Namus saugo mineralai ir augalai

Visi daiktai skleidžia energiją. Ne išimtis ir akmenys bei mineralai, kurie kristalizuojasi tūkstančius metų. Tikime ar ne, norime ar ne, tenka pripažinti, kad jie turi mums įtakos.

„Žmogus jaučia akmenį. Jei jis netinka, ilgai pas žmogų neužsibūna. Jis dažniausiai pametamas. Mūsų pasąmonė tarsi pasako, ką rinktis. Tik mūsų logika reikalauja pažiūrėti į knygą, surasti patvirtinimą”, – sakė astrologė Violeta Liaugminienė.

Tikėjo galiomis

Dar prieš tūkstančius metų žmogus tikėjo antgamtine brangakmenių kilme. Manė, kad jie gali atnešti laimę, išsaugoti šviesų protą, apdovanoti iškalba, padėti meilėje, prekyboje, apsaugoti nuo piktų dvasių ar apžavų. Gražūs akmenys buvo vertinami kaip papuošalai. Viduramžiais tikėta ir magiškomis gydomosiomis mineralų galiomis. Daugelį jų farmacininkai naudodavo vaistų gamyboje.

Magiška akmenų galia itin tikėta Indijoje ir Mesapotamijoje. Buvo manoma, kad įvairiais metų laikais jie veikia skirtingai. Kiekvienam akmeniui buvo priskiriamos skirtingos savybės: manyta, kad deimantas teikia drąsos ir stiprybės, serdolikas saugo nuo reikalų vilkinimo, agatas teikia iškalbą, smaragdas ir granatas padeda numatyti ateitį, lazuritas nuveja melancholiją.

Akmenys turėjo ir savo simboliką: safyras reiškė pastovumą ir atgailą, rubinas – aistrą, turkis – užgaidas, ametistas – atsidavimą, opalas – nepastovumą, sardoniksas – šeimyninę laimę, agatas – sveikatą ir ilgą amžių, topazas – draugystę.

Dovana – kenkėja

Bioenergetikų teigimu, daiktai skleidžia skirtingą energiją, tad ne visus patartina laikyti namuose. Išskiriami vadinamieji daiktai – kenkėjai. Dažniausiai – tai iš svetur atvežti, atrodytų, egzotiški, tačiau neigiamą energiją skleidžiantys atributai. Pavojingiausiais laikomi tie, kuriuos pagamino juodąja magija užsiimantis žmogus. Tačiau, jei į namus ir pateko toks kenkėjas, jį atpažinti nėra sunku. Būnant kambaryje jis nuolatos traukia jūsų dėmesį, o jį žiūrint darosi nejauku. Taip nutinka esą todėl, kad blogi daiktai išderina biolauką ir neigiamai veikia psichiką. Norint į kambarį sugrąžinti tinkamą energiją, pakanka atsikratyti daiktais – kenkėjais.

Astrologės V.Liaugminienės teigimu, tokių daiktų kenkėjų galima įsigyti ir uostamiesčio parduotuvėlėse. „Pirkdami daiktą žmonės turėtų pirmiausia pasidomėti, iš kur jis atkeliavo, ką simbolizuoja, ir tik tada nuspręsti, ar verta jį įkurdinti savo namuose. Aklai pirkdami žmonės į savo namus gali parsinešti iš svetur atvežtų, šamanų užkalbėtų medalionų, figūrėlių ir dar įvairiausių daiktų, turinčių savyje nežinia ką”, – pasakojo astrologė.

Bloga energija į namus gali patekti ir kartu su dovanotu meno kūriniu, paveikslu ar vaza. Astrologė sakė, kad tokiais atvejais gelbsti namuose esantys mineralai ir augalai, gebantys išvalyti namų erdvę. „Miegamajame itin tinka smėlio rožės ar rožinis kvarcas, padedantis greičiau atsipalaiduoti, lengviau užmigti. Jis pasižymi stresą malšinančiomis savybėmis”, – patarė V.Liaugminienė.

Nerekomenduojama namuose laikyti per daug daiktų. Manoma, kad esant per dideliam jų kiekiui gali sutrikti energijos tekėjimas, tuomet namuose bus jaučiamas diskomfortas. Geriausiai blogą energiją sugeria aukštyn besistiebiantys smailais lapais ar spygliais pasipuošę augalai.

Sargas – pagal nuojautą

Ypatingos galios turi širdingai dovanoti daiktai, taip pat iš kartos į kartą perduoti papuošalai su brangakmeniais. Tačiau nederėtų pamiršti, kad su stipriais brangakmeniais susitvarko ne kiekvienas. Renkantis akmenį labai svarbus motyvas – ko žmogui reikia: pakelti nuotaiką, pašalinti stresą. Gerai nuotaikai išlaikyti rekomenduojami klampesni akmenys – malachitas, nefritas. Lėtesnio būdo žmogui patariama rinktis aštresnės formos akmenis, temperamentingesnio charakterio žmonėms– apvalesnės formos.

Svarbu išvalyti akmens energetinį lauką. Tai labai lengvai atliekama. Tereikia akmenį 10 – 15 minučių palaikyti po tekančiu vandeniu, vėjyje ar saulėje. Ne mažiau svarbu, kad akmens energetinis laukas būtų artimas jo šeimininkui. Renkantis akmenį patariama vadovautis nuojauta. Jums tinkantis papuošalas gali turėti panašų poveikį kaip psichologijos seansas.

Bevertės relikvijos

Brangakmenių ekspertas, bene vienintelis diplomuotas gemologas Lietuvoje Arūnas Kleišmantas astrologinių brangakmenių ar juvelyrinių akmenų skirstymą zodiako ženklams vertina skeptiškai. „Mineralai džiugina spalvomis. Jie šalti, todėl būdami arti kūno gerai gaivina. Jų vertė pirmiausia emocinė”, – sakė A. Kleišmantas.

Jo teigimu, mineralams būdingas šviesos žaismas, apimantis visas matomo spektro spalvas, nuo ryškiai raudonos iki vos matomos violetinės. Blyškių spalvų akmenys ne tokie vertingi. Išimtis – deimantai. Mineralų spalvos kitimas priklauso nuo apšvietimo. Dieną jis būna vienos, o vakare kitos spalvos.

Gemologo žodžiais, šiandienos rinka perpildyta dirbtiniais mineralais, tobulai pagamintais akmenimis. Vietoje natūralių brangakmenių prekiaujama sintetiniais, todėl dažnas žmogus galvojantis, kad savo namuose turi kuo tikriausią mineralą, neretai yra apgautas.

Sintetiniai pakaitalai

Atpažinti tikrą mineralą – labai sunku. Natūralų mineralą jungiant su sintetiniu, jis suklijuojamas vadinamuoju Kanados balzamu, todėl nebelieka jokių sujungimo žymių.

Sintetiniais mineralais prekiaujama visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. „Skaudžiausia, kad dirbtinės būna ir šeimyninės relikvijos, iš kartos į kartą paveldimi juvelyriniai dirbiniai”, – sakė A.Kleišmantas.

Brangakmenį nuo paprasto akmens galima atskirti tik cheminės analizės būdu. Norint įsitikinti, ar brangakmenis nepadirbtas, atliekama konsultacinė ekspertizė, kainuojanti nuo kelių iki keliolikos ar net keliasdešimties litų.

Pasidomėjus, ar egzistuoja brangakmenių ir mineralų mados, A.Kleišmantas pritariamai linkteli: „Tik rubinai, safyrai ir smaragdai laikomi klasikiniais akmenimis. Kitiems įtaką daro mada”. Gemologas pasakojo, kad praėjusiais metais vyravusi rožinio kvarco mada palengva traukiasi.

Norėdamas sužadinti smalsumą A.Kleišmantas sutiko atskleisti, kiek kainuotų tikras deimantas Lietuvos rinkoje. „Iki 80 000 litų, – šypsosi ekspertas. – Viską nulemia jų spalva, švarumas ir šlifavimas. Pačios prasčiausios kokybės deimantą Lietuvoje galima įsigyti ir už tūkstantį litų”.

Kristina Kanišauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Namus saugo mineralai ir augalai"

  1. džiulija

    labai 5domus straipsnis, o ypa2 intriguojanti pabaiga. Dal galėtumėte pakuždėti ar yra Klaipėdos mieste toks brangakmenių nustatymas ir kur?

    Dėkoju iš anksto

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.