Skanus vitaminas gali ir susargdinti

Prisiskaitę reklamų apie stebuklingą vitaminų jėgą, neva skatinančią vaikutį net augti, tėveliai nepamąstydami perka jų atžaloms – skanių, kvepiančių, spalvingų. Ypač žiemą, kai vitaminų, regis, organizmui labiausiai trūksta. Deja, jie nežino, kad išreklamuotas vitaminas gali pridaryti bėdų.

Daugiausiai apie vitaminų bei maisto papildų pridaromus nemalonumus žino alergologai. Juk būtent į juos kreipiamasi, kai vaikutį išberia arba ištinka kitos – virškinimo, kvėpavimo sutrikimo bėdos.

O šių bėdų daugėja. Dar prieš 15 metų visai Lietuvai pakako kelių vaikų alergologų, o šiandien dviem vaikų alergologėms vien Klaipėdos apskrityje darbo pakanka.

Alergizuojami nuo mažens

Klaipėdos vaikų ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje konsultuojanti alergologė-klinikinė imunologė Jolanta Sivickienė perspėja: vitaminai turi būti duodami tik tada, kai organizmui jų tikrai trūksta, kai jų pataria vartoti gydytojai. Ne daugiau.

Kodėl? Ogi kasmet vis daugiau vaikučių nustatoma alergija ne tik nuo namų dulkių, erkių, gyvūnų, žiedadulkių, maisto, vaistų, bet ir nuo vitaminų. Ypač jei jų vartojama nepagrįstai daug.

Ir kuo vitaminas gražesnės spalvos, kvapnesnis ar skanesnis, tuo jo labiau reikėtų vengti. Mat labiausiai alergizuoja ne pats vitaminas, kiek įvairūs juose esantys dažikliai, saldikliai, konservantai.

Deja, vitaminų be spalvų, dažų ir kvapų vis mažiau berasi parduodant. „Pati teiravausi vaistinėje, supratau, kad rinkoje šiuo metu bent jau polivitaminų be dažiklių, kvapų ar skonio stipriklių nėra”, – apgailestauja gydytoja. Trūksta ir aliejinio vitamino D – yra tik vandeninis, anyžių skonio ir kvapo. Taigi kūdikiai alergizuojami nuo pirmų gyvenimo dienų.

Pavojingi esą ir vaistai sirupai. Mat juose taip pat primaišyta skonį, kvapą gerinančių medžiagų, dažiklių. Vaizdžiai tariant, tai jau „vaisto molekulė, plaukiojanti alergenuose”.

Alergologė pataria: jei vaikutis ar nors vienas iš jo tėvų linkęs į alergijas, verčiau reikalui esant sugirdykime jam sutrintą neskanią baltą piliulę ar naudokime vitaminą bei vaistą žvakučių formos nei gydykime skaniais sirupais.

Beje, dažniausiai organizmą alergizuoja antibiotikai, skausmą malšinantys bei nervų ligoms gydyti skirti vaistai.

Vietoj konservantų

Kaip tų alergijų išvengti, kas išderina imuninę sistemą, kad ji taip jautriai reaguoja? „Mamos persistengia nėštumo ar žindymo metu, – aiškina alergologė. – Ne visų vitaminų organizmui trūksta, o jos, paklausiusios reklamos, prisiperka jų įvairiausių ir vartoja be reikalo. Veikia ir užterštas oras, neracionali mityba, buitinės chemijos nesaikingas naudojimas. Viskas išreguliuoja imuninę sistemą, ir ši nebežino, į ką reaguoti kaip į normalų.”

Užuot sugirdžius savo nuožiūra pirktų vitaminų, alergologė pataria mažyliui skirti daugiau dėmesio, dažniau vaikščioti su juo po lauką, grūdinti, maitinti sveiku – be konservantų! – maistu.

„Geriau pakirmijusį obuoliuką turguje iš bobutės nupirkti nei spindintį iš parduotuvės. Juk jei jau kirminas to obuolio neėda, tai ir žmogui jis nėra sveika, – sakė ji. – Jei žmonės racionalai vaikus maitintų – daugiau duotų uogų, daržovių, mėsos, vaisių, – vitaminų nei papildų nereikėtų, nes visų jų yra maiste.”

Vartojami ilgai, dažnai ir didelėm dozėm, alergines reakcijas gali sukelti ir patys vitaminai. Dažniausiai – vitaminai C ir B grupės. Bet tokių dažnai nepasitaiką – per metus buvę keletas atvejų.

„Tikroji alergija, kai reakcija atsiranda kiekvieną kartą pavartojus produktą, kurio sudėtyje yra tam tikro vitamino, išlieka visam gyvenimui, – pasakojo gydytoja. – Būna ir pseudoalergija – kai į tą patį vitaminą organizmas ne visada sureaguoja taip jautriai. Ji paprastai išnyksta galutinai susiformavus imuninei sistemai – apie 8-12 gyvenimo metus.”

Alerginiai išbėrimai nuo maisto dažnai kartojasi, jei tėvai nesilaiko gydytojų rekomendacijų ir duoda vaikui visa, ko jo širdelė geidžia: citrusinių vaisių, šokolado, limonado, kitų skanėstų. Ypač per ilgas žiemos šventes – Kalėdas, Naujuosius.

Žmonės turėtų išmokti skaityti etiketes, tuomet pastebėtų, kiek įvairiausių „E” (didžioji dalis jų kenkia vaikų sveikatai) yra kasdien mūsų perkamuose produktuose bei vaikų mėgstamuose skanėstuose.

Genovaitė Privedienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Skanus vitaminas gali ir susargdinti"

  1. Ziauru

    👿 kiek shudo Lietuvoje privezta 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.