Akistatos su žiema – nešildomuose butuose

Nuo penktadienio vidudienio iki sekmadienio vakaro Telšiuose tvyrojo sumaištis.

Lauke spiginant šalčiui, šimtai žmonių iš nešildomų butų tebesidairė pro ledėjančius langus laukdami pagalbos.

Butuose ir laiptinėse trūkinėjo radiatoriai, rūsiuose plyšinėjo šilumos vamzdynai, vandentiekio ir kanalizacijos tinklai.

Tai – penktadienį užklupusios avarijos centralizuoto šilumos tiekimo trasoje padariniai.

Bėgti iš būstų neskubėjo

Mėgindami nuo šalčio apsiginti elektriniais šildytuvais, be elektros sekmadienį buvo likę Vilniaus gatvės daugiabučių gyventojai. Elektros tiekimas sutriko dėl per didelio jos poreikio.

Kai kuriuose butuose vakar pavakare termometro stulpelis buvo nukritęs arti nulio padalos.

Tiems, kuriems šaltis tapo nebepakeliamas, miesto Ekstremalių situacijų valdymo centras siūlė evakuotis į kareivines ir „Ateities” vidurinę mokyklą. Tačiau ten persikelti gyventojai neskubėjo.

Senelių ir vaikų namų gyventojai buvo nugabenti į ligoninę, internatinės mokyklos bendrabutį.

Sekmadienį savivaldybės socialiniai darbuotojai pradėjo dalyti gyventojams elektrinius radiatorius. Tačiau jų visiems neužteko. Šių šildymosi prietaisų Telšių parduotuvėse neliko jau penktadienio vakarą.

Šalčiui suplėšius radiatorius, pirmadienį nevyks pamokos „Ateities” bei „Saulėtekio” vidurinėse mokyklose.

Pasitelkė specialistų iš kitur

Vakar Telšiuose dirbo specialistai ir iš Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Alytaus, Klaipėdos, kitų miestų. Į Telšius taip pat buvo gabenama avarijos padariniams likviduoti reikalinga technika.

Nuo šeštadienio vakaro darbams vadovavo Telšiams šilumą centralizuotai tiekiančios bendrovės „Litesko” komercijos direktorius Svajūnas Juodka.

Į pagalbą atvykusiems meistrams teko ne tiktai keisti šilumos vamzdžius daugiabučių rūsiuose, pjaustyti ledo suplėšytus radiatorius, bet ir pakeisti sutrūkusią trasą Žemaitės gatvėje.

Pranešimai – prieštaringi

„Litesko” atstovai teigia, kad avarija šilumos trasoje netoli katilinės įvyko penktadienį apie 14 valandą. Tuo tarpu savivaldybės Ekstremalių situacijų centras skelbia, kad pranešimas apie avariją buvo gautas apie 12 val. 30 min.

Vakar apie 19 val. „Litesko” specialistai pranešė, kad Telšiuose esą atkurtas šilumos tiekimas į visus daugiabučius, tačiau remontininkai tebedirba, ne visi butai yra šildomi.

Tuo metu nešildomų daugiabučių gyventojai „Lietuvos rytui” tikino, kad šie pranešimai neatitinka tikrovės – butuose radiatoriai nešilo.

„Litesko” specialistai vakar vakare skelbė, kad į 11 daugiabučių šiluma tiekiama tik iš dalies, o trys namai dar buvo likę visai be šildymo. Darbus baigti buvo tikimasi naktį.

Gynėsi nuo šalčio ir ligų

„Kodėl nešyla radiatoriai, sužinojome tik penktadienio vakare per televiziją. Buvo pažadėta, kad avarija bus likviduota tą pačią naktį. Tačiau šilumos dar nesulaukėme”, – sekmadienį kalbėjo netoli miesto katilinės gyvenanti Sandra Vaištarienė.

Jos bute termometras rodė vos vieną padalą virš nulio. Iš pratrūkusio radiatoriaus išbėgęs juodas skystis buvo sušalęs į ledą.

Netoliese esančio namo gyventojai Agnė ir Ruslanas Tatarinovai šiltai apsirengę sėdėjo kambaryje su dviem mažamečiais – 10 mėnesių ir dvejų metų sūnumis. Abu vaikai serga.

Liko saugoti radiatorių

„Sužinojau per kaimynus, kad dalija elektrinius šildytuvus, bet jų negavau. Man pasakė, kad į mūsų namą šiluma jau tiekiama, todėl šildytuvai nepriklauso”, – tirtėdama nuo šalčio kalbėjo Žemaitės gatvės gyventoja Regina Končiuvienė.

Moteris vakar buvo užsidariusi mažiausiame buto kambarėlyje su sergančia septynerių metų dukra.

Elektrinį šildytuvą moteris pasiskolino iš kaimynės, kad pašildytų radiatorių ir taip jį apsaugotų nuo plyšimo.

Sunkiai besiverčianti telšiškė vylėsi, kad už elektrą sumokės mažiau, negu reikėtų sukloti už radiatorių, jeigu šis susprogtų.

„Dvi naktis miegoję su rūbais, liksime namie ir trečią. Jei visi išeitume, kaip siūloma, visuose butuose neliktų nė vieno sveiko radiatoriaus.

Kas šildo butus kūrendami dujas, kas susirado sovietinių laikų elektrines virykles”, – kitame namo kieme pasakojo šilumos tinklų remontininkų laukę žmonės.

Per langus – karštos versmės

Toje pačioje Žemaitės gatvėje 26-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis sekmadienio vidudienį atrodė neįtikėtinai.

Iš penktojo aukšto per langus švirkštė karšto vandens čiurkšlės, kilo garo tumulai.

Prieš kelias valandas buvo atsuktos termofikato sklendės. Bet radiatoriai nešilo.

Tuomet namo gyventojai, susisiekę su daugiabučio šilumos mazgą prižiūrinčiu specialistu, gavo nurodymą – leisti vandenį iš viršutinių aukštų radiatorių. Žmonės taip ir darė.

Vamzdynų vanduo čia švirkštė gerą pusvalandį. Tačiau butuose radiatoriai tebebuvo šalti.

Kilo antroji avarijų banga

Nors „Litesko” pranešimuose buvo skelbiama, jog iš daugiabučių šildymo sistemų termofikatas bus išleistas dar penktadienį, jau šeštadienį paaiškėjo, kad tai padaryti nepavyko. Dėl to trūkinėjo prilediję šilumos sistemos vamzdžiai, radiatoriai.

„Prasidėjo antroji avarijų banga, – „Lietuvos rytui” sakė vienas specialistas. – Tikėtasi greitai likviduoti šios avarijos priežastį, todėl daugiabučių sistemose palikta termofikato.

Dėl blogos vamzdyno izoliacijos nesandariuose rūsiuose ir laiptinėse vamzdynai užšalo, sutrūkinėjo. Kai kur jie plyšo, nes atšalusi sistema buvo labai staigiai užpildyta karštu vandeniu”.

Nuo penktadienio beveik visos pagalbininkų brigados triūsė daugiabučių rūsiuose bei laiptinėse, pjaustė, lopė sutrūkinėjusius radiatorius ir vamzdžius.

Žiemai pasiruošta tik žodžiais

Telšių šilumos ūkį eksploatuojanti bendrovė „Litesko” dar spalį paskelbė, kad čia investuota 15,1 milijono litų tinklams renovuoti.

Šio miesto šilumos ūkio vadovas Vytautas Milašius tikino, jog šildymo sezonui pasiruošta taip gerai, kad nebaisūs jokie žiemos šalčiai.

Tačiau avarija parodė, kad trasos nebuvo taip gerai renovuotos, kaip buvo raportuota.

Žemaitės gatvėje vakar dirbę specialistai „Lietuvos rytui” sakė, kad trūkusi trasa tiesta dar sovietiniais laikais, ji buvusi menkai izoliuota. Dabar trasoje buvo klojami nauji vamzdžiai, nes buvusieji plyšo keliose vietose.

Vienas bendrovės „Litesko” vadovų S.Juodka „Lietuvos rytui” sakė, kad atliekamas tyrimas avarijos priežastims nustatyti.

Kol kas nefiksuojami ir gyventojų patirti nuostoliai. Jei jų būsią, atlyginsianti draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas”.
Janina Vansauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.