Savivaldybėms ruošiama audito kilpa

Seimo kuluaruose vis garsiau diskutuojama apie Konstitucijos pataisą, kuria esą būtų pažabotas savivaldybėms skirtų lėšų švaistymas, netikslingas pinigų panaudojimas.

Municipalinės valdžios biudžetą tikrintų ne dažnai Savivaldybės tarybai lojalūs auditoriai, o valstybės kontrolieriai.

Minėta Konstitucijos pataisa nepriimtina pasirodė Klaipėdos miesto merui Rimantui Taraškevičiui – jis tikino, kad naujoji tvarka esą pažeistų savivaldos principą, toje pačioje Konstitucijoje įtvirtintą valdžių pasidalijimą.

Daugiau auditorių

Atitinkamos Konstitucijos pataisos bus svarstomos Seimo komitetuose, o pavasario sesijoje įstatymo pakeitimo projektas gali atsidurti ir ant tautos išrinktųjų darbo stalų.

Pagal paruoštą projektą, Valstybės kontrolei siūloma perduoti audituoti ne tik valstybės, bet ir savivaldybių biudžeto vykdymą ir turto priežiūrą.

Anot projekto iniciatorių, toks principas turėtų atsispindėti pagrindiniame valstybės teisiniame dokumente – Konstitucijoje.

„Į konstitucinę demokratinės valstybės sistemą, kuri vadovaujasi įstatymais ir remiasi valdžios paskirstymo principu, turi įeiti ir nepriklausoma aukščiausioji audito institucija, atsakinga už valstybės atsiskaitomybės skatinimą ir užtikrinimą. Konstitucijoje turi būti nustatyti pagrindiniai audito įgaliojimai ir pareigos”, – rašoma dokumente, kurį pasirašė 45 įvairioms frakcijoms priklausantys parlamentarai.

Tam, kad būtų inicijuojamas Konstitucijos pakeitimas reikia ne mažiau kaip 35 Seimo narių pritarimo.

Teikiamu įstatymo projektu siekiama valstybiniame sektoriuje ir savivaldybėse įteisinti išorės auditą, kurį atliktų aukščiausioji valstybinio audito institucija – Valstybės kontrolė. Nauja teisinio reguliavimo nuostata suteiktų Valstybės kontrolei naują mandatą – prižiūrėti ir savivaldybių turtą.

Paskaičiuota, kad per metus Valstybės kontrolei savivaldybių išorės audito funkcijoms vykdyti reikėtų beveik 7 mln. litų per metus, iš kurių – per 4 mln. litų būtų išmokėta algoms. Būtų įsteigti 102 nauji etatai.

Užtikrintų prevenciją

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas ir Konstitucijos keitimo iniciatorius Stasys Mikelis „Vakarų ekspresui” sakė, kad naujoji tvarka esą paskatintų savivaldybes lėšas panaudoti skaidriau nei dabar.

„Šiuo metu savivaldybių lėšų panaudojimą audituoja pačių savivaldybių paskirti kontrolieriai, kurie yra savotiškai pririšti prie išrinktų tarybų. Mes turime ne mažai žinių apie ne pagal paskirtį panaudotas Trakų, Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio rajonų savivaldybių lėšas”, – teigė politikas.

Anot jo, valstybės kontrolieriai efektyviau ir objektyviau tikrintų savivaldybes – pareigūnai galėtų važinėti po skirtingas savivaldybes ir neprisirišti prie vienos, kaip yra dabar.

„Siūlome, kad būtų panaikintas vadinamųjų išorės kontrolierių etatas, o vidaus auditoriai liktų. Valstybės kontrolieriai galėtų drąsiau pasiknaisioti po savivaldybių dokumentus. Šiuo metu kontrolieriai savivaldybių atžvilgiu nedirba prevencinio darbo ir dar džiaugiasi, kad tiek ir tiek pinigų privertė grąžinti į valstybės iždą. To neturėtų būti”, – tvirtino S. Mikelis.

Naujoji Konstitucijoje įtvirtinta tvarka sėkmės atveju įsigaliotų nuo 2007 metų, kurių pradžioje yra planuojami savivaldos rinkimai.

Įsikišimo nepageidauja

Klaipėdos miesto merui R. Taraškevičiui buvo keista, kad minėtas Konstitucijos pataisas inicijuoja buvęs ilgametis meras, savivaldybių veikimo niuansus ir problemas suprantantis politikas S. Mikelis.

„Valstybės kontrolė ir šiandien turi pakankamai įgaliojimų, o savivaldos teisė yra įtvirtinta įstatymuose. Įstatyminė bazė mus įpareigoja elgtis taip, kaip priklauso. Suteikus papildomų galių Valstybės kontrolei bei panaikinus savivaldybių kontrolierius būtų kišamasi į pačių savivaldybių darbą, būtų pažeistas savivaldos principas”, – mūsų dienraščiui sakė Klaipėdos vadovas.

Jis tikino, kad esant reikalui ir dabar Valstybės kontrolė gali patikrinti, kaip yra išleidžiamos savivaldybėms skirtos lėšos.

Beje, S. Mikelio duomenimis, uostamiesčio Savivaldybė dar nebuvo patekusi tarp tų, kurios lėšas panaudotų ne pagal paskirtį.

Tačiau buvęs Anykščių rajono meras, dabar – prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Darius Gudelis „Vakarų ekspresui” sakė teigiamai vertinantis S. Mikelio iniciatyvą.

„Savivaldybės biudžetas yra daugiausiai formuojamas iš valstybės iždo lėšų, todėl valstybinė institucija turi pilną teisę tikrinti, kaip panaudoti pinigai. Jei Savivaldybė neturi, ką slėpti, ji turėtų neprieštarauti siūlomai tvarkai”, – teigė D. Gudelis.

Prieštaravimų – daug

Tarp Seimo narių vieningos nuomonės taip pat nėra – pasak parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko, Konstituciją keisti reikia labai atsargiai.

„Kiekviena Konstitucijos pataisa turi būti daroma tuomet, kai tai yra neišvengiama. Jei yra problemų dėl dabartinio teisinio reguliavimo, reikėtų pirmiau pažvelgti, ar negalima ko nors pakeisti įstatymuose. Vien politinės valios klausimas šiuo atveju nėra aktualiausias”, – „Vakarų ekspresui” sakė parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad norint keisti Konstituciją pirmiausiai reikia apie tokią iniciatyvą labai daug diskutuoti, o tai S. Mikelio iniciatyvos atveju esą nėra daroma.

Prieš minėtą Konstitucijos pakeitimą buvo ir Seimo narė Irena Degutienė, įžvelgusi valdžių pasidalijimo principo pažeidimą.

„Savivaldybės – savarankiškos, valstybė negali kištis į jų veiklą. Valstybės kontrolė turi prižiūrėti valstybinių įmonių veiklą. Dabar norima panaikinti savivaldybių auditorius, o tai apribotų savivaldybių teises, darbą, sumažintų funkcijas. Mes juk jau gyvenome tokioje santvarkoje, kai buvo viena partija, viena valdžia ir viskas buvo aišku, tai kam grįžti? Juk tai – nedemokratiška”, – svarstė parlamentarė.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas bei Druskininkų meras Ričardas Malinauskas „Vakarų ekspresui” sakė, kad jei Asociacija nepritartų Konstitucijos keitimo iniciatyvai, atrodytų, kad savivaldybės neva bijo Valstybės kontrolės.

„Tačiau taip nėra. Mums užkliūva tai, kad Valstybės kontrolė spręstų ne tik apie panaudotų lėšų teisėtumą, bet ir tikslingumą. Toks kriterijus yra labai keblus. Pavyzdžiui, mes nusprendėme, kad Druskininkuose reikia įrengti vandens atrakcionų parką, o Valstybės kontrolė nuspręs, kad toje vietoje reikėjo statyti kiaulių fermą. Čia bus kuriozas”, – mūsų dienraščiui pasakojo R. Malinauskas.

Jis teigė, kad LSA yra prieš tai, kad būtų panaikintas savivaldybių išorės kontrolierių etatas.

„Šimtu procentų teisus yra ir R. Taraškevičius, nes valstybė negali kištis į savivaldybių darbą”, – tikino Druskininkų meras.

Denisas Nikitenka

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.