Jau rimsta būsto pirkimo karštligė

Šiemet Panevėžio nekilnojamojo turto rinkoje pirmą kartą nuo 2002 metų pabaigos pirkėjai nebebus panašūs į skalikus, kurie nenuilstamai vaikosi augančias kainas ir niekaip prie jų negali priartėti.

Tačiau šią žinią skelbiantys rinkos analitikai neigia gandus, kad šiemet būstas Aukštaitijos sostinėje dar turėtų pigti. Kainų kreivė iki pat euro įvedimo dar šiek tiek pašokinės.

Gandai neturi pagrindo

Kalbos, kad būsto kainos turėtų kristi, į rinką atšliaužė prieš tris mėnesius, kai Panevėžyje staiga nustojo kilusios ir net šiek tiek smuktelėjo nekilnojamojo turto, ypač butų, kainos.

Vidutinė buto kaina užstrigo ties 1600 litų už kv. metrą ir sustojo.

Žemės, namų ir butų pardavėjams tokios permainos buvo gana netikėtos, nes daugelis jų aklai tikėjo, kad sustabdyti būsto brangimą pajėgs tik euro įvedimas. Užleisti vietą eurui litas turėtų ne anksčiau kaip 2007 metų sausio pirmąją.

Kai kurie paskui pardavėjus nespėję bėgti pirkėjai net ėmė džiūgauti, kad Panevėžyje buvo dirbtinai išpūstas būsto kainų burbulas, ir štai jis galų gale sprogo.

Tiesa, rinkos analitikai teigia, kad tą sprogimą mato tik tie, kurie jį nori matyti, nes iš tiesų net nebuvo kam sprogti.

Panevėžys buvo išskirtiniu miestu, nes čia nekilnojamojo turto kainos kilo ne palaipsniui, o aukštyn buvo mestelėtos tikrų tikriausios milžiniškos būsto paklausos.

Būsto rinka – kaip tortas

Procesus stebinčių ir juose dalyvaujančių specialistų pernelyg nestebina pokyčiai, nes, anot jų, milžiniškų kainų kilimo tempų išvarginta rinka kada nors turėjusi stabtelėti.

Ypač tai taikytina Panevėžio butų rinkai, kurioje kainos per pastaruosius trejus metus išaugo net tris kartus.

Visuotinis kainų augimas jau praeityje – pirkėjų apetitas apmalšintas, o vidutinės būsto, ir ypač butų, kainos jau pasivijo vidutines panevėžiečių finansines galimybes.

Kad daugelis potencialių pirkėjų nebegali ir nebenori tenkinti įsismarkavusių būsto pardavėjų norų, rodo ir tai, kad net ir prasidėjus 2006 metams nekilnojamojo turto kainos vis dar nejuda aukštyn.

Vis dėlto rinkos analitikai mano, kad netrukus kainos vėl truktelės iš vietos.

Tačiau jie perspėja, kad kai kurios iš jų ne tik gali likti 2005 metų lygyje, bet net ir šiek tiek pariedėti žemyn.

„Būsto rinka yra kaip sluoksniuotas tortas ir už kai kuriuos sluoksnius panevėžiečiai jau lyg ir nebelinkę mokėti daugiau nei mokėjo iki praėjusių metų lapkričio, – sakė korporacijos „Matininkai” Panevėžio skyriaus viršininkas Valdas Beinoris. – Prasti butai gali šiek tiek pabrangti nebent 2006-ųjų pabaigoje, kai panevėžiečius vėl pradės krėsti dar viena „eurofobinė” karštinė”.

Tendencijos išaiškės netrukus

Manoma, kad šiais metais nebrangs ir net gali šiek tiek atpigti butai prieš 40 metų Panevėžyje pastatytuose blokiniuose namuose. Kita vertus, jie ir brango įspūdingai.

2001 metais 2 kambarių butą tokiuose namuose galima buvo nusipirkti vos už 20 tūkstančių litų. Dabar tokie kainuoja apie 55 tūkstančius litų.

Tačiau rinkos analitikai nėra linkę merdėjimui pasmerkti atskirų namų ar net mikrorajonų.

„Jeigu pradėjus augti butų kainoms panevėžiečiai skubėjo pirkti, tai dabar, kai nebėra prasmės skubėti, tiesiog pradėjo atidžiau rinktis, – sako V.Beinoris. – Panašiuose namuose ar net tame pačiame name vienodo dydžio buto kainos gali skirtis keliais ar net keliolika tūkstančių litų”.

Seniausiuose mieste blokiniuose daugiabučiuose namuose Tulpių mikrorajone kvadratas gyvenamojo ploto kainuoja nuo 1150 iki 1400 litų už kv. metrą. Klaipėdos ir Molainių gatvėje blokiniai butai brangesni vidutiniškai 100-200 litų už kv. metrą. Ar tai jau viršutinė kainų riba, anot specialistų, pradės aiškėti jau pirmąjį šių metų pusmetį.

Kreivė dar pašokinės

„Per 2006 metus pagal nekilnojamojo turto rinkos kriterijus geri butai Panevėžyje pabrangs 10-20 procentų”, – neabejoja „Matininkų” viršininkas V.Beinoris.

Dabar tokie butai kainuoja nuo 1900 litų iki 2400 litų už kv. metrą. Retai pasirašomas sandoris, pagal kurį pirkėjas sutinka mokėti net 2600 litų. Paklausių butų vidutinė kaina svyruoja ties 2200 litų riba.

Sandorių statistika rodo, kad per pusantrų pastarųjų metų geri butai pabrango 700 litų už kv. metrą.

Brangstant šiems butams didės ir vidutinė buto Panevėžyje kaina. Jeigu ji dabar siekia 1600 litų už kv. metrą, tai metų pabaigoje, pagal šią prognozę, – turėtų išaugti iki 1700-1800 litų už kv. metrą.

2003 metų pradžioje vidutinė buto kaina mieste tesiekė 500 litų už kvadratinį metrą.

Prasčiausių butų Panevėžyje rinkos kaina 2006 metais, kaip jau minėjome, veikiausiai išliks beveik nepakitusi ir svyruos nuo 1250 iki 1400 litų už kv. metrą.

Euras kainas padidins

Nemenkos įtakos butų rinkai turės Klaipėdos ir Projektuotojų gatvių kampe kylantis pirmas po šalies Nepriklausomybės atkūrimo daugiabučių namų kvartalas.

Klaipėdos ir Projektuotojų gatvių kampe turėtų būti pastatyti keturi penki daugiabučiai. Aukščiausias namas bus 12 aukštų. Panevėžiečiams bus pasiūlyta apie 250 modernių butų.

Iš dalies įrengto buto kvadratinis metras vidutiniškai kainuos 2500 litų. Statybų užsakovai planuoja pardavinėti ir įrengtus butus. Už juos pirkėjai jau mokėtų mažiausiai 3000 litų už kv. metrą.

Tokios kainos gali tapti aiškiu atskaitos tašku ir pasirašant senų butų pirkimo bei pardavimo sandorius.

Tačiau įdomiausios permainos butų rinkos, ko gero, tyko 2007 metų pradžioje. Jeigu mūsų šalyje bus įvestas euras, būsto kainos po perskaičiavimo iš litų į eurus, anot rinkos analitikų, bus suapvalintos ne pirkėjų naudai.

Euras bus įvedamas pagal dabartinį oficialų lito ir euro kursą – pagal jį bendra ES valiuta yra verta 3,4528 lito. Manoma, kad būsto pardavėjai, perskaičiuodami savo turto vertę, mažų mažiausiai nubrauks tris paskutinius skaičius po kablelio.

Namų rinkoje – stabilu

Neatmetama tikimybė, kad tokiu pat principu vadovausis ir pardavinėjantieji naujus bei senesnius moderniai rekonstruotus vienbučius namus.

„Senos statybos privačiuose namuose yra nemažai ploto, kuris pagal registro duomenis yra naudingas plotas, bet praktiškai yra visiškai netikęs, – sako V.Beinoris. – Todėl seni namai bus pardavinėjami kaip iki šiol – netaikant jokių konkrečių kainos apskaičiavimo formulių”.

Beje, privačių namų kainos išvengė jau minėtos rudeninės krizės.

Rinkos analitikai spėja, kad tam įtakos turėjo ir tai, kad namai per būsto pirkimo karštinę brango ne taip sparčiai.

„Senos statybos namai šiemet brangs daugiausiai penktadaliu, – sako V.Beinoris. – „Rožynas” kaip ir buvo liks nepopuliarus, todėl kainomis pardavėjai negalės švaistytis”.

Naujų namų beveik nesiūlo

Nors Panevėžyje kaip ant mielių kyla nauji privatūs namai – rinkai jų, anot pašnekovo, beveik niekas nesiūlo. „Dėžutės” – neįrengto namo kaina su sklypu svyruoja nuo 150 tūkstančių iki 300 tūkstančių litų.

Perkant vienbučius namus vis dar neretai vadovaujamasi principu – už didesnę sumą galiu ir pats pasistatyti. Pardavėjas taip manantį pirkėją gali paveikti dviem koziriais – sklypo vieta ir namų valdos patrauklumu ir eksterjeru.

Nekilnojamojo turto agentūros jau turi pavyzdžių, kai už eksterjerą sumokama net papildomai.

Namų valdos ar žemės sklypai mieste kainuoja įvairiai – nuo 5 iki 20 tūkstančių litų už arą. Miesto centrinėje dalyje kainų žirklės siauresnės, nes čia už arą prašoma nuo 10-15 tūkstančių litų.

Darius Skirkevičius

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.