Gyvybė užgeso prie nugerto butelio

Alkoholis, šaltis, be priežiūros palikta ugnis. Visa tai praėjusį savaitgalį tapo net kelių Panevėžio apskrities gyventojų mirties priežastimi.

Panevėžio rajono Krekenavos seniūnijos Noreikių kaime praėjusį penktadienį savo namuose rasta negyva 79 metų Elena Tvarkūnienė.

Prie stalo sukniubusią moterį ankstų rytą rado jos aplankyti užėję kaimynai. Ant stalo stovėjo nugertas alkoholio butelis.

Ar pensininkė mirė sušalusi, ar dėl kitų priežasčių, paaiškės po teismo medicinos ekspertų atlikto skrodimo.

Pagyvenusios moters mirtis sukrėtė Noreikių kaimo gyventojus ir Krekenavos seniūnijos darbuotojus.

Per dvi pastarąsias savaites E.Tvarkūnienė neteko dukters ir žento. Moteris visiems kartojo, kad netrukus ir pati greitai iškeliausianti Anapilin.

Noreikių kaimo gyventojams nebuvo paslaptis, kad pensininkė savo sielvartą skandino taurelėje.

Mirtys – viena po kitos

Praėjusią savaitę Krekenavos seniūnija palaidojo tame pačiame kaime gyvenusį E.Tvarkūnienės žentą 53 metų Joną Stankų. Vyras mirė Panevėžio ligoninėje nuo plaučių uždegimo ir organizmo išsekimo. Be to, jis buvo smarkiai nušalęs kojas.

Prieš patekdamas į ligoninę, J.Stankus kurį laiką merdėjo namie. Į ligoninę vyriškis buvo išvežtas tik tuomet, kai staiga mirė jo 46 metų žmona Birutė, velionės E.Tvarkūnienės dukra.

Savo namuose ant grindų be gyvybės ženklų gulinčią B.Stankienę rado jos kaimynai. Aplinkoje nebesiorientuojantį, nusilpusį J.Stankų iškviesti greitosios medicinos pagalbos medikai išvežė į ligoninę.

Bevaikę J.Stankienę, kaip nustatė Teismo medicinos ekspertizė, mirusią nuo kepenų cirozės, palaidojo kaimynai. Po kelių dienų mirusį J.Stankų laidojo seniūnija.

Kartu su velioniais sutuoktiniais gyvenusi 90 metų J.Stankaus motina išvežta į Krekenavos slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę.

E.Tvarkūnienės laidotuvėmis irgi žada pasirūpinti seniūnija. Seniūnijos darbuotojams E.Tvarkūnienė, jos dukra ir žentas buvo žinomi kaip mėgstantys išgerti, tačiau nekonfliktiški žmonės.

Sugyventiniai užduso nuo smalkių

Pasvalio rajono savivaldybei priklausančiame bute penktadienio vakarą kilęs gaisras nusinešė dviejų čia girtavusių sugyventinių gyvybes – nuo smalkių užduso 47 metų Irena Baltuškaitė ir 7 metais vyresnis jos gyvenimo draugas Vytautas Jankauskas.

Kartu su jais bute buvę moters vaikai – 23 metų Marius Baltuška ir 17-metė R.B. – išsigelbėjo.

Kad kilo gaisras, P.Vileišio gatvės medinio pastato antrame aukšte esančio dviejų kambarių buto gyventojai pastebėjo apie 22 valandą 20 minučių.

Tuo metu visi keturi buto šeimininkai sėdėjo virtuvėje. R.B., užuodusi dūmus, išėjo į laiptinę pasižiūrėti, iš kur jie sklinda. Mergina apstulbo pamačiusi, kad liepsnoja laiptinės sienos, o dūmai veržiasi iš jos ir brolio kambario.

R.B. artimiesiems šūktelėjo: „Degam!” ir nubėgo pas kaimynus kviesti pagalbos. Paskui seserį iš virtuvės į lauką išlėkė ir jos brolis M.Baltuška.

Grįžti į virtuvę jie nebegalėjo: atidarius lauko duris, liepsnos apėmė visą laiptinę.

Iškviesti ugniagesiai virtuvėje, prie stalo, rado sukniubusius I.Baltuškaitę ir V.Jankauską. Į lauką išnešti sugyventiniai buvo atiduoti į medikų rankas.

Greitosios pagalbos automobiliais padegėliai buvo nuvežti į Pasvalio ligoninės priėmimo kambarį, tačiau medikai jų gyvybių išgelbėti nebegalėjo.

Į ligoninę nuvežtam neblaiviam M.Baltuškai medikai susiuvo dešinės kojos žaizdas. Vyras susižalojo bandydamas patekti į liepsnų apimtą butą, tikėdamasis išgelbėti motiną ir jos sugyventinį.

Krosnis buvo kiaura

Pirminiais duomenimis, gaisras M.Baltuškos ir jo sesers kambaryje kilo dėl netinkamos eksploatuoti krosnies.

Kaimynai pasakojo, kad iki didžiųjų šalčių šio buto gyventojai dėl malkų stokos nešildė. Spėjama, jog vakare pro krosnies plyšį išlėkusi žarija padegė tarp krosnies ir sienos sukištus popierius. Gaisras mediniame name greitai išplito.

Užgesinus liepsnas, ugniagesiams teko dar porą kartų važiuoti į gaisravietę.

Apie 4 valandą 30 minučių ir 8 valandą buvo pradėję smilkti spaliai.

Iš abiejų degusio namo pusių maždaug 1,5 metro atstumu stovi mediniai namai. Ugniagesiai, neleidę išplisti liepsnoms, juos išgelbėjo.

Namas gyventi nebetinkamas

Padegėlių namas nebetinkamas gyventi, manoma, jog ateityje jis bus nugriautas.

Pirmame pastato aukšte gyvenusioms dviem šeimoms tą pačią naktį teko kraustytis iš namo. Gesindami antrame aukšte degantį butą, ugniagesiai vandeniu suliejo ir pirmo aukšto patalpas bei jose buvusį turtą.

Laima Vaišvilienė laikinai buvo apgyvendinta vieno kambario bute Nepriklausomybės gatvėje. Du mažamečius vaikus auginančią Ryčio Bačiansko šeimą policijos pareigūnai naktį nuvežė į jo uošvių namus.

Bemiegę naktį praleidę velionių kaimynai spėjo, jog sugyventiniai buvo per daug girti, kad sugebėtų patys išeiti iš degančio buto.

„Pasakojo, jog ir anksčiau nuo tos pačios krosnies buvo kilęs gaisras. Laimei, tuomet laiku jis buvo pastebėtas ir užgesintas”, – sakė kaimynai.

Pasvalio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Sigitas Savickas Inga Smalskienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.