Po šoko – išeičių paieška

Klaipėdos savivaldybėje Gydytojų sąjungos pirmininkas Liutauras Labanauskas susitiko su viešų ir privačių pirminės sveikatos priežiūros centrų (PSPC) vadovais.

Sausio pradžioje Sveikatos ministro įsakymu patvirtintos naujos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų metinės bazinės kainos šokiravo medikus. Gydytojai nerimauja, kad sumažinus paslaugų 18-49 metų amžiaus pacientams įkainį dar labiau sumažės ir taip maži jų atlyginimai.

L. Labanauskas nuo kaltinimų ir kalbų siūlė pereiti prie konkrečių veiksmų. Susirinkusiems vadovams jis pateikė vieno Lietuvos rajono PSPC gaunamų lėšų pagal naująjį įkainį paskirstymo analizės tris skirtingus variantus.

Pirmasis anlizės variantas parodąs, kad ir su naujuoju įkainiu galima gyventi, tačiau lėšos turi būti racionaliai panaudojamos. Taip dažniau esą dirba privatūs centrai. Tačiau pastarųjų vadovai replikavo, vis tiek nesuprantantys, kodėl įkainis negali būti didesnis.

Pirmininkas gaunamų lėšų paskirstymo lenteles siūlė užpildyti visų centrų vadovams. Pasak L. Labanausko, iš jų bus matyti, ar iš tikrųjų naujieji įkainiai neleidžia daugiau uždirbti.

Ligonių kasos, anot pirmininko, pateikia duomenis, kad naujasis įkainis leidžia taip dirbti, kad medikų atlyginimai padidėtų.

PSPC vadovai piktinosi, kad užuot padidėję atlyginimai nukris ir greitai susiklostys situacija, kad nebebus kam dirbti.

Tačiau gydytojai be entuziazmo priėmė ir L. Labanausko pasiūlymą – esą darbo daug, o rezultatas – keliantis abejonių. Jie abejojo, ar atsiras norinčiųjų studijuoti pateiktus išsamius duomenis. Gal kaip ir anksčiau valdžia nepageidaus matyti jų ataskaitų?

Vadovai siūlė paprastesnį ir ne tokį detalų pajamų ir jų paskirstymo skaičiavimo būdą, tačiau pirmininkas paprieštaravo, kad tai neleis pasiekti norimo rezultato.

Medikams nerimą kėlė ir spaudoje valdžios nuolat pateikiama informacija apie atlyginimų didinimą. Visai Lietuvai pateikiami skaičiai išties atrodo įspūdingai, tačiau nepagalvojama, kad kyla ir medikamentų bei kitų medicinos priemonių kainos.

PSPC vadovai vis dėlto sutarė pateikti savo įstaigų spalio, gruodžio ir sausio mėnesių pajamų paskirstymo lenteles. Tai esą leis susidaryti išsamesnį vaizdą, kaip centrams sekasi dirbti pagal senuosius ir naujuosius įkainius.

Pasak L. Labanausko, tada bus galima diskutuoti ir su Vyriausybės nariais. Mat gegužės mėnesį vyks trečiasis įkainių keitimo etapas. Tikimasi, kad iki tol pavyks rasti optimalų visus tenkinantį variantą.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.