Šalčiai išbaidė daugelį nusikaltėlių

Klaipėdos miesto gatvėse planuojama įrengti greičio matuoklius, o vasarą paplūdimiuose išvysime policininkus su šortais. Tokios mintys nuskambėjo vakar Savivaldybėje vykusiame uostamiesčio vadovų susitikime su Klaipėdos miesto VPK viršininku Benonu Ivanausku.

B. Ivanauskas merui Rimantui Taraškevičiui, miesto Tarybos sekretoriui Artūrui Šulcui, administracijos direktorei Juditai Simonavičiūtei priminė, jog policija be Savivaldybės paramos negali sėkmingai dirbti.

Praėjusiais metais Savivaldybė pagal viešosios tvarkos palaikymo programą policijai skyrė apie 300 tūkst. litų. Ekologinėms problemoms spręsti įsteigtam Ekologinės policijos skyriui per mėnesį būdavo skiriama po 5-6 tūkst. litų.

Anot B. Ivanausko, tik papildomų lėšų dėka policijos automobiliai nepritrūko degalų. Praėjusių metų pabaigoje iš sutaupytų lėšų Klaipėdos miesto VPK konkurso būdu įsigijo 20 dvejų trejų metų senumo automobilių. Tai leido iš policijos mašinų parko pašalinti atgyvenusius tarybinius „aštuntukus” ir „devintukus”.

Klaipėdos policijos vadovo teigimu, mieste vis daugiau problemų kelia leistiną greitį viršijantys vairuotojai. Vien pernai jų užfiksuota apie 5 700. Tai – trečdalis visų kelių eismo taisyklių pažeidėjų.

„Greičio viršytojams sudrausminti gatvėse reikėtų pastatyti keletą stacionarių greičio matuoklių. Mieste reikėtų pastatyti septynis stovus, iš kurių viename būtų greičio matavimo įranga. Jos vieta būtų nuolat keičiama.

Manau, jog tai padėtų ne tik nustatyti greičio mėgėjus, bet drausmintų potencialius eismo taisyklių pažeidėjus”, – tvirtino vyr. komisaras.

A. Šulcas sakė, jog Savivaldybės planuojamo skelbti konkurso greičio matavimo prietaisų pastatymui mieste sąlygos jau baigiamos ruošti. Remiantis jomis, mieste galėtų būti iki 15 greičio matavimo vietų. Realiai greitis būtų matuojamas dviejose vietose, o kitur stovėtų tik muliažai.

Vieno greičio matuoklio ir šešių stovų pastatymas Savivaldybei metams atsieitų apie 670 tūkst. litų, o penkerių metų eksploatacija – papildomus 850 tūkst. litų. Greičio matuoklių priežiūrai reikėtų ir 2-3 policininkų.

Be to, greičio matuokliai papildomai kontroliuotų, ar vairuotojai paiso raudono šviesoforo signalo, palengvintų Kriminalinės policijos pareigūnų darbą ieškant dingusių automobilių.

Vakar diskutuota ir apie tai, ar miestui reikalingos atskiras zonas stebinčios vaizdo kameros. Svarstyta, ar vienos kameros nuoma, atsieinanti nuo 1 000 iki 1 200 litų per mėnesį, nėra brangus ir neefektyvus būdas užtikrinti miestelėnų saugumą.

Nuskambėjo mintis, jog esant šalčiams greičio matuokliai neveiktų. B. Ivanauskas priminė naujai policijos įsigytų alkotesterių istoriją – jie rodė ne didesnį nei trijų promilių girtumą. Mūsų tautiečiams tai ne riba, tad viršijus šį kiekį alkotesteriai parodydavo nulį. Teko vežti netobulus prietaisus perprogramuoti.

Beje, susitikime apie šaltį kalbėta teigiamu aspektu – pasidžiaugta tuo, jog speigas net 70 proc. mieste sumažino nusikalstamumą. Tiesa, pareigūnams darbo nepamažėjo – jie nuo šalčio gelbėjo benamius.

Kalbėta ne tik apie šalčius. Komisariato viršininkas sakė besitikintis Savivaldybės paramos vasaros sezoną į paplūdimius „komandiruojant” specialia trumpa uniforma – šortais – aprengtus bei dviračiais važinėsiančius pareigūnus.

Ar policijos lūkesčiai išsipildys paaiškės patvirtinus Savivaldybės biudžetą, tačiau B. Ivanauskas iš Savivaldybės išėjo optimistiškai nusiteikęs – nes daugelis jo pasiūlymų, prašymų buvo sutikti palankiai.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.