I.Rugovos laidotuvėse Serbijos prezidentas nelaukiamas

Kosovas antradienį atmetė Serbijos prezidento prašymą leisti jam dalyvauti Ibrahimo Rugovos, kuris tapo albanų daugumos kovos už nepriklausomybę nuo serbų simboliu, laidotuvėse.

„(Prezidentas Borisas) Tadičius laidotuvėse nėra laukiamas, o ypač po jo paskutinio pareiškimo”, – sakė vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas.

Dėl galimybės dalyvauti laidotuvėse B.Tadičius domėjosi pirmadienį pareikšdamas, kad Serbijos prezidentui derėtų vykti į Kosovą, „kuris yra Serbijos teritorinio vientisumo dalis, ir atiduoti savo pagarbą albanų politiniam atstovui”.

Toks pareiškimas užgavo Kosovo jautrią vietą kaip tik tuo metu, kai tūkstančiai albanų antrą dieną iš eilės 15-os laipsnių šaltyje stovi eilėje, kad galėtų nors trumpai atsisveikinti su pašarvotu I.Rugova. Laidotuvės vyks ketvirtadienį.

Serbija prarado pietinės savo provincijos kontrolę 1999 metais, kai po vienuolika savaičių trukusio NATO bombardavimo baigėsi karas ir buvo išvestos serbų pajėgos, o Kosovas tapo Jungtinių Tautų (JT) protektoratu.

Vakarai kaltina serbus, kad šie per metus trukusį vietos albanų sukilimą už nepriklausomybę nužudė ir ištrėmė tūkstančius civilių vietos gyventojų.

2005 metų pabaigoje JT Saugumo Taryba leido pradėti derybas dėl Kosovo statuso, atsižvelgdama į augantį 90 procentų provincijos gyventojų sudarančių albanų nepasitenkinimą esama padėtimi ir JAV įspėjimus dėl galimų naujų smurto protrūkių.

Derybos turėjo prasidėti šią savaitę, tačiau, šeštadienį I.Rugovai mirus nuo plaučių vėžio, jos buvo atidėtos iki vasario.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.