Daugėja gaisruose žūstančių žmonių

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos atkreipia gyventojų dėmesį į sparčiai didėjantį gaisrų ir juose žūstančių žmonių skaičių. Šiemet iki sausio 24 dienos gaisruose jau žuvo 40 žmonių (pernai per tą patį laikotarpį – 23), iš jų 3 vaikai, 19 gyventojų (17) buvo traumuoti, tarp jų 5 vaikai. Miestuose žuvo 23 piliečiai, o kaimo vietovėse – 17.

12 gyventojų žūties priežastimi buvo neatsargus rūkymas, 4 žuvo dėl netvarkingų krosnių ir dūmtraukių eksploatavimo, 3 – dėl neatsargaus elgesio su ugnimi, 2 – dėl netvarkingų elektros prietaisų eksploatavimo, o 15 žmonių žūties priežastys dar nustatinėjamos. Šiemet jau kilo 1 gaisras, kuriame žuvo 3 žmonės bei 6 gaisrai, pasiglemžę po 2 šalies gyventojus. Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 20 žmonių, iš jų 4 vaikus. Šiemet jau kilo per 1100 gaisrų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jų skaičius išaugo 45 procentais.

Kad būtų išvengta žmonių žūčių ir ugniagesiai galėtų laiku atskubėti į pagalbą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų užtikrinti laisvą privažiavimą prie pastatų, gaisrinių hidrantų, vandens telkinių, neužstatyti jų transporto priemonėmis, o atokiose kaimo vietovėse išeiti pasitikti atvykstančių ugniagesių.

Tuo pačiu gyventojams patariama nelaukiant nelaimės įsigyti bei gyvenamose patalpose įsirengti autonominius dūmų detektorius, kurie laiku įspėtų žmones apie kilusio gaisro pavojų.

Atšalus orams, gyventojai daugiau laiko praleidžia namuose, naudoja šildymo įrenginius, elektrinius buitinius prietaisus. Kad nelaimė aplenktų jūsų namus, būtina prisiminti bent elementariausias priešgaisrinio saugumo taisykles. Gaisrai namuose, apšildomuose krosnimis, kyla kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšiai kaminų sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti kitą nedegios medžiagos pagrindą. Negalima malkų bei kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių.

Kai kūrenasi krosnis ar dega dujine viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams.

Kita aktuali problema – patalpų šildymas elektriniais prietaisais. Atminkite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart įjungti kelis tokius elektros prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų džiovinamų rūbų, o išeinant iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtina išjungti.

Žiemą dėl įvairių sutrikimų gali užšalti vandentiekio vamzdžiai. Neretai juos gyventojai bando atšildyti atvira ugnimi – litavimo lempomis, deglais ir pan. Metalas yra geras šilumos laidininkas, todėl stipriau įkaitus vamzdžiui, gali užsidegti jį liečiančios medžiagos, nors jos bus ir kaimyninėje patalpoje. Vamzdžių šildymui geriausia naudoti įkaitintą smėlį, arba juos užvyniojus skudurais, užpilti karštu vandeniu.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.