Iguanos – mažieji namų drakoniukai

Iguanos vis dažniau užkariauja žmonių simpatijas. Tai – nuostabūs gyvūnėliai, geri draugai. Nors jos reikalauja nuolatinės priežiūros, tačiau puikiai tinka auginti terariumuose.

Patikli ir švelni

Iguanos – driežų būrio roplių šeima. Jų suskaičiuojama apie 700 rūšių. Šie ropliai plačiai paplitę JAV, Pietų Amerikoje. Kai kurios rūšys gerai prisitaikė gyventi Galapagų salose, taip pat Madagaskare ir Fidžio salose.

Iguanos gamtoje gyvena miškuose, ant medžių, dykumose, kalnuose prie vandens. Minta vabzdžiais ir kitais smulkiais bestuburiais, kai kurios yra augalėdės. Jos deda kiaušinius arba veda gyvus vaikus.

Pati žinomiausia, viena iš didžiausių ir geriausiai atstovaujanti savo šeimai yra žalioji iguana. Būtent žaliosios iguanos laisvėje gyvena lapuočių medžių šakose, paprastai miškuose, netoli pajūrio, palei vandenį. Taip jos gyvena, kad gresiant pavojui galėtų šokti tiesiai į vandenį. Kartais jos gali lengvai nušokti ir iš dviejų metrų aukščio ant žemės, jei junta didelį pavojų. Suaugusi iguana – nuostabus gyvūnas. Jos ilgis gali siekti daugiau nei du metrus, tačiau beveik 75 proc. viso kūno ilgio sudaro uodega. Iguanos nuo priešų ginasi aštriais nagais.

Iguanos užauga per kelerius metus. Tačiau auginamos terariumuose jos beveik visuomet būna mažesnio dydžio nei augdamos laisvėje. Augdamos jos vis labiau tampa panašėja į miniatiūrinius drakonus. Nepaisant to, jos išlieka patrauklios ir draugiškos. Gerai prižiūrint, iguanos gyvena net 20-25 metus.

Šie gyvūnai greitai pripranta prie žmogaus, tampa patiklūs ir švelnūs. Iguanas galima šerti iš rankų, imti iš terariumo, kad jos galėtų pavaikščioti per savo šeimininko, kurį atpažįsta ir pripažįsta, rankas ir pečius.

Mėgsta šilumą

Iguanų terariumas turėtų būti kiek galima didesnis (juk jos išauga iki 2 metrų ilgio), kad būtų erdvus ir jos turėtų pakankamai vietos laipioti sausomis medžio šakomis.

Jei žmogus jau tvirtai nusprendė laikyti iguaną, o gal net porelę, namuose, įkurdinti gyvūnus reikėtų šildomame standartiniame terariume. Optimali temperatūra dieną turėtų būti apie 28 – 30 laipsnių šilumos, o naktį – apie 21 laipsnį. Santykinė oro drėgmė – apie 90 proc.

Tačiau laikui bėgant ir gyvūnams augant, panaudojant visą savo fantaziją, reikėtų įrengti jiems pakankamai erdvų gyvenamą plotą. Terariumas privalo būti aukštas, jame reikėtų įdėti stambių medžio šakų, kad iguanos turėtų kur laipioti. Rekomenduojama įrengti net mažą baseiną.

Terariumą derėtų įrengti taip, kad būtų sudarytos sąlygos pačiai iguanai nuspręsti, kur jai būti – šiltesnėje ar vėsesnėje vietoje.

Kasdien iguaną ir jos gyvenamą plotą reikėtų apipurkšti šiltu vandeniu, kad nors minimaliai būtų „išgauta” tropinių miškų šiluma ir drėgmė.

Padėjo 83 kiaušinius

Jaunos iguanos minta augalinės ir gyvulinės kilmės maistu: vabzdžiais, tarakonais, svirpliais, mėsos gabaliukais.

Tačiau vyresni gyvūnai mieliau renkasi augalinės kilmės maistą: salotas, vaisius, daržoves, įvairias miško žoles. Maistą, kurį reguliariai reikėtų praturtinti vitaminais ir kalciu, derėtų pateikti sunkiame inde, kad neišverstų.

Suaugusias iguanas rekomenduojama maitinti 2 – 3 kartus per savaitę, o jaunas – kasdien.

Iguanos lytiškai subręsta būdamos 2 – 3 metų amžiaus. Poruojasi iguanos nuo liepos iki rugsėjo. Šių gyvūnų nėštumas trunka trunka 47 – 49 paras.

Norėdama dėti kiaušinius, jau prieš savaitę iguana ima ieškoti patogios vietos. Padėjusi kiaušinius, patelė juos užkasa. Kiaušinių kiekis būna įvairus, net iki 53. Kai kurios sumuša ir rekordus. Yra užregistruota, kad viena iguanos patelė sugebėjo padėti net 83 kiaušinius. Maži iguaniukai kiaušinyje vystosi daugiau nei du mėnesius.

Reikalauja dėmesio

Nors iguanos nėra lepios, vis dėlto jos gali blogai jaustis. Kamuojami blogos savijautos, šie gyvūnai gali net nugaišti.

Iguanos ypač kenčia dėl streso: keičiant gyvenamą aplinką, kai gyvūnėlis pervežamas, ar kintant gyvenimo sąlygoms. Todėl būtina įrengti erdvų terariumą, kad gyvūnas jaustųsi laisvai ir jaukiai. Negalima statyti terariumo greta televizoriaus ar radiojo imtuvo, kuris garsiai grotų, kai iguana bandys vakare užmigti.

Iguanų mityba – taip pat labai svarbus veiksnys, kad gyvūnas būtų sveikas. Nereikėtų pamiršti, kad gyvendamos laisvėje iguanos ėda 40 – 50 skirtingų „patiekalų” – augalų ir gėlių rūšių. Taigi jų racionas labai plataus asortimento. Laikant namuose, reikėtų stengtis duoti kuo įvairesnį maistą. Pati iguana nuspręs, kas jai skanu, o kas – ne.

Šiems gyvūnams būtina šviesa ir šiluma. Vasarą rekomenduojama iguaną išsinešti į lauką.

Iguanos šeimininkus apdovanoja savo prieraišumu ir dėmesiu. Tačiau ir žmogus neturėtų jo šykštėti. Gyvūnai labai kenčia dėl dėmesio stokos. Todėl būtina kasdien iguanai skirti nors šiek tiek savo laiko: pažiūrėti į akis, kūną, paglostyti, paliesti. Tai šeimininkui padėtų geriau suprasti savo augintinį, nustatyti, kada jai gera, kada ji jaučiasi blogai. Bendravimas su iguana padės greičiau nustatyti negalavimus ir laiku juos pašalinti.

Iguanoms tikrai nepatinka nuolat tūnoti narve be jokio dėmesio. Joms reikia laipioti, vaikščioti, mankštintis. Neskiriant pakankamai dėmesio, iguana gali susirgti. Reikia būti atsakingiems ir netingėti kasdien žaisti su augintiniu. Iguanoms būtina judėti kiekvieną dieną.

Pagal egzotiškiems augintiniams skirtą tinklalapį parengė V.S.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

9 atsiliepimai į "Iguanos – mažieji namų drakoniukai"

  1. Zivile

    mano iguana nevaldo galines kojytes nezinau ka daryti,taip pat ne senai perdege jos lempute nupirkau nauja,bet kaip tiksliai zinoti kiek voltu turetu buti?

  2. Gintare

    lempa turi buti speceelei skirta iguanai , o ne betkoke !! ultraviuoletine turi buti!

  3. Gintare

    pirkciau nedidele , sveika iguana . kaunas. 867126528

  4. airika

    pirkciau dar jauna iguana… rasykite i mano el.pasta.

  5. naika

    labai noreciau iguanos 😀 bet tevai neleidzia jos laikyti 🙁

  6. SANDRA

    didesnio nesamoniu rinkinio dar nesu skaiciusi… pati turiu iguana, ir ji ne kox chameleonas, kuriam reikia dregmes… tokie straipsniai mane nerwina, kai raso ne tai, kas turetu tikti iguanai, o bet ka, kas tinka driezams… neklaidinkit zmoniu! taip ir mirsta paskui drieziukai wargsai… turiu as numeri moters, kuri wiska apie juos ismano… cia nei puses tiesos neradau.. zodziu, nesiklaidinkit, jei auginat, ypac tie, kuriu direziukai jau negaluoja…

  7. Julija

    😳 gal kas zino maždaug iguana kuri btu ne kokiu 2m o gal kaip ranka ir kokia jos kaina parsykit man ezys +37069509377

  8. migle

    labas ritas as esu tokia mergaite ir noriu jum pasakiti kad jusu programa apie iguanas man labas patinka bet ko as ne suprantu ispanijoj sako jiaj iguanos buna geraj islaikitos taj sako kad isgyvena apie 10 ir 15 metu o sia liietuviu puslapi sako kad 20 ir 25 metus ir dar ispanu kalbaj sako kad uzauga 1m50cm o lietuviu puslapi rasao kad 2 metrus

  9. marija

    kur rasti nusipirkti jauna ir nebrangia iguana? rasykit i mano pasta(aretnap@one.lt)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.