Teisėjai skyrė Lietuvos porai bronzą, žiūrovai – auksą

„Bronzos medalio laimėtojai – Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas!”

Lietuvos ledo šokėjų, grįžusių į didįjį sportą po daugiau nei trejų metų pertraukos, pavardės Liono „Gerland” areną paveikė kaip burtažodis.

Per Europos daliojo čiuožimo čempionato apdovanojimą iki tol sėdėję, auksą gavusiems rusams Tatjanai Navkai ir Romanui Kostomarovui bei vicečempionams iš Ukrainos Jelenai Grušinai ir Ruslanui Gončarovui vangiai ploję, net švilpę žiūrovai staiga pakilo. Ir sukėlė ovacijas Lietuvos porai.

Nors bronzą mūsų šalies atstovai, galima sakyti, nušvilpė iš panosės Lione sportuojantiems prancūzams Isabelle Delobel bei Olivier Schoenfelderiui. Šie liko ketvirti.

„Galiu prisipažinti, kad dėl publikos reakcijos truputį nerimavome. Nežinojome, kaip žiūrovai mus sutiks: tam tikra prasme bronzą juk atėmėme iš prancūzų. Tačiau mus čia, pasirodo, myli kaip savus sportininkus.

Prancūzijos žiūrovus ne tik labai mėgstu. Juos taip pat labai gerbiu. Taip ploti šokėjams, kurie medalius atėmė iš jų poros, – tiesiog neįtikėtina”, – po ceremonijos prabėgus maždaug pusvalandžiui susijaudinimu bei nuostaba dalijosi M.Drobiazko.

Sidabro negavo per plauką

Penktadienį vėlai vakare sugrįžę į viešbutį, Japonijos sirgalėms autografus mielai beveik visą valandą daliję ir su jomis pozavę šokėjai, vieną pirmųjų tostų pakėlė už puikiai laisvąją programą čiuožusią Prancūzijos porą. Taip pat ir už šios šalies publiką.

„Manau, kad tai buvo mūsų diena. Prancūzijos žiūrovai mums visada buvo labai malonūs, bet tokio jų palaikymo nesitikėjau.

Tai – tarytum dar vienas žiūrovų priekaištas teisėjams. Žiūrovų, kurie dailųjį čiuožimą iš tiesų supranta ir mėgsta.

Prancūzai turi senas nuostabių šokėjų tradicijas”, – šypsojosi P.Vanagas.

Iki sidabro medalio Lietuvos šokėjams šiame čempionate pritrūko vos kelių dešimtųjų balo. Jie iš viso surinko 196,18 taško.

Ukrainiečių poros pasirodymui teisėjai skyrė 196,73 taško.

Čempionai T.Navka ir R.Kostomarovas įvertinti 202,32 taško.

Ketvirtąją vietą užėmusi Prancūzijos pora gavo 194,49 taško.

Žvaigždės negailėjo liaupsių

„Nėra jokios abejonės, kad tikrieji šio vakaro nugalėtojai – Margarita su Povilu”, – iškart po apdovanojimų su „Lietuvos rytu” įspūdžiais dalijosi Prancūzijos vėliavos spalvas gynusi dabartinė olimpinė ledo šokių čempionė Marina Anisina.

„Prisimenu panašų atvejį. Mes likome antroje vietoje, bet publika mus skyrė auksą.

Stovint ant podiumo žiūrovų reakcija man tada pasirodė svarbesnė ir šildė kur kas labiau nei teisėjų skirtas medalis”, – tęsė iš didžiojo sporto pasitraukusi čiuožėja.

„Jeigu prie teisėjų verdikto pridėtume publikos reakciją, su laisvąja programa Lietuvos pora turėjo iškovoti pirmąją vietą.

Bet kuriuo atveju žiūrovų akyse šio vakaro čempionais tapo Povilas ir Margarita”, – M.Anisinai netiesiogiai pritarė jos partneris prancūzas Gwendalis Peizerat.

Gyrė ir konkurentai

„Ką stovėdami ant podiumo pagalvojote apie publikos reakciją?” – „Lietuvos rytas” paklausė Rusijos bei Ukrainos porų.

„Manau, kad žiūrovai pyko, nes Prancūzijos pora liko be medalių. Publikos reakcija – ne mano reikalas”, – sausai nukirto arogancijos niekada nestokojantis R.Kostomarovas.

T.Navka spaudos konferencijoje nedalyvavo. Iškart po apdovanojimų ji buvo išvežta į ligoninę siūti giliai ties delnu perpjautos rankos.

„Per paskutinį pakilimą ji ne ten pagriebė savo pačiūžą ir persipjovė ranką”, – aiškino čiuožėjos partneris.

„Lietuvos pora – tikri šaunuoliai. Nepaisant to, kad jie praleido beveik ketverius varžybų metus, Margarita su Povilu nė kiek neprarado galimybių kovoti”, – kiek anksčiau, po originaliojo šokio, komplimentų varžovams nepagailėjo T.Navka.

Europos vicečempionas ukrainietis R.Gončarovas neapsimetinėjo nesupratęs klausimo apie žiūrovų reakciją: „Ritos ir Povilo laisvasis šokis publiką papirko.

Tai buvo ilgas ir džiaugsmingas žiūrovų pasveikinimas nuostabių sugrįžtuvių proga. Grįžusius po tokios ilgos pertraukos juos sveikinu atsiklaupęs ant kelių”.

Čempionams – kritika

M.Anisinos nuomone, už laisvąją programą rusai pirmosios vietos vargiai nusipelnė. Juos šiame šokyje turėję nurungti ne tiktai Lietuvos čiuožėjai, bet ir prancūzai.

„Labai stipri buvo ir Izraelio poros Galit Chait bei Sergejaus Sachnovskio programa”, – pridūrė garsioji čiuožėja.

„Žvelgiant meniniu aspektu, Europos čempionų laisvajai programai pritrūko originalumo ir įkvėpimo. Jų šokis nepalietė emocinių publikos stygų”, – antrino M.Anisinos partneris G.Peizerat.

Europos čempionų programai kritikos nepagailėjo ir Prancūzijos komentatoriai bei žurnalistai.

„Esame pratę prie geresnio Europos čempionų pasirodymo. Jų stilius nuobodus ir senamadiškas”, – rusų pasirodymą per mikrofoną komentavo buvęs čiuožėjas Philippe’as Candeloro.

Šis komentatorius, pamatęs teisėjų vertinimus, nesusilaikė priminęs, kad Rusijos pora dar ir suklydo: „Jiems buvo per daug gerai atsilyginta!”

„Už nuobodžią „Karmen” T.Navkai ir R.Kostomarovui buvo duota tikrai per daug balų”, – teisėjų verdiktą pliekė regioninis Prancūzijos dienraštis „Le Progres”, pabrėžęs Lietuvos šokėjų paliktą „neišdildomą įspūdį” bei „triumfą”.

Dviejose programose – antri

Iš Europos čempionato Lietuvos šokėjai parsivežė ne vien publikos auksą bei teisėjų skirtą bronzą. Jie apdovanoti ir vadinamaisiais mažaisiais sidabro medaliais.

„Šiame čempionate dukart pasiekėme aukščiausią savo karjeros rezultatą – gavome antrąsias vietas privalomojoje ir laisvojoje programoje”, – džiaugėsi P.Vanagas.

„Grįžti po daugiau nei trejų metų ir iš karto pagerinti savo rezultatą nelabai ir tikėjomės”, – kalbėjo M.Drobiazko.

Sportininkai teigė, jog prieš Turino olimpines žaidynes papildomos vilties jiems teikia ir tai, kad iki Europos vicečempionų medalių pritrūko vos kelių dešimtųjų balo.

Pirmąkart čiuožė finale

Staigmeną Europos čempionate pateikė 23 metų čiuožėjas Aidas Reklys.

Po trumposios programos lietuvis užėmė 24-ąją vietą ir pateko į šeštadienio finalines varžybas, kur atliko laisvąją programą.

Galutinėje Europos čempionato įskaitoje lietuvis liko 24-tas, surinkęs 128,51 balo.

„Lietuvos vyras čiuožėjas į Europos čempionato finalą pateko pirmą kartą istorijoje”, – džiaugėsi A.Reklio trenerė ir P.Vanago motina Lilija Vanagienė.

Džiaugsmo neslėpė ir pats sportininkas: „Padariau vieną klaidelę atlikdamas trumpąją programą ir čiuoždamas pagalvojau, kad į finalą jau nebepateksiu. Bet patekau”.

Lietuvis vis dėlto buvo savikritiškas: „Laisvojoje programoje padariau keletą klaidų, suktukai man nelabai pavyko. Gal todėl, kad daugiausia dirbome su trumpąja programa, o laisvajai pritrūko treniruočių”.

L.Vanagienės nuomone, nors A.Reklys per šį čempionatą ir neparodė visų savo galimybių, savo uždavinį jis įvykdė šimtu procentų. Šis startas čiuožėjui taip pat suteikia vilties patekti į Turino olimpines žaidynes.

Žaidynėms ruošis Vokietijoje

„Vilties yra, bet kol nėra oficialaus patvirtinimo, apie Turiną kalbėti anksti. Ar gausiu kelialapį, paaiškės sausio 30-ąją”, – sakė A.Reklys, šiame Europos čempionate aplenkęs keletą bilietus į olimpiadą jau gavusių čiuožėjų.

Apie Turiną ir viltį ten užkopti ant podiumo kol kas daug kalbėti nenori ir Margarita bei Povilas.

„Į Turiną vyksime kovoti, tačiau apie medalius kalbėti per daug anksti”, – sakė P.Vanagas.

Šiandien M.Drobiazko ir P.Vanagas trumpam sugrįžta į Lietuvą, o paskui vyks į Vokietiją ruoštis olimpinėms žaidynėms.

Ant ledo – su špagomis

Vakar, prieš kelionę į Lietuvą, M.Drobiazko ir P.Vanagas turėjo progos dar kartą nusilenkti juos taip šiltai ir nesavanaudiškai priėmusiai Liono publikai.

Per parodomąją programą jie atliko šokį, kurtą pagal filmą „Karibų jūros piratai”.

Špagomis apsiginklavę, tobulumo be atvangos ieškantys šokėjai šią šešių minučių trukmės programą paruošė su fechtavimosi treneriais ir špaguotis išmoko kaip tikri d’artanjanai.

Edita Urmonaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.