Į mokesčių pasisavinimo tinklą įtraukta apie 90 Lietuvos bendrovių

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apskrities skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d. (sukčiavimas) ir 222 str. 1 d. (apgaulingas apskaitos tvarkymas).

Atliekamame ikiteisminiame tyrime atskleista, kad nesumokėti ir pasisavinti pridėtinės vertės ir pelno mokesčiai padarė valstybės biudžetui daugiau kaip 1,4 mln. Lt žalą. Į nusikalstamą veiklą buvo įtraukta apie 90 įvairių Lietuvos Respublikos ūkio subjektų, tarp jų ir savivaldybėms priklausančios įmonės.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad kaunietis R.N. (g. 1946 m.) vykdyti nusikalstamą veiklą pradėjo už tam tikrą atlygį asocialius ar savo pažįstamus asmenis įforminęs įmonių vadovais ar vyriausiaisiais finansininkais. Minėti asmenys klastojo ūkinės veiklos nevykdžiusių įmonių buhalterinės apskaitos dokumentus, į juos įtraukdavo neva atliekamus įvairius projektavimo darbus, inžinerinius tyrinėjimus, techninius projektus, maketus, gatvių rekonstravimo, gatvių tvarkymo techninius projektus, topografinius tyrinėjimus ir kitas projektavimo paslaugas. Naudojantis tokių įmonių sąskaitomis buvo pervedami ir išgryninami pinigai, tačiau valstybės biudžetui nebuvo sumokami pridėtinės vertės ir pelno mokesčiai. Surinkta patvirtinančių faktų, kad visus projektavimo darbus realiai atliko kelios įmonės – Kauno miesto savivaldybės įsteigta įmonė „Kauno planas”, UAB „Patvanka” ir kelios kitos bendrovės, kurios vykdomuose projektuose buvo generaliniai rangovai.

Projektavimo darbai, pasirašius apie 600 fiktyvių sutarčių, buvo įforminami per 2-3 tarpines, veiklos nevykdančias įmones. Bendra visų projektavimo darbų vertė yra didesnė nei 9,7 mln. Lt.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad R. N. (g. 1946 m.), kartu su Kauno miesto savivaldybės įsteigtos įmonės „Kauno planas” ir uždarųjų akcinių bendrovių „Atžalynas”, „Neita”, „Kauno helis”, „Sigurda”, „Odontologijos praktikos centras”, „Chelis”, „Missor”, „Wawil GK baltic”, „Būsto komunikacijos centras”, „Sutota”, „Patvanka” ir kitų Lietuvos Respublikos įmonių atsakingais asmenimis, įtariamas 2004-2005 metais organizavęs didelės vertės svetimo turto – valstybės lėšų, gaunamų kaip pridėtinės vertės mokestis, įgijimą apgaule. Vykdant Kauno, Klaipėdos, Birštono, Palangos, Tauragės ir kitų miestų ir rajonų savivaldybių institucijų bei įvairių LR įmonių konkursinius užsakymus, už atliktus projektavimo darbus gauti pinigai nebuvo sumokami į valstybės biudžetą.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai, tirdami sukčiavimo faktus, atliko 80 kratų bei poėmių. Dėl sukčiavimo 13 asmenų pareikšti įtarimai. Nusikalstamą veiklą organizavusiam R. N. teismas skyrė kardomąją priemonę – suėmimą 1 mėn., kitiems įtariamiesiems paskirtos kitos kardomosios priemonės.

Atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno m. apylinkės prokuratūra.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.