteiravome, kodėl jis vis dėlto ryžosi už nemažą sumą pirkti „Jiesios” akcijų, jeigu įmonė yra atsidūrusi ant bankroto slenksčio?

„Prieš pirkdami akcijas ištyrėme įmonės padėtį ir buvome tikri, kad „Jiesia” gali sėkmingai dirbti. Kokia yra dabartinė padėtis, nebeaišku, nes negalime susipažinti su dokumentais”, – tikino pašnekovas, kuriam antrino jo žmona.

Norvilos užsiminė, kad „Jiesios” akcijas pirko už savo individualiame versle uždirbtas lėšas, kurias ieškojo kur investuoti. Šiauliuose veikianti individuali tekstilės įmonė, anot jų, dirba pelningai.

Derybos žlugo

„S.Norvila tapo „Jiesios” akcininku tikrai ne dėl to, kad investuotų į įmonę. Jis atėjo tik tam, kad apie mus paskleistų dezinformaciją, įveltų į teismo procesus ir sužlugdytų gamyklą”, – įsitikinęs įmonės generalinis direktorius G.Maksimavičius.

Kauno bendrovės vadovas pasirengęs atmesti visus naujojo akcininko kaltinimus ir dėl dokumentų, ir dėl gresiančio bankroto, ir dėl skolų darbuotojams bei porceliano cecho naikinimo: „Mes darome viską, kad įmonė dirbtų toliau. Bet tam reikia patikimo investuotojo, kurį mes radome. Žinoma, jeigu investicijų nebus, teks skelbti bankrotą. O S.Norvila gavo visus dokumentus, kiek pagal įstatymus ir priklauso akcininkui, turinčiam 30 proc. akcijų, tačiau jis vis tiek reikalauja visų buhalterijos dokumentų ir net jų kopijų. Iš jo kalbų ir tuščių reikalavimų susidarėme įspūdį, kad šis akcininkas neketina investuoti ir padėti įmonei atsistoti ant kojų”.

G.Maksimavičius pripažįsta pasiūlęs šiauliečiui parduoti turimas akcijas „Sabonio klubui ir partneriams”, ir derybos jau buvo prasidėjusios. Tačiau prieš kalbant apie kainą, šiaulietis paprašė tam tikrų dokumentų, kurių vėliau net nežiūrėjo, ir atsisakė susitikti su „Sabonio klubo ir partnerių” atstovais esą dėl laiko stokos.

„Vis dėlto jis aiškiai davė suprasti, kad parduodamas akcijas tikisi uždirbti. Matyt, laiko tempimas jam yra naudingas, laukiant, kol bendrovė uždus”, – neslėpdamas emocijų kalbėjo „Jiesios” generalinis direktorius.

Jis pridūrė, kad per pastaruosius metus „Jiesioje” įvyko nemažai pozityvių pokyčių – įmonė, pardavusi nereikalingą nekilnojamąjį turtą, sugebėjo padengti daugiau kaip 5 mln. litų gautą 1995 metų gruodį paskolą Finansų ministerijai pagal taikos sutartį. Vilčių dar tebeteikia „Sabonio klubo ir partnerių” duoti pažadai per artimiausius metus į gamyklą investuoti 3-4 mln. litų – taip išsaugant vienintelę tokio profilio bendrovę, bet ir padidinant jos našumą bei išplėsti rinką.

„Vienam akcininkui nėra prasmės mesti pinigus ir didinti įmonės turtą, jeigu kiti akcininkai neinvestuos nė lito”, – būsimų partnerių delsimą aiškino verslininkas.

Santykius aiškinsis teisme

G.Maksimavičius tikina turėjęs ne vieną progą įsitikinti, kad kartu su S.Norvila veikia buvęs „Jiesios” vadovas, kuriam yra iškelta baudžiamoji byla dėl sukčiavimo įgyjant svetimą turtą ir dokumentų klastojimo: „Esu tikras, kad jie abu siekia „Jiesią” nuvaryti į bankrotą, kad įmonė žlugtų, o buvęs gamyklos direktorius galėtų išvengti baudžiamosios atsakomybės. Todėl labai abejoju, ar S.Norvila investavo savo lėšas, nes išgirdęs apie bankroto grėsmę tik numojo ranka”.

Tuo tarpu S.Norvila kategoriškai paneigė tokias prielaidas: „Aš su buvusiu vadovu susipažinau tik teisme, kur nagrinėjama jam iškelta baudžiamoji byla. Specialiai po akcijų įsigijimo dalyvavome teismo posėdyje, kad išgirstume, kas iš tiesų dėjosi šioje įmonėje”.

Atrodo, kad G.Maksimavičiaus ir S.Norvilos santykių aiškinimasis gali persikelti ir į teismą. Šiaulių verslininkas kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą prašydamas neteisėtu pripažinti „Jiesios” akcininkų susirinkimą ir valdybos sprendimą, kuriuo valdybos pirmininku išrinktas G.Maksimavičius. Pastarasis pernai rugpjūtį iš bendrovės „Hermis investicija” nupirko 30,29 proc. „Jiesios” akcijų paketą, tačiau apie įsigijimą, anot S.Norvilos, laiku nepranešė Vertybinių popierių komisijai ir automatiškai dvejiems metams neteko balsavimo teisės, tačiau balsavo pernai rugsėjį vykusiame akcininkų susirinkime.

Ši byla dar nepradėta nagrinėti. „Jiesios” vadovas tikina sugebėsiąs įrodyti, kad tokie kaltinimai nepagrįsti.

Planai pristabdyti

Kol įmonės vadovybė ir akcininkas svaidosi abipusiais kaltinimais, prisiviliotas investuotojas dar neperžengė „Jiesios” slenksčio.

Plastikinių langų ir durų gamyba užsiimančios bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai” komercijos direktorius Sigitas Daugėla „Kauno dienai” patvirtino, kad bendrovė nupirko 6 mln. litų siekiančias „Jiesios” skolas „Sodrai”ir kol kas tebepuoselėja planus investuoti į dailiosios keramikos gamyklą, nors valdytos akcijos šiuo metu jau yra perleistos fiziniam asmeniui.

„Dabartinė gamyklos situacija yra labai sudėtinga ir galutinių sprendimų nesame priėmę. Jeigu taptume įmonės savininkais, tuomet investiciniai planai būtų visai realūs”, – sakė S.Daugėla, apgailestavęs, kad taip ir nepavyko susitikti su naujuoju akcininku S.Norvila.

Jis abejojo, ar su šiauliečiu pavyktų dirbti drauge: „Iš to priešiškumo, kurio sulaukėme, galime spręsti, kad ateityje kiltų daugiau neigiamų reakcijų, kurios tik kenktų mūsų įmonei”.

Vienas bendrovės vadovų kategoriškai atmetė S.Norvilos žodžius, esą „Sabonio klubą ir partnerius” domina tik „Jiesios” turimas sklypas.

„Akcininkas turėtų žinoti, kad gamyklos teritorijoje jau nuo bankroto procedūros pradžios yra įsikūrusios septynios įmonės, kurios valdo savo pastatus ir žemę po jais. Jeigu ateisime į „Jiesią”, tai sieksime, kad ši įmonė sėkmingai dirbtų toje pačioje srityje”, – pridūrė S.Daugėla.

Žmonės laukia

„Kolektyve šiuo metu vyrauja laukimo nuotaikos, visi viliamės, kad atsiras naujas šeimininkas, kuris iš tiesų gelbėtų įmonę”, – sakė „Jiesios” gamybos direktorius Arvydas Šalčiūnas, „Kauno dienos” žurnalistus vedžiodamas po skurdžias gamyklos patalpas.

Jis kategoriškai paneigė gandus, esą porceliano cecho įrenginiai iškeliami nežinia kur: „Įrenginius iš tiesų planuojame iškelti į kitas patalpas, o esamą cechą užleisime spaustuvei, kuri jau seniai nupirko šį priestatą. Tačiau kol kas gamyba vyksta, žmonės dirba, atliekami užsakymai”.

Pasidairius po „Jiesios” teritoriją, sunku patikėti, kad kadaise ši viena didžiausių šalies įmonių ne tik klestėjo, bet ir garsino Lietuvos vardą visame pasaulyje. Šiandien iš buvusios didybės liko tik menkas šešėlis, nors gamykloje tebeatliekami itin prestižiniai užsakymai.

Vis dėlto abejonių, kad porceliano gamyba galėtų nešti nemažą pelną, niekam nekyla. Matyt, būtent dėl to „Jiesiai” jau daugiau kaip dešimt metų niekaip nepavyksta ištrūkti iš intrigų sūkurio, baigiančio paskandinti kadaise Kauno perlu vadintą įmonę.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.