Už mokslą tenka atidirbti

Kiekvienai gatvei po policininką – nereali klaipėdiečių svajonė

Uostamiesčio policijai šiuo metu trūksta pusšimčio žemiausios grandies pareigūnų. Aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės policininko profesiją įsigytų per tris mėnesius, o vidurinę baigusieji – per pusantrų metų. Tačiau į Klaipėdos policijos mokyklą stoja mažiau jaunuolių, nei ji galėtų priimti. Studentai tikina, kad mokytis šios profesijos nesinori ne tik dėl nedidelio pareigūnų atlyginimo, bet ir įsipareigojimų, kuriuos prieš studijas tenka prisiimti.

Gąsdina sutartis

Kiekvienas atranką į Klaipėdos policijos mokyklą laimėjęs studentas privalo pasirašyti stojimo į vidaus tarnybą sutartį.

Daugelį labiausiai trikdo faktas, kad studentas, baigęs mokymąsi, įsipareigoja vidaus tarnyboje ištarnauti ne mažiau kaip penkerius metus. Aukštąją baigę studentai, per tris mėnesius įgiję policininko specialybę, įsipareigoja tarnauti policijoje trejus metus.

Jei dėl asmeninių priežasčių jaunuolis nusprendžia policijoje nedirbti, jam tenka atlyginti jo mokslui skirtas išlaidas. Jaunuolis arba jo tėvai mokyklai turi grąžinti įspūdingą sumą – apie 6 tūkst. litų.

Jei jaunuolis pats pakeistų savo planus, būtų pašalintas iš mokyklos ar atleistas iš policijos jo paties prašymu, išlaidas Vidaus reikalų ministerijos Klaipėdos policijos mokyklai jis privalėtų atlyginti skubiai – per šešis mėnesius.

Gailisi prarasto laiko

Vienas buvęs Klaipėdos policijos mokyklos studentas dienraščiui atviravo, kad tuomet, kai stojo į mokyklą, ši sutartis jam neatrodė grėsminga.

„Atrodė, kad kaip tik bus gerai. Baigsiu mokslus, gausiu darbą, penkerius metus būsiu ramus dėl darbo vietos ir pajamų. Tik geriau pažinęs savo galimybes suvokiau, kad policininko darbas man nepriimtinas, o penkeri metai – nemažas laikotarpis gyvenimo, kurį gaila švaistyti”, – dienraščiui atviravo vaikinas.

Jis teigė, jog būdamas aštuoniolikos, kai pasirašė sutartį su mokykla, buvo nepakankamai subrendęs, kad priimtų tokį atsakingą sprendimą, lemsiantį jo gyvenimą kelerius metus.

Baigęs studijas ir pradėjęs dirbti žemiausios grandies pareigūnu, vaikinas dar svarsto, ar ryžtis mesti darbą. Jis nėra tikras, ar sugebėtų mokyklai laiku grąžinti pinigus. Nors jis turi kitą darbo pasiūlymą uostamiestyje, taip pat ir draugų kvietimą atvykti uždarbiauti Dubline, jo apsisprendimą varžo sutartis su policijos mokykla.

„Vis dėlto manau, kad labiau apsimokės mesti darbą policijoje. Čia vidutinis atlyginimas – 800 litų. Jei dirbčiau daugiau viršvalandžių, gaučiau apie tūkstantį. Svarstau, kad geriau per tris mėnesius Airijoje tuos šešis tūkstančius litų sutaupysiu ir užmiršiu tą policiją”, – dienraščiui teigė vaikinas.

Stoja vis mažiau

Priėmimas į Klaipėdos policijos mokyklą vyksta keturis kartus per metus. Šiemet į ją turėtų būti priimta 200 studentų.

Sausį mokykla ketino priimti mokytis dar 50 studentų. Tačiau norinčių įgyti policininko specialybę buvo mažiau – 24 stojantieji. Po konkurso studijas pradėjo 19 jaunuolių.

Šiuo metu Klaipėdos policijos mokykloje studijuoja 202 dieninio skyriaus studentai ir 54 įvadinio skyriaus studentai.

Policininko specialybę stengiasi įgyti ne tik vaikinai, mokykloje studijuoja ir apie 50 merginų.

Vidurinę mokyklą baigę jaunuoliai specialybę įgyja per pusantrų metų, o turintys aukštąjį universitetinį ar aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą – per tris mėnesius įvadinių studijų.

Įspėjami ir tėvai

Kaip dienraščiui „Klaipėda” teigė Policijos mokyklos Personalo grupės specialistė Indra Eitutienė, įsigaliojus naujai priėmimo į mokyklą tvarkai, dėl sutarties sąlygų stengiamasi perspėti ne tik studentus, bet ir jų tėvus.

Pasitaikė, kad įstoję į mokyklą, o paskui metę studijas, jaunuoliai apie skolą mokyklai tėvams nepranešdavo.

I.Eitutienė tikino, kad griežta sutartis įpareigoja studentus pasitempti ir gerai mokytis. Pasak jos, kai sumažėja studento pažangumas, mokyklos dėstytojams lengviau juos paveikti ir per tėvus. Neva sužinoję apie prastesnius atžalų pažymius, tėvai juos ima spausti motyvuodami ir tuo, kad jiems tektų padengti mokymosi išlaidas, jei vaiką išmestų iš mokyklos už nepažangumą.

Moka dalimis

Klaipėdos policijos mokyklos vyriausiasis finansininkas Algimantas Galvelė dienraščiui teigė, kad šiuo metu už nutrauktas studijas mokyklai pinigus dalimis grąžina aštuoni buvę studentai.

Du iš jų studijas nutraukė savo noru, šeši – buvo pašalinti už nepažangumą. Studijų nebaigusiųjų skola mokyklai siekia po 2-2,5 tūkst. litų.

Pasak A.Galvelės, baigusiam Klaipėdos policijos mokyklą ir pasirinkusiam darbą ne policijoje jaunuoliui tektų mokyklai grąžinti apie 6-6,5 tūkst. litų.

Tiksli suma apskaičiuojama kiekvienam atskirai. Ji priklauso ir nuo jo gautos stipendijos dydžio, ir nuo policininko uniformos kainos. Jei jaunuolis mokėsi vienerius metus ar mažiau, mokyklai jis turi grąžinti mažesnę sumą.

Keli buvę studentai skolą mokyklai moka dalimis, du yra ieškomi. Manoma, kad jie išvyko į užsienį. Skola iš jų vėliau gali būti išieškota per teismą.

Kol kas mokykla negavo informacijos apie studijas baigusius, bet darbą policijoje metusius studentus.

Pasak I.Eitutienės, taip tikriausiai yra todėl, kad griežtas sutartis su mokykla būsimieji studentai pradėjo pasirašinėti neseniai. Naujoji tvarka įsigaliojo 2003-iųjų balandį, sutartis pasirašė 2004 metų rugsėjį studijas pradėję studentai. Mokslus jie baigė tik pernai spalį.

Sąlygos – geresnės

I.Eitutienė tikino, kad Klaipėdos policijos mokykla studentams suteikia geresnes sąlygas nei kitos profesiją suteikiančios mokyklos.

Keli pažangiausi studentai kiekvieną mėnesį gauna 227 litų stipendiją. Dauguma – 175 litų dydžio stipendiją. Už prastesnius pažymius stipendija mažinama iki 125 litų.

Taip pat studentams nemokamai duodamos uniformos, avalynė. Uniformų kainos skiriasi. Vieni jas gauna pigiau – iš sandėlio, kiti dėl nestandartinio ūgio ar svorio uniformas siūdinasi. Vidutinė uniformos kaina – 1 500 litų.

Studentai gali gyventi ir bendrabutyje. Tai kainuoja 60 litų per mėnesį.

Duoda ir nori gauti

Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento Personalo valdybos Mokymo poskyrio viršininkė Rima Narkevičienė neslėpė, kad sutartimi tarp studento ir Klaipėdos policijos mokyklos siekiama „pririšti” jaunuolį prie darbo policijos sistemoje.

„Ne paslaptis, kad per metus šalyje daugiau žmonių iš policijos atleidžiame nei priimame, todėl mums labai svarbu įpareigoti studentą dirbti. Jam suteikiamos geros sąlygos, mokama nebloga stipendija, todėl natūralu, kad, nemažai duodami, norime ir gauti”, – „Klaipėdai” sakė viršininkė.

R.Narkevičienė teigė mananti, kad griežtesnės studijų sąlygos padeda atrinkti jaunuolius, kurie neatsitiktinai renkasi studijas ir darbą policijoje. Siekiama, kad į policiją ateitų žmonės, kurie nori dirbti ir gyvenimą sieti su darbu šioje sistemoje.

„Blogai, kad mūsų šalyje policijos darbas menkai vertinamas, menkai apmokamas, tai nėra patraukli darbo vieta. Užsienyje vyksta dideli konkursai, jaunuoliai į tarnybą veržiasi, dėl studijų konkuruoja, bet ten ir sąlygos jiems – kitokios”, – sakė R.Narkevičienė.

Įpareigoja retai

Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė dienraščiui patvirtino, kad jokia kita mokykla šalyje tokių sąlygų, kaip Vidaus reikalų ministerijos Klaipėdos policijos mokykla, studentams nekelia.

Pasak N.Barauskienės, po studijų dirbti konkrečioje vietoje jaunuoliai įsipareigoja retai. Dažniausiai taip atsitinka tuomet, kai gabiam studentui stipendiją ar dalinį išlaikymą skiria privati įmonė. Tuomet studentas įsipareigoja po studijų kelerius metus dirbti toje įmonėje ir taip atsilygina už išsimokslinimą.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Už mokslą tenka atidirbti"

  1. jurga

    As norejau stot i sita mokykla,bet kai perskaiciau apie isipareigojimus persigalvojau is kur as galiu zinot ar pabaigsiu 😉 jei man nepatiks arba jei pasalins

  2. laura

    as ir noriu stot,bet kai perskaiciau si straipsni….pasimeciua,nebezinau,bijau tokiu isipareigojimu….. 😮

  3. Deividas

    as tai vistiek stosiu ir nebijau jokiu isipareigojimu 😛

  4. ligita

    jei tikrai nori stoti i policija tai issipareigojimai nieko turetu nereiksti 🙂 pirma reikia apsispresti ar tikrai nori stot ir but policijos parigunu(e).. 😛

  5. Laurynas

    Manes tie isipareigojimai labai negasdina, juolab pagalvojes, jog dabar sunku pagalvoti kur tu 5kerius metus gausi pastovu darba ir pajamas, nors aisku, tikiuosi jog policijos darbas pagaliau bus vertinamas ir bus keliama alga. Bandysiu stot 😛

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.