Sudėtinės laimės recepto dalys

Amerikos mokslininkai psichologai mano, kad laimingos šeimos sukūrimo receptą sudaro maždaug 100 sudėtinių dalių. Dauguma jų seniai žinomos – sugebėjimas klausytis vienas kito, „nekabinti etikečių” kitiems žmonėms ir būti punktualiems.

„Dažniausiai mes neįvertiname kasdienės veiklos svarbumo. Šeima kuriama iš kasdienių darbų, o ne iš ryškių įvykių, tarkime, atostogų, kai staiga pasikeičia dinamika”, – interviu „Los Angeles Times” pasakojo psichologas Naivenas Brajanas.

Mokslininkas N. Brajanas mano, jog kuriant laimingą šeimą svarbiausia – geros valios ir tarpusavio paramos atmosfera. Ji turi tvyroti ne tik tarp sutuoktinių, bet ir santykiuose su tėvais ir vaikais, kitais artimais giminaičiais. Svarbu ne pakęsti vienas kitą, bet jausti bendravimo teikiamą malonumą.

Kasdieniniame gyvenime būtina laikytis paprastų taisyklių, nors tai daryti nelengva. 39-oji taisyklė iš „100 paprastų laimingos šeimos paslapčių” – visada būti punktualiais. Psichologo nuomone, punktualūs tėvai skatina vaikus labiau pasitikėti savimi ir šeima. Vaikai žino, kad nebus apvilti. Paprasta taisyklė, ir „visi galėtų jos laikytis, tik daugelis to nedaro”, – teigė N.Brajanas.

12-oji taisyklė taip pat labai paprasta – vaikams reikia pasakoti apie savo vaikystę, apie kitus šeimos narius, kai šie buvo maži. Psichologas mano, kad tai leidžia jauniausiems nariams geriau suprasti vyresniuosius. „Dauguma vaikų, – aiškina N. Brajanas, – mano, kad jų tėvai neturėjo vaikystės ir jų nekamavo vaikiškos problemos. Jie mano, kad tėvai pasaulyje atsirado būdami maždaug 30-ies.”

Itin svarbu mokėti palaikyti dialogą ir išklausyti kitus. „Išklausyti reikia kiekvieną. Vienu metu negali vyrauti keli požiūriai, tačiau juos būtina išklausyti, – sakė mokslininkas. – Net jeigu vaikams jūsų nuomonė nepatiks, jie priims ją, nes buvo atsižvelgta ir į jų mintis.”

Dar vienas psichologo patarimas, sąraše įrašytas 88-uoju, – nesistenkite viską ir visada daryti kartu. „Visą laiką leisti šeimoje – ne itin naudinga, – sakė N. Brajanas. – Prarasite savo individualumą.” Šeimos psichologiniam klimatui svarbu, kad kiekvienas jos narys išliktų individualus. Todėl viena sudėtingiausių psichologo taisyklių – sugebėti rasti subtilų balansą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.