Visos viltys siejamos su ledo šokėjų pora

Lietuvos valstybinę vėliavą Turino olimpiadoje neš Kalgario olimpinė čempionė Vida Vencienė

„Jūs didžiausia Lietuvos viltis. Norėtume Jumis didžiuotis kaip olimpiniais čempionais”, – vakar Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) vykusiose sportininkų palydose į žiemos olimpines žaidynes Turine šalies ledo šokėjų porai Margaritai Drobiazko ir Povilui Vanagui sakė Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

Tuo tarpu patys čiuožėjai teigė, kad juos olimpiadoje tenkintų bet kokios spalvos medalis.

LTOK atstovai palydas į Turiną surengė skubos tvarka, pasinaudoję proga, kad po Europos čempionato į Lietuvą trumpam užsuko M.Drobiazko ir P.Vanagas. Kiti šalies olimpiečiai jau yra išvykę į treniruočių stovyklas ir olimpinių žaidynių sostinę pasieks iš kitų valstybių.

Olimpiečiams – skirtingi tikslai

„Linkiu, kad Turine jus lydėtų tokia pakylėta dvasia ir kovingumas kaip Albervilio žaidynėse, kai nepriklausomybę atgavusios Lietuvos sportininkai pirmą kartą dalyvavo žiemos olimpiadoje”, – įteikdamas olimpines akreditacijas sportininkams sakė LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

LTOK vadovas sakė būtų patenkintas, jeigu Lietuvos atletai Turine pasiektų geriausius savo rezultatus.

„Būtų puiku, jeigu slidininkė Irina Terentjeva vienoje distancijoje patektų į pirmąjį trisdešimtuką. Biatlonininkę Dianą Rasimovičiūtę pastaruoju metu persekioja ligos, bet tikimės, kad ji pateks tarp 50 dalyvių. 21 metų kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas – dar labai jaunas sportininkas, todėl jis yra mūsų viltis kitoje olimpiadoje – Vankuveryje 2010 metais. Iš ledo šokėjų laukiame medalių”, – kalbėjo A.Poviliūnas.

Seimo Pirmininkas A.Paulauskas įteikė jam Lietuvos trispalvę, kurią LTOK vadovas iškart perdavė Lietuvos misijos Turine vadovei Vidai Vencienei.

Būtent Kalgario olimpinių žaidynių čempionei, buvusiai slidininkei, patikėta nešti Lietuvos vėliavą olimpiados atidarymo šventėje, nes kitas pretendentas P.Vanagas tuo metu dar nebus atvykęs į Turiną.

„Samsung Electronics” bendrovės rinkodaros vadovė Baltijos šalims Santa Magurė įteikė suvenyrus bronzą Europos pirmenybėse iškovojusiai čiuožėjų porai bei informavo, jog medalius Turine laimėję Lietuvos sportininkai arba arčiausiai medalių būsiantieji bus apdovanoti „Samsung” namų kino sistemomis.

Turine laukia nuožmi kova

P.Vanagas ir M.Drobiazko šiandien jau išvyksta į Maskvą, kur tęs pasirengimą olimpinėms žaidynėms. Truputį vėliau jie persikels treniruotis į Vokietijos miestą Obersdorfą, o iš ten keliaus į Turiną. Vokietijoje prie M.Drobiazko ir P.Vanago prisijungs Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas, be kurio rankų, sakė P.Vanagas, jis jau sunkiai įsivaizduoja savo karjerą.

– Povilai, ko labiausiai baiminatės olimpinių žaidynių išvakarėse?

– Turbūt negalavimų ir ligų. Šitie dalykai kenkia sportinei formai, po aukštos temperatūros beveik neįmanoma parodyti, ką gali.

– Kurių šalių poros, be europiečių, bus pagrindiniai Jūsų varžovai kovojant dėl medalių?

– Į kovą dėl medalių įsitrauks labai stiprūs JAV čiuožėjai, pasaulio vicečempionai Tanita Belbil ir Bendžaminas Agosto, taip pat Kanados čempionai Mari Diubrel ir Patrikas Lozonas, Bulgarijos čempionai Albena Denkova ir Maksimas Staviskis. Olimpiadoje po ketverių metų pertraukos rengiasi startuoti buvę pasaulio čempionai Barbara Fusar-Poli ir Mauricijas Margaglijas. Tad galima neabejoti, kad kova dėl medalių Turine bus labai nuožmi.

– Ar galite Lietuvai pažadėti olimpinius medalius?

– Galime pažadėti, kad su Margarita padarysime viską, kas priklausys nuo mūsų. Pasirengimas, sprendžiant pagal Europos čempionato rezultatus, buvo rezultatyvus. Stengsimės užimti pačias aukščiausias vietas. Juk medalis žiemos olimpiadoje būtų pirmasis po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

Varžovai bus stiprūs

– Ar labai sunku buvo sugrįžti po trejų su puse metų pertraukos į didįjį sportą?

– Psichologiškai mums buvo lengviau, nes buvome dvasiškai pailsėję nuo įtampos. Teko girdėti, kad daugelis porų buvo pavargusios nuo fizinio krūvio ir varžybų, o mes atrodėme pailsėję ir niekas negalėjo pasakyti, kad buvome vyriausia Europos čempionato pora.

– Kaip pavyko išlaikyti psichologinę įtampą, nuo kurios buvote atpratę?

– Matyt, kovos dvasia jau įaugusi mums į kraują.

– Margarita, Jūs su Povilu pavergėte publiką. Ką reikia padaryti, kad pavergtumėte ir teisėjus?

– Tai padaryti sunku. Jie gali mus mylėti, jie gali verkti, kai mes čiuožiame, bet vertins mus taip, kad būtų geriau jų šalių čiuožėjams. Jeigu labai gerai čiuošime iš pat pradžių, teisėjai netgi iš karto gali mus vertinti žemesniais balais, kad neatitrūktume nuo pagrindinių konkurentų.

– Savo teisėjos Turine neturėsime?

– Tokios vilties nėra. Lietuvos teisėja (Laima Krauzienė – red.) burtų keliu pateko tik antrąja atsargine, todėl vilties jai teisėjauti olimpiadoje beveik nėra.

– Kurios poros bus pačios pavojingiausios varžovės?

– Kelios poros čiuožia panašiu lygiu, todėl sunku pasakyti, kurios bus pavojingiausios.

– Ar tokia vieta, kurią iškovojote Europos čempionate, Jus tenkintų ir Turine?

– Be jokios abejonės.

Debiutas – Šveicarijoje

Lietuvos atstovai žiemos olimpinėse žaidynėse debiutavo 1928 metais Sankt Morice (Šveicarija). Kęstutis Bulota, tuo metu mokęsis ir sportavęs Berlyne (Vokietija), išmėgino jėgas keturiose čiuožimo rungtyse.

Geriausias lietuvio rezultatas – penktoji vieta 10000 metrų distancijoje, tačiau ši rungtis dėl kuriozinių aplinkybių nebuvo įrašyta į galutinę varžybų įskaitą, nes atšilus orui, ištirpo ledas, lenktynes teko nutraukti, o tebuvo surengta tik pusė čiuožimų.

Pirmąjį medalį mūsų šaliai iškovojo biatlonininkas Algimantas Šalna. Jis 1984 m. Sarajeve (buvusi Jugoslavija, dabar – Bosnija ir Hercegovina), atstovaudamas SSRS rinktinei, estafetėje 4 po 7,5 km su partneriais iškovojo pirmąją vietą.

Po ketverių metų Kalgaryje (Kanada) SSRS slidinėjimo komandos narė Vida Vencienė tapo pirmąja Lietuvos sportininke, vienose žiemos olimpinėse žaidynėse iškovojusia du medalius. Ji 10 km distanciją įveikė pirmoji, o 5 km – trečioji.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, aukščiausią vietą iš mūsiškių – 5-ąją – yra užėmę M.Drobiazko ir P.Vanagas. Tai jiems pavyko padaryti 2002 m. Solt Leik Sityje (JAV).

Pirmasis startuos biatlonininkas

Iki šiol gausiausią olimpiečių delegaciją – aštuonis atletus – Lietuva buvo išsiuntusi į Solt Leik Sitį.

Iš šių metų rinktinės labiausiai patyrę – M.Drobiazko ir P.Vanagas: Turino žaidynės bus penktosios jų sportinėje karjeroje. Biatlonininkei Dianai Rasimovičiūtei ir slidininkei Irinai Terentjevai tai bus antroji olimpiada, o biatlonininkas Karolis Zlatkauskas, slidininkas Aleksejus Novoselskis ir kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas debiutuos tokio lygio varžybose.

Turine pirmasis iš mūsiškių startuos K.Zlatkauskas – jis jau kitą dieną po žaidynių atidarymo (vasario 11-ąją) dalyvaus individualiose 20 km lenktynėse.

12 d. į kovą stos I.Terentjeva ir A.Novoselskis (jie išmėgins jėgas persekiojimo varžybose), 13 d. – D. Rasimovičiūtė (individualios 15 km lenktynės), 17 d. privalomąjį šokį atliks M.Drobiazko ir P.Vanagas. Vėliausiai iš Lietuvos olimpiečių startuos V.Rumiancevas – 20 d. prasidės kalnų slidinėjimo slalomo giganto varžybos.

20-osiose žiemos olimpinėse žaidynėse laukiama 2250 sportininkų bei 1440 trenerių iš 80 šalių.

Dovilė Kamarauskienė,

Romas Poderys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.