Vyriškas solidarumas prieš moterišką tiesą

Žmonės nėra tobuli. Ginčas, kas yra blogesnis: moterys ar vyrai – ne tik beprasmiškas, bet ir amžinas.

Tačiau kokios žmogiškosios savybės erzina labiausiai ir dažniausiai priskiriamos arba moterims, arba vyrams, nors tikriausiai būdingos abiem lytims? Šia tema šnekėjomės su televizijos laidos „Vakaro autografas” vedėju dainininku Egidijumi Sipavičium, vyrų aktais išgarsėjusia fotografe Snieguole Michelkevičiūte ir Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Alfonsu Jarušausku.

Viskas leidžiama ir atleidžiama

Egidijus Sipavičius sako, kad pats blogiausias vyrų bruožas yra dviveidiškumas. „Vyrų veidmainystė pribloškia. Ne kartą esu matęs, kaip į akis žmogus elgiasi tarsi geras draugas, o už nugaros rezga intrigas. Man pasisekė, mano draugai taip nėra pasielgę. Moterims atleistina viskas. Kaip sakė O.Balzakas, jos visada teisios, o jei ne – jų reikia atsiprašyti. Žinoma, būna momentų, kai ant moterų supykstu”, – prisipažįsta dainininkas.

Jis iki šiol pamena, kaip viena draugė jo pirmajai žmonai papasakojo tai, ką pats Egidijus norėjo nutylėti. „Vyrai solidaresni, jie padės užtušuoti kokį nors įvykį, nuslėpti nuodėmę. O moteris paleidžia liežuvį. Ir nors ji sakė tiesą, o aš ją neigiau, labai ilgai dėl to pykau. Paskui mes su žmona susitaikėme ir jau abu pykome ant šnekiosios draugės. Ne visuomet, kai du pešasi, laimi trečias, kartais jis vienintelis gauna į kailį”, – ironizuoja E.Sipavičius.

Dainininkas tikina, kad jo gyvenimas pagerėjo, kai jis išmoko juoktis, užuot pykęs. Tarkim, jį iki šiol tebestebina begalinis moterų kūrybiškumas. „Susitinka dvi moterys ir pradeda šnekėtis apie žmogų, kurį abi vos pažįsta. Pokalbio pabaigoje abi apie jį žino viską”, – sako E.Sipavičius.

Trūksta draugiškumo

Fotografė Snieguolė Michelkevičiūtė aukštyn kojom apvertė tradicijas: jos kolegos vyrai fotografuodavo jaunų moterų aktus, o ji pasirinko ne šiaip vyrus, o brandaus ir net garbaus amžiaus. Inžinerijos mokslus baigusi Snieguolė dabar dirba Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus Parodų skyriaus vedėja. Prieš aštuonerius metus ji priimta į tarptautinę fotografų asociaciją.

„Man labiausiai nepatinka, kad moterys vos ne nuo mažens pratinamos prie minties, kad negali viena kita pasitikėti, yra amžinos konkurentės. Žinau, kad gyvenime tai veikia, nes dvidešimt penkerius metus gyvenau viena – be vyro. Labai jausdavau, kad kai kurios moterys vengia situacijų, kad aš būčiau ten, kur jos bus drauge su savo vyrais. Žinoma, ne visos taip elgdavosi, kai kurios pačios siųsdavo savo antrąsias puses į mano namus vandens čiaupo sutaisyti. Aš visuomet prašydavau, kad atvažiuotų drauge, kol mes paplepėsime, vyras ir sutvarkys, ką reikia. Neaiškios situacijos, galinčios mesti bent šešėlį įtarimo ar dviprasmybės, yra niekam nereikalingos”, – mano Snieguolė.

Jai labai patrauklios skandinavės, išsikovojusios daugiau lygių teisių. Jei dėl to jos netenka vyrų, tai jau jų, o ne moterų problema, įsitikinusi fotografė. Ji didžiuojasi, kad lietuviai jau labai seniai suprato, kad moteris nėra nei daiktas, nei žaislas.

„Prisiminkim pirmuosius Lietuvos statutus, ten buvo įtvirtinta moters nežeminanti padėtis. Todėl normalus požiūris į lyčių santykius turėtų būti mūsų tautos kraujyje. Jauni vyrai yra visai kitokie, o senesniųjų kartų, pabendravę su protinga moterimi, labiau linkę ją vadinti gudria. Tai mėginimas nuvertinti moters protą. Labiausiai vertinčiau vyrų draugiškesnį požiūrį į moteris”, – sako S.Michelkevičiūtė.

Jos nuomone, geriausi vyrų bruožai – drąsa, tvarkingumas, dosnumas, paslaugumas, švelnumas, mokėjimas išklausyti. Blogiausia, kai berniukas augdamas savo tėvų šeimoje išmoksta plūsti moterį bjauriausiais žodžiais. O graži, darbšti, pasiaukojanti moteris kenčia koneveikiama.

Svarbiausia – pagarba

Alfonsas Jarušauskas yra valdininkas ir Kauno jaunimo reikalų tarybos narys. Žmonių – pavaldinių ir miesto piliečių – jo kasdienybėje yra daug, tad polinkis pasverti kiekvieną žodį visiškai suprantamas. Tris atžalas auginančios šeimos galva įsitikinęs, kad šeimoje svarbiausi dalykai – pagarba ir supratimas. Darbe – sąžiningumas, komunikabilumas, tolerancija ir dėmesys kitam žmogui.

„Blogai, kai išvardytųjų savybių žmonės neturi. Moterys vyrus skaudina tuomet, kai šie nerodo joms nei pagarbos, nei noro suprasti jų rūpesčius. Tada ir pats blogiausias dalykas – išdavystė – gali atsitikti. Sutuoktiniai turi būti draugai, padėti vienas kitam ir apie viską kalbėtis. Jei moteris jaučiasi apsupta dėmesiu, bent kartais vyras pusryčius ar puodelį kavos jai atneša į lovą, ji tuo pačiu – gerumu ir dėmesiu – atsako vyrui”, – sako A.Jarušauskas ir patikina, kad save šiuo požiūriu jis vertina gana kritiškai.

„Vyrams kenkia jų pačių grubumas. Tai, kad jie konkretesni už moteris, ne tokie jautrūs ir sentimentalūs, man atrodo gerai. Moterys ne veltui vadinamos silpnosios lyties atstovėmis, jos daug švelnesnės būtybės, todėl nenuostabu, kad ir vyrų bei moterų požiūriai neretai skiriasi. Kartais moterys būna aštriais nagučiais ir piktais liežuvėliais, tačiau tik kai kurios, – apibendrinti negalima. Kiekvienas žmogus yra asmenybė tik su jam būdingomis savybėmis”, – neabejoja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Daiva Vakevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.