Telšiai sunkiai vaduojasi iš bėdos

Nors Telšiuose jau kelias dienas darbuojasi daugybė šilumos tinklų specialistų, miesto gyventojams niekaip nepavyksta išsivaduoti iš šalčio gniaužtų. Vieni daugiabučiai jau pradedami šildyti, bet kituose šiluma vėl pradingsta.

Kiekvieną dieną aiškėja vis rimtesni avarijos padariniai. Apledėjusiuose butuose pradėjo trūkinėti kanalizacijos vamzdžiai, nuotekos tvindo kambarius ir rūsius, dingsta elektra.

Ne visi telšiškiai gali pasinaudoti elektriniais šildytuvais, kurių nuo pirmadienio nemažai atvežta į miestą ir išdalyta žmonėms.

Įjungus šildytuvus, butuose ima lydytis elektros laidai, įtampos neišlaiko elektros saugikliai.

Bijodami sukelti gaisrą, žmonės šildosi prie dujinių viryklių.

Žemaitės gatvės 59-ojo namo gyventojams į pagalbą teko kviestis ir avarinę tarnybą, nes koridoriuje pasklido aitrus dujų kvapas.

Daugėja darbo ir medikams

Po šildymo sistemos remonto Žemaitės gatvės 30-ojo namo rūsyje į ligoninę buvo išvežti pirmajame aukšte gyvenančios šeimos vaikai.

Paaiškėjo, jog berniukas ir mergaitė apsinuodijo smalkėmis, kurios susidarė nuo dujinio virinimo aparato ir užsidegusios lentos.

Per šalčius į Telšių gydytojus kreipiasi gerokai daugiau žmonių nei įprasta tokiu metų laiku. Ypač paūmėjo kvėpavimo takų ligos.

„Ligoninėje palikta dešimt vietų žmonėms, kurių sveikatai pavojų sukeltų šaltis butuose ar kitos nelaimės”, – vakar sakė Telšių apskrities ligoninės vyriausioji gydytoja Alma Vitkienė.

Savivaldybės socialinės rūpybos ir paramos skyriaus vedėjos Leandros Bukauskienės teigimu, išvarginti šalčio žmonės tapo nervingi ir nekantrūs.

Į namus antklodes bei šildytuvus vežiojančius socialinius darbuotojus nemaloniai stebina juos mulkinti mėginantys telšiškiai.

Yra buvę atvejų, kai vienas šeimos narys paima antklodes, paskui jų ima prašyti kitas.

Tenka laužti butų duris

Nebepakęsdami gyvenimo šaltyje, žmonės užrakina butus ir išvažiuoja.

Vakar nuspręsta laužti be šeimininkų likusių butų duris, kad meistrai galėtų pakeisti sutrūkusius vamzdžius bei radiatorius.

„Be šilumos dar galima kentėti, bet kai ant galvos žliaugia fekalijos, nepakentėsi”, – piktinosi Vida Žekonienė, gyvenanti Luokės gatvėje. Nuo šalčio trūkus nuotekų vamzdžiui, jos bute pasklido smarvė, srutos plūdo ir į žemiau esantį butą.

Paskambinusi į Telšių katilinės administraciją V.Žekonienė išgirdo, jog ši užsiima tik šildymo tinklų remontu. Moteris nupirko naujus vamzdžius, susirado meistrus ir sumokėjo jiems už darbą.

Pavogė suvirinimo aparatą

Avarijos pasekmes likviduojantys specialistai Telšiuose dirba itin sunkiomis sąlygomis. Jie ištisas paras pjausto ir keičia ledo suplėšytus daugiabučių vamzdynus.

Namų vidaus tinklams atkurti pajėgas telkia ne tik Telšių šilumos ūkį eksploatuojanti „Litesko”, bet ir rajono savivaldybė. Vakar Telšiuose dirbo 35 brigados – per 300 darbininkų ir specialistų.

Darbų kol kas nemažėja, o kartais iškyla ir netikėtų kliūčių.

Vakar prie vieno daugiabučio atvykusi dirbti brigada trumpam kieme paliko suvirinimo aparatą ir nuėjo į namą. Grįžę po kelių minučių jo neberado.

Atvežė radiatorių siuntą

Vakar į Telšių savivaldybę buvo atgabenta Vokietijos įmonės „Kermi” siunta.

Per šios įmonės atstovus Lietuvoje, bendrovę „Hidruva”, buvo perduota 140 centralizuoto šildymo radiatorių.

Dar 110 radiatorių iš Klaipėdos parsiveš savivaldybės atstovai. Dovana, kurios vertė siekia 20 tūkstančių eurų, bus panaudota avarijos padariniams mieste likviduoti.

Kol kas nežinoma, kiek mieste prireiks radiatorių, kad būtų pakeisti visi ledo suplėšytieji.

Tačiau jau dabar aišku, kad į kai kurių telšiškių namus šiluma sugrįš dar labai negreitai.

Kai kurių specialistų teigimu, avarijos pasekmės galutinai bus likviduotos tik po kelių mėnesių.
Janina Vansauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.