Šiandien mūsų medikai vis dar negauna tinkamo atlygio už savo darbą ir vis dažniau bėga iš Lietuvos, ieškodami geresnių darbo sąlygų

Trečiadienį Seimo Tėvynės sąjungos (TS) frakcija susitiko su medikų atstovais, kurie susirūpinę dėl ne padidėjusių, kaip žadėjo Vyriausybė, bet sumažėjusių atlyginimų už darbą.

TS pritarė, kad medikų pretenzijos yra pagrįstos ir TS frakcijos seniūnė Irena Degutienė tuo klausimu kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Žilviną Padaigą…
„Lietuvos Respublikos Seimo Tėvynės sąjungos frakcija yra susirūpinusi dėl 2006 m. sausio 14 d. Valstybės žiniose Nr. 5 paskelbto LR Sveikatos apsaugos ministro 2006 m. sausio 4 d. Nr.V-9 įsakymo dėl 2005 m. gruodžio 5 d. įsakymo Nr. V-943 „Dėl pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašo bei pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų ir bazinių kainų sąrašo tvirtinimo” pakeitimo ir šio įsakymo keliamų pasekmių.

Šiandien mūsų medikai vis dar negauna tinkamo atlygio už savo darbą ir vis dažniau bėga iš Lietuvos ieškodami geresnių darbo sąlygų bei geresnio atlygio, kai tuo tarpu mūsų šalyje jau pradeda trūkti pirminės sveikatos priežiūros specialistų.

Tėvynės sąjungos frakcija 2006 m. sausio 18 d. susitiko su Bendrosios praktikos gydytojų kolegijos valdybos atstovais, Nacionalinės pirminės sveikatos asmens priežiūros įstaigų asociacijos prezidentu bei asociacijos tarybos nariais, privačių priežiūros įstaigų vadovais.

Visi jie yra susirūpinę dėl paskelbtojo įsakymo, kadangi paskelbtuoju įsakymu, įsigaliojusiu nuo 2006 m. sausio 1 dienos, yra sumažinamas paslaugų teikimo įkainis už didžiausią pacientų amžiaus grupę (18-49 m.), kuri sudaro apie 50-60 proc. bendro gyventojų skaičiaus, aptarnaujamų gydymo įstaigose. Apmokėjimas už šios grupės pacientų metinį aptarnavimą sumažintas iki 41,2 Lt, t.y. įkainis šiai amžiaus grupei sumažėjo apie 20 proc.

Net ir padidinus įkainius kitoms 7 amžiaus grupėms, dauguma gydymo įstaigų patiria finansinius nuostolius: t.y. vietoj deklaruoto įkainių ir medikų atlyginimų didinimo už pirminio lygio sveikatos priežiūros paslaugas yra vykdoma finansinio mažinimo politika pirminei asmens sveikatos priežiūrai. Valstybė deklaruoja pirminį sveikatos priežiūros lygį kaip prioritetinę sveikatos kryptį, tačiau teikiamu finansavimu ją žlugdo.

Todėl kreipiamės į Jus, prašydami dar kartą peržiūrėti paslaugų teikimo įkainius ir atšaukti LR Sveikatos apsaugos ministro 2006 m. sausio 4 d. Nr.V-9 įsakymą dėl 2005 m. gruodžio 5 d. įsakymo Nr. V-943 „Dėl pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašo bei pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų ir bazinių kainų sąrašo tvirtinimo” pakeitimo”.

Irena DEGUTIENĖ, Seimo tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.