Prekeiviai įsikando naujovišką mokestį

Reklamose skelbdami apie didžiulį kainų šuolį, pardavėjai mulkina pirkėjus.

„Išpardavimas!”, „Traukinys nelaukia!”, „Daugiau tokių kainų nebus!”, „Skubėkite!”, „Dar be utilizacijos mokesčio!” – rėkte rėkiančia reklama pirkėjus mėgina prisivilioti buitinės technikos pardavėjai.

Anksčiau klientus gundę didelėmis nuolaidomis, dabar prekybininkai nutarė pasipelnyti pasinaudodami mokesčiu už senų buitinių prietaisų surinkimą ir perdirbimą.

Šaldytuvas brangs 105 litais?

Įvedus šį mokestį, buitinė technika esą smarkiai pabrangs.

Prekybininkai ėmė skelbti – Europos Sąjungos (ES) šalių patirtis liudija, kad įvedus utilizacijos mokestį, buitinės technikos kaina gali pakilti iki 50 eurų (173 litų).

„Tikėtina, kad tiek brangs šaldytuvai, nes juos perdirbti sunkiausia”, – skelbiama vieno prekybos centro reklamoje.

Bendrovės „Elektromarkt” atstovai teigė, kad remiantis jų skaičiavimais, vienas šaldytuvo kilogramas brangs net 1,5 lito. Visas šaldytuvas kainuos 105 litais brangiau.

Tuo tarpu bendrovės „Ogmios astra prekyba” vadybininkė sakė neabejojanti, kad buitinės technikos kaina kils. Jos teigimu, vienas buitinės technikos kilogramas vidutiniškai pabrangs 40 centų.

Ministerija ramina žmones

„Kuo remdamiesi prekybininkai aiškina, kad bus toks pabrangimas? Juk iki šiol nėra tiksliai suskaičiuota, kiek kas kainuos”, – stebėjosi Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Karosienė.

Sprendžiant iš dabar pasirodančių reklamų, niekas negali užtikrinti, kad šaldytuvas vietoj dvidešimt litų nebus dirbtinai pabrangintas šimtu ar daugiau litų.

„Ekstra žinių” kalbinti Aplinkos ministerijos specialistai pripažįsta, kad prekybininkai gali pasinaudoti šia padėtimi ir trimituoti, esą Lietuvai gresia kainų šuolis. Tačiau, jų manymu, tai – gerai apgalvota reklamos strategija.

Nenaudojama buitinė technika visose ES šalyse surenkama ir perdirbama pagal seniai galiojančią tvarką.

Nuo sausio 1-osios ir Lietuvos gamintojai bei prekybininkai privalo pasirūpinti senos buitinės technikos surinkimu ir perdirbimu. Formaliai valstybė yra nustačiusi, kiek kainuoja stambių buities apyvokos daiktų – šaldytuvų, viryklių, skalbimo mašinų – surinkimas ir perdirbimas.

Skaičiai – gerokai mažesni

Pirkdamas naują buities apyvokos prekę, žmogus sumokės ne tik jo kainą, bet ir savotišką priemoką už seno tos pačios rūšies daikto perdirbimą. Beje, nuo metų pradžios jis tą seną daiktą gali tiesiog palikti parduotuvėje, kurioje įsigijo tokį patį, tik naują.

Iš pirmo žvilgsnio valstybės nustatyta perdirbimo kaina – 2300 litų už vieną buitinės technikos toną – atrodo didelė. Galiojant tokiems įkainiams apie 70 kilogramų sveriantis šaldytuvas gali pabrangti 161 litu.

Tačiau, pasak Aplinkos ministerijos specialistų, tai yra nerealu. Jeigu ES valstybėse buitinės technikos gamintojai, importuotojai ir pardavėjai turi mokėti už visos pagaminamos ar parduodamos buitinės technikos perdirbimą, Lietuvoje dar dvejus metus bus mokama tik už 15 procentų nuo visos buitinės technikos. Tad šaldytuvas vidutiniškai brangtų 24 litais.

„Viską išspręs konkurencija”, – nuramino ir bendrovės „Elektroninių mašinų perdirbimas” vadovas Almontas Kybartas.

Jo žiniomis, vienas Švedijos gyventojas už aplinkai kenksmingų atliekų perdirbimą ar naikinimą per metus sumoka apie 3 eurus (10 litų).
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.