Net Policijos departamente stebimasi, kodėl niekas nebando papirkti Dzūkijos policininkų

Vakar Alytaus miesto ir rajono policijos komisariato ataskaitinis susirinkimas sulaukė valdžios ir teisėsaugos institucijų vadovų dėmesio. Jame dalyvavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, Policijos departamento patarėjų grupės patarėjas vyriausiasis komisaras Liutauras Vasiliauskas, Alytaus miesto ir rajono savivaldybių atstovai Dobilas Kurtinaitis ir Juozas Pilvelis, apskrities viršininko pavaduotojas Arturas Juškauskas, Alytaus rajono apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Rimas Švirinas, Alytaus rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Juknevičius ir jo pavaduotojas Sigitas Baliukas, Alytaus apskrities policijos komisariatų vadovai Juozas Narkevičius, Albinas Miliauskas ir Marijonas Čapkovskis.

Didžiausias pasitikėjimas šalyje

Prieš keletą metų tokia padėtis būtų pasirodžiusi neįtikėtina: Alytaus miesto ir rajono policijos komisariatas praėjusius ūkinius ir finansinius metus baigė be įsiskolinimų, o gyventojų pasitikėjimas Dzūkijos policija – didžiausias šalyje. Regioniniu principu dirbantis komisariatas pernai pagerino kriminogeninę padėtį, daugiau nei šalies vidurkis ištyrė nusikaltimų. Mieste ir rajone užregistruotos 1 tūkst. 555 nusikalstamos veikos, 660 jų ištirtos. Į vieną krūvą sumetus komisariato viršininko Antano Kalvaičio ir padalinių vadovų Gintaro Stankaičio, Jono Baliukonio, Laimos Jusienės ir Virginijaus Jaruševičiaus ataskaitas, reikšmingesni pasirodė šie skaičiai, bylojantys viso kolektyvo darbo rezultatus. Iš 94 atskleistas 61 plėšimas, iš 8-7 sunkūs nusikaltimai, nustatyti visi žagintojai (keturi atvejai), pradėta 40 ikiteisminių tyrimų dėl narkotikų ar psichotropinių medžiagų įgijimo ar platinimo.
Praėjusiais metais mažiau nusikalto nepilnamečių, pažabotas organizuotas nusikalstamumas.
Kelių eismo priežiūros pareigūnams nerimą vis dar kelia didelis avaringumas. Per metus nustatyti 10 tūkst. 955 Kelių eismo taisyklių pažeidėjai, iš jų 501 neblaivus vairuotojas.

Atsivėrė įstatymų spragos

Ikiteisminis tyrimas, pasak svečio L.Vasiliausko, – tai tas policijos komisariato „kaminėlis”, pro kurį pasirodo viso kolektyvo veiklos rezultatai. Komisariato viršininko pavaduotoja ir Nusikaltimų tyrimo skyriaus vadovė L.Jusienė atvėrė rimtas darbui trukdančias įstatymų spragas. Veiksmingiausiai ikiteisminis tyrimas buvo atliktas bendrąja LR baudžiamojo proceso tvarka. Tačiau supaprastintas procesas – nepopuliarus, iki šiol jis nepalengvino ikiteisminio tyrimo, nes čia susidūrė skirtingi ikiteisminio tyrimo įstaigos ir prokuratūros požiūriai.
L.Jusienė pasirėmė kitų Europos Sąjungos šalių patirtimi ir įžvelgė galimybę policijai pačiai palaikyti valstybės kaltinimą ir pagreitinto proceso bylą į teismą siųsti be prokuroro.
Daug ikiteisminių tyrimų nutraukiama nesant nusikaltimo sudėties. Šiuos klausimus galima spręsti operatyvaus valdymo skyriuje, priimant sprendimą netirti pareiškimų dėl mažareikšmiškumo arba pareiškėjams patarti kreiptis privataus kaltinimo tvarka. Laikantis įstatymo raidės, to padaryti neįmanoma, ir dėl 7 litų vertės bidono policininkų brigadai tenka vykti 30 kilometrų „apžiūrėti įvykio vietos”…
(Viršininkės L.Jusienės ataskaita sulaukė aplodismentų, kalbėtojai pasiūlė ją tiesiai padėti ant Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto darbo stalo.)
Vis dėlto yra ir problemų. Komisariatas jaučia kvalifikuotų kadrų stoką. Daugiau nei pusė darbuotojų neturi naujų uniformų. Menkas jų atlyginimas – prilygintas žemiausios kategorijos valstybės tarnautojų grupės užmokesčiui.
Kasmet buvo kalbama apie prastą automobilių ūkį. Dešimt naujų mašinų jį sustiprino, tačiau nemažai yra nurašytinų, nepakankamai lėšų skiriama technikai eksploatuoti.

Pavojinga save užliūliuoti

Ataskaitiniame susirinkime neliko nepastebėta A.Kalvaičio saviplaka: kai kuriems policininkams būdinga arogancija, pabrėžtinas valdžios demonstravimas, prasta kompetencija, netvarkinga uniforma. Pernai dėl pareigūnų veiksmų atlikti 57 tarnybiniai patikrinimai: 17-a atvejų taikytos nuobaudos ir pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas.
Policijos departamento patarėjas L.Vasiliauskas akcentavo, kad tik aklas nepastebės teigiamų policijos darbo proveržių. Pabrėžė, kad šiuo metu brangiausi laikas ir informacija. Būtent šie svertai ir ateityje lems policijos darbo kokybę. Todėl pavojinga save užliūliuoti. Nusikaltėliai ne tik veržiasi į ekonomiką, bet ir stengiasi paveikti teisėsaugos struktūras. Nusistebėjo, kad Dzūkijoje pernai neužregistruotas nė vienas bandymas papirkti pareigūnus.
Ataskaitiniame susirinkime kalbėjo Seimo narys J.Sabatauskas ir Alytaus apskrities viršininko pavaduotojas A.Juškauskas.
Jurgis Kochanskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.